'AKP İsrail ile temasta' itirafı

'AKP İsrail ile temasta' itirafı

Üst düzey bir diplomatik kaynak, İsrail, Suriye ve PYD hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkiye'nin Suriye konusunda Rusya'ya somut öneriler götüreceği bildirildi. 

Üst düzey bir diplomatik kaynak, Rusya'nın Suriye'de Beşşar Esad'la bir geçiş süreci olamayacağını idrak ettiğini söyledi. 

Rus yetkililerin, "Ama Esad'ı bırakmaya ikna için biz devreye girmeyiz. Kim ikna edecekse etsin. İlkesel olarak bir ülkenin devlet başkanına bunu diyemeyiz" görüşünü dile getirdiğini aktaran diplomatik kaynak, Rusya ile bu konudaki temaslar çerçevesinde Ocak ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov ile görüşmeye Rusya'ya gideceklerini bildirdi. 

Diplomatik kaynak, "Suriye konusunda Rusya'ya somut önerilerimiz olacak" dedi. 

Suriye'nin Türkiye ile çok uzun bir sınırı olduğuna işaret eden diplomatik kaynak, "Suriye'deki istikrarsızlık Türkiye'nin ulusal güvenlik sorunudur" diye konuştu. 

-Suriye'deki PYD varlığı- 

Bir soru üzerine diplomatik kaynak, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) konusunda Türkiye'nin Suriyeli muhaliflerle herhangi bir görüş ayrılığı olmadığını belirterek, "Bizim ne düşündüğümüzü ve pozisyonumuzu gayet iyi biliyorlar. PYD Kandil'den, Fehman Hüseyin'den emir alıyor" dedi. 

-Türkiye-İsrail ilişkileri- 

İsraille diplomatik temaslar yapıldığını da doğrulayan kaynak, "İsrail'le görüşüyoruz, pozisyonlarının değişip değişmediğine bakıyoruz. 'Aynı pozisyondayız' demiyorlar" ifadelerini kullandı. 

Kaynak, Türkiye-İsrail ilişkilerinde ilişkilerde, İsrail'deki seçimlerden sonra bir ilerleme kaydedilebileceğini de ifade etti.