Akil Adamlar Toplantısın da "Allahına Kurban Erdoğan" Narası

Akil Adamlar Toplantısın da "Allahına Kurban Erdoğan" Narası

İşte Akil adam: Gazeteciyi susturdu, “AKP” narası attırdı

DAHA İLK TOPLANTISINDA BELLİ OLDU
 
 
Akil İnsanlar Komisyonu toplantısında, hükümetin “çözüm süreci” diye adlandırdığı “İmralı” sürecinin değil AKP’nin propagandası yapılırken, karşıt görüşlü gazeteci susturuldu
 
Tarih: 11 Nisan 2013, 11:51
 
 
Akil İnsanlar Komisyonu, çalışmaya başladı. İlk heyet beklendiği gibi işe propagandayla başladı. Ancak hükümetin “çözüm süreci” diye adlandırdığı “İmralı” sürecinin değil AKP’nin propagandası yapılırken, karşıt görüşlü bir gazeteci susturuldu. Salonda “Allah’ına kurban Erdoğan” sözleri yankılandı.
 
Malatya Haber’in haberine göre, Doğu Anadolu Akil İnsanlar Heyeti Malatya İstişare Toplantısı dün yapıldı. Doğu Anadolu "Akil İnsanlar Heyeti" Başkanı Can Paker, Türkiye’nin Kürt sorununda tarihi bir dönemeçten geçtiğini belirterek, "Bu süreçte tabanın, geniş halk kitlelerinin düşüncelerinin bilinmesi, halkın ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin öğrenilmesi çok büyük önem taşıyor. Biz bugün burada Malatya’nın akil adamlar heyetini dinlemek üzere buradayız. Sürece ilişkin farklı görüşlerin özgürce ifade edilmesini önemsiyoruz. Biz daha sonra bu görüşleri rapor haline getirip hükümete sunacağız" dedi.
 
Can Paker’den sonra, heyet üyeleri arasında yer alan Abdurrahman Dilipak, Sibel Eraslan, Zübeyde Teker, Abdurrahman Kurt ve Ayhan Ogan sürece ilişkin kısa birer konuşma yaptı.
 
“AKİL” TAHAMMÜLSÜZLÜK
 
Akil İnsanlar Heyeti’nin Malatya İstişare Toplantısı’nda, Akil İnsanlar Heyeti Sekreteryası tarafından toplantıya bizzat davet edilen Gazeteci Niyazi Doğan, söz alarak konuşmaya başladı.
 
Doğan, şunları söyledi:
 
"Barış süreci adı verilen süreç Sayın Başbakan’ın hamaset nutukları üzerinden yürüyor. Bugün bu salonda sürece destek verenlerin sürecin içeriğine dair somut bir bilgisi olduğunu düşünmüyorum. Barış ‘Analar ağlamasın’ gibi hamaset içerikli diskurla kurulamaz. Barış ancak bu ülkenin annelerinin kirli savaşı sorgulamaya başlaması ile gelir. Barış annelerin kirli savaşı sorgulaması sayesinde oluşacak dip dalga ile tesis edilebilir. Tepeden inmeci, jakoben bir barış kalıcı olmayacaktır.” 
 
Kısa süre önce Türkiye’ye idam cezasını yeniden getirebileceklerini söyleyerek BDP’yi ve tabanını tehdit eden başbakanın sürece ilişkin samimiyetin tartışmaya açık olduğunu belirten Doğan, “Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, diyen bir başbakanın, Uludere katliamına ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılmamasını eleştiren gazetecilere ‘Tasmalı köpekler’ diyen bir başbakanın barışı tesis etme sürecini samimiyetle yürüttüğü konusunda ciddi kuşkularım var” diye konuştu.
 
Doğan, Akil İnsanlar Heyeti’ndeki isimlerin hepsinin Başbakan Erdoğan’ın onayıyla belirlenmesinin ve yine görev tanımının başbakan tarafından yapılmasının bu yapılanmayı daha ilk anda sorunlu hale getirdiğini belirterek, “Başbakan Sayın Erdoğan dünkü (9 Nisan) grup konuşmasında Akil İnsanlar Heyeti’nin görevinin ‘Kamuoyunun algısını yönetmek’ olduğunu bizzat açıkladı. Algının yönetilmesi demek, seçili bilgilerin kamuoyuna pompalanarak gerçekler aleyhinde sosyal ve siyasal bir ortam yaratılmasıdır” diye konuştu.
 
Gazeteci Doğan’ın konuşması sürerken Akil Adamlar Heyeti üyesi ve toplantı moderatörü Abdurrahman Kurt, “Sürece ve barışa karşı konuşuyorsunuz” diyerek müdahalede bulundu. Kurt, ardından Doğan’a “Sözünüzü kesiyorum” dedi ve diyerek, Doğan’ın konuşmasını engelledi. 
 
“BU KAFAYLA MI BARIŞI TESİS EDECEKSİNİZ”
 
Doğan, daha sonra toplantı moderatörü Abdurrahman Kurt ile görüşerek, susturulması ve konuşmasının sansür edilmesini protesto ettiğini söyledi. Doğan, “Buraya sürece ilişkin farklı düşünceleri dinlemek, farklı fikirleri öğrenmek ve hükümete iletmek üzere geldiğinizi söylüyorsunuz, ama eleştirilere tahammülsüzlük göstererek, düşünceyi sansürlüyorsunuz. Bu sansürcü ve yasakçı kafayla mı özgürlükleri ve barışı tesis edeceksiniz” dedi. Abdurrahman Kurt “Sizinle tartışmayacağım” diye yanıt verdi.
 
SALONU İNLETTİ
 
Akil Adamlar Heyeti’ndeki bazı isimlerin farklı görüşlere tahammülsüzlüğünü ortaya koyarken, Malatya Belediyesi İtfaiye Müdürü ve AKP’ye yakın Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Bem-Bir-Sen sendikasının başkanı Hanifi Acar ise "sürece" ilişkin konuşurken, "Allah’ına kurban Erdoğan" diye bağırarak salonu inletti. Abdurrahman Kurt, bu sözlere ise müdahale etmedi.