AKP EKONOMİSİ 3.ÇEYREKTE BÖYLE ÇAKILDI

AKP EKONOMİSİ 3.ÇEYREKTE BÖYLE ÇAKILDI

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1.7 büyüdü.Ekonomistler ile banka ve aracı kurum analistleri yüzde 2.9 - 3.0 dolayında büyüme bekliyordu.

Cuma Hikmet

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1.7 büyüdü. 2014 yılının başından beri sürekli beklenen rakamların altında gerçekleşen büyüme, AKP ekonomisinin çöküş dönemine girdiği iddialarını doğrular nitelikte. Bu yılın başından beri sürekli beklenenin altında çıkan büyüme rakamlarının, ekonomistlerin uyarılarına karşın hükümetin plansız harcamaları ve yanlış yatırımlar sonucu meydana gelen daralmadan kaynaklandığı ileri sürülüyor. 3. çeyrek büyüme rakamlarını ekonomistler ile banka ve aracı kurum analistleri yüzde 2.9 - 3.0 dolayında gerçekleşmesini bekliyordu. Nedeni neye bağlanırsa bağlansın hiç kimsenin beklemediği bu düşüş, dünyada ki saygın ekonomi analistlerinin 1 yıldan fazladır AKP Hükümetini uyardıkları felaket sonucuna hızla ilerlediğimizin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor

AKP'NİN EN BÜYÜK SİYASİ ÖVÜNME KONUSUYDU

İktidara geldiklerinden beri AKP siyasetçilerinin propagandalarını dayandırdıkları tek konu ekonomik büyüme ve milli gelirde ki artıştı. Yapılan son 3 seçimde de AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan seçim stratejisini yine ekonomik verilere dayandırmış ve kısmi düşüşler yaşansada AKP oylarını korumuştu. Ancak seçim meydanlarında ballandıra ballandıra anlatılan Türkiye Ekonomisinin hiç de anlatıldığı gibi olmadığı, açıklanan verilerle ortaya çıkmış oldu. 

KAMUOYU FARKINDA DEĞİL

Ekonomik kötü gidişatı Türk Medyası, iktidarın tepkisini çekmemek için gündeme hiç getirmese de dış dünya analistleri, Türk ekonomisinde bir çökme olacağını öngörülmekte ve sürekli dillendirilmekteydi. Dünyanın önde gelen ekonomik analistleri ve kurumları, Türk Ekonomisinde ki kırılganlığa aylardır dikkat çekiyorlardı.Ancak ana akım medya kuruluşları, dünya medyasının aksine bu eleştiri ve önerileri sürekli görmezden gelerek, AKP Hükümetlerinin ekonominin içerisinde bulunduğu açmazları halkın gözünden kaçırmasına yardımcı oldular. Bu gün açıklanan ve beklenenin çok altında gerçekleşen Türk Ekonomisinin çok düşük büyüme rakamlarının ardından, Kredi Değerlendirme Kuruluşu Moody's de, geçen hafta açıklamayı ertelediği Türkiye'nin"Kredi Notunu" düşürebileceği öne sürülüyor.

İMF'DE 2 GÜN ÖNCE ÇOK SERT ELEŞTİRMİŞTİ

ilgili-haber-kopru-fontu-083.jpg

Bu veriler ile, Türkiye ekonomisi yılın ilk dokuz aylık döneminde dolar bazında yüzde 3.6 daralma ile 600 milyar 39 milyona düştü.

İMALAT SANAYİİNDE ARTIŞ SINIRLI

TÜİK verilerine göre, üçüncü çeyrekte sabit fiyatlarla finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5.2 büyürken, imalat sanayiinde büyüme yüzde 2.2 düzeyinde kaldı.

DEVLET DAHA ÇOK HARCADI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri 2014 yılı üçüncü çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 0.2’lik artışla 21 milyar 898 milyon lira düzeyinde hesaplandı.

Buna karşılık, Devletin nihai tüketim harcaması değeri 2014 yılı üçüncü çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 6.6’lık artışla 3 milyar 308 milyon liraya tırmandı.Özetle Saraydı uçaktı derken, halkın ekmeği küçülürken devletin savurduğu büyümüş oldu.

CARİ FİYATLARLA HARCAMALAR

Hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri 2014 yılı üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla ise yüzde 7.1 artışla 301 milyar 179 milyon liraya çıkarken, devletin nihai tüketim harcaması değeri cari fiyatlarla yüzde 15.7 gibi yüksek oranda artışla 64 milyar 658 milyon liraya fırladı. Açıklanan bu değerlerle devletin vatandaşın cebinden refah yaşıyor olmasına karşın, istihdamı ve milli geliri artırıcı bir çalışma yapmamış anlamı çıkıyor.

2.ÇEYREKTE'DE BEKLENENDEN AZ ÇIKMIŞTI

İkinci çeyrekte büyüme beklentilerin altında kalmıştı. Türkiye ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,1 ile beklentilerin altında bir büyüme kaydetmişti. Reuters anketine göre piyasaların beklentisi %2,65 düzeyindeydi. Öte yandan, daha önce %4,3 olarak açıklanan 2014 yılı ilk çeyrek GSYH artışı %4,7’ye ve %4 olarak açıklanan 2013 yılı büyüme oranı da %4,1’e revize edilmiştir. 2014 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı %3,3 düzeyinde gerçekleşmiştir.

İLK DEFA DARALIYOR

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,4 artış kaydetmiştir. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH’nin ise ikinci çeyrekte birinci çeyreğe göre %0,5 oranında daralması dikkat çekmiştir. Böylece, GSYH çeyreklik bazda 2012 yılının ilk çeyreğinden bu yana ilk defa daralmıştı. 3. Çeyrekte ortaya çıkan durum ise yıllık GSYH'nin yıllık daralmasının çok daha kötü noktalara geleceğinin göstergesi durumunda.

Kaynak:Haber Kaynağı