AKP-CEMAAT SAVAŞI ABD’YE SIÇRADI

AKP-CEMAAT SAVAŞI ABD’YE SIÇRADI

Temsilciler meclisinde kıyamet kopacak…

Önümüzdeki hafta Salı günü, 15 Temmuz 2014 tarihinde Amerikan Temsilciler Meclisinin Dışilişkiler Komitesi’nde, ‘Türkiye Demokrasisinin Geleceği’ adlı bir oturum düzenlenecek.

Oturuma, bazı Türkiye uzmanlarının yanı sıra, Gülen Hareketine yakınlığıyla bilinen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (Tuskon) Organizasyonun Washington temsilcisi Hakan Taşçı’nın da katılacağı öğrenildi.

Oturum, Meclis Dışilişkiler Komitesinin ‘Avrupa, Avrasya ve Gelişen tehditler’ isimli alt komitesinin başkanı olan Kaliforniya Milletvekili Dana Rohrabacher’in liderliğinde toplanacak. Komitenin web sayfasında şimdilik Tuskon’ın temsilcinin katılacağı yazmıyor olsa da, Kongre kaynakları bu katılımın olacağını doğruladı.

Oturumda Tuskon’ın Washington temsilcisi Hakan Taşçı’nın yanı sıra, geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki basını ‘özgür değil’ sınıflamasına alarak, iktidar partisi AKP’den sert tepkiler gören Freedom House’ın Avrasya Programları yetkilisi Nate Schenkkan, Tuft Üniversitesinin, the Feletcher School’unda profesörlük yapan Elizabeth H. Prodromou ve the Washington Institute for Near East Policy’nin tanınan Türkiye uzmanı Soner Cagaptay da katılacak.

TÜRKİYE’NİN KONGRE İLE İMTİHANI

Kongre’de halihazırda 10 kadar Türkiye aleyhtarı önerge ve yasa tasarısı bulunuyor. Bu yasa tasarılarında Kıbrıs’dan Ermeni konularına, internet ve basın hürriyetinden Türkiye’deki Kilise mallarına kadar farklı taleplerde bulunuyor. Bunlardan sonuncusu, 2 hafta kadar önce,  ABD Dışişleri Bakanlığından Türkiye’deki Kiliseleri ve azınlıkların varlıklarını denetleme ve geri alma üstüne bir çalışma yapmasını isteyen 4347 nolu yasa tasarısı idi. Bu yasa tasarısı Genel Kurul’a inmediği için, yasalaşma imkanı şimdilik görünmüyor. Bu yasa tasarısı oylamasında, sadece 2 Dışilişkiler Milletvekilinin karşı oy kullanmasına sahne olmuştu.

‘GÜLEN HAREKETİ PARMAĞINI KIPIRDATMADI’

ABD’de, özellikle son yıllarda giderek güçlenen Gülen Hareketine bağlı kurumların, bu son yasa tasarısında herhangi bir lobi yapmadığı, Ermeni-Amerikan toplumunun tanınmış yazarı Harut Sassounian tarafından iddia edilmişti.

YURTDIŞINDA AKP-CEMAAT KAVGASI

AKP hükümeti, son aylarda dış ülkelerdeki Büyükelçiliklerden Gülen Cemaatinin aleyhine lobi yapmasını da talep ediyor. Azerbaycan’da geçen hafta Cemaate yakın okul, kurs ve üniversitelerin kapatıldığı basına yansıdı. Kongre kaynaklarının bildirdiğine göre ise Cemaat kurumları şu anda ABD Kongresi bazında, eyaletlerden başlayarak, en etkili grup olarak kabul ediliyor.

TUSKON grubu da geçtiğimiz aylarda AKP ile karşı karşıya gelmiş, ‘piyasadan silinmekle’ tehdit edilmişti. Tuskon başkanı Rızanur Meral ise, Başbakan Erdoğan’a seslenerek ‘ticaret yapmaya ve kendi parasını kazanmaya’ davet etmişti.

Tuskon’ın Washington temsilcisi Hakan Taşçı’nın Kongre’nin bu önemli komitesinde yapacağı konuşmada AKP yönetimi ile ilgili olarak ne söyleyeceği merakla bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı