Akdeniz'i korumak için 21 ülke Antalya'da buluşuyor

Akdeniz'i korumak için 21 ülke Antalya'da buluşuyor

Akdeniz'e kıyısı bulunan 21 ülkenin ulusal çevre ajansları, balıkçılık ve turizmsektöründen temsilciler, deniz ortamının korunmasına yönelik deneyimlerini paylaşmak ve ortak yol haritası geliştirmek amacıyla Antalya'da düzenlenen '2012 Deniz Koruma Alanla

 
Akdeniz'i korumak için 21 ülke Antalya'da buluşuyor
Yusuf Yavuz
Akdeniz'e kıyısı bulunan 21 ülkenin ulusal çevre ajansları, balıkçılık ve turizm sektöründen temsilciler, deniz ortamının korunmasına yönelik deneyimlerini paylaşmak ve ortak yol haritası geliştirmek amacıyla Antalya'da düzenlenen '2012 Deniz Koruma Alanları Forumu'nda bir araya geliyor. 25-28 Kasım tarihlerinde Kemer Göynük'teki Mirada del Mar Hotel'de gerçekleşecek olan foruma, deniz ortamının korunması konusunda çaba gösteren yaklaşık 300 temsilci katılacak.
2020'YE KADAR AKDENİZ'İN YÜZDE 10'U KORUMAYA ALINACAK
Akdeniz’in korunmasına yönelik iyileştirme çalışmalarını 2020 yılına kadar tamamlanması amacıyla ortak bir çalışma programı oluşturulması hedeflenen forumda, arazi yönetimi sorumluları, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya gelecek. Deniz Koruma Alanları ağı aracılığıyla Akdeniz’in yüzeyinin yüzde 10’unun koruma altına alınması amaçlanan forumda, çalışmalarının başarıyla sonuçlandırılmasına destek olmak için ortak bir vizyon ve yol haritası geliştirilecek.
'FORUM AKDENİZ'iN GELECEĞİ AÇISINDAN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'
Akdeniz’deki Deniz Koruma Alanları Yöneticileri Veri Ağı MedPAN’ın Başkanı Purificació Canals, Bir Deniz Koruma Alanı’nı planlamak ve yönetmenin, hem sürece müdahil aktörlerin ve bilim dallarının çeşitliliği açısından, hem de direnç faktörleri açısından oldukça zor bir görev olduğunu söyledi. Belirlenen yüzee 10’luk hedefe ulaşmanın, ancak Akdeniz’deki tüm paydaşların koordine olmaları ve atılacak adımlar konusunda mutabakata varmalarıyla mümkün olacağını vurgulayan Canals, "Bu forum, Akdeniz’in geleceği açısından hayati önem taşıyor” dedi.
İYİMAYA: ' KORUNAN DENİZ BÖLGELERİ YÜZDE 44 GENİŞLETİLDİ'
Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'nin başlangıcından buyana Türkiye'nin koruma altındaki kıyı ve deniz bölgeleri sistemini yüzde 44 oranında genişlettiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü  Osman İyimaya ise "Bu proje, Türkiye’nin, Koruma Altındaki Kıyı ve Deniz Bölgelerinin yararlılığı ve değeri konusunda ne kadar azimli olduğunu göstermek açısından gerçekten benzersiz bir örnek teşkil etmektedir. Foruma ev sahipliği yapan ülke olarak, katkıda bulunmak ve gezegenimizin geleceği için fedakarlık yapmak isteyen tüm birey ve taraflara ‘ülkemize hoş geldiniz’ demek istiyoruz” diye konuştu.
AKDENİZ İÇİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
2012 Deniz Koruma Alanları Forumu, Akdeniz’deki Deniz Koruma Alanları Yöneticileri Veri Ağı (MedPAN) ve ortaklarının yanısıra, Türkiye Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi’nin ortak girişimiyle gerçekleşiyort. Forumda ayrıca "2012 İtibariyle Akdeniz’deki Deniz Koruma Alanlarının Durumu" başlıklı bir rapor yayınlanacak.
DENİZ KORUMA ALANLARI NEDİR?
Deniz Koruma Alanları, sahip oldukları ekolojik önem sebebiyle koruma ve gözetim altına alınmış deniz ve kıyı parçalarından oluşuyor. Etkin bir yönetim aracılığıyla, Akdeniz’in olağanüstü deniz yaşamını koruyarak, balıkçıların geçim kaynağını güvence altına almayı hedefleyen koruma alanlarıyla, yerel ekonominin canlandırılması ve turistlere doğa ile olan bağlarını yeniden güçlendirme şansı verilmesi amaçlanıyor.
AKDENİZ'İN YÜZDE 4'Ü KORUMA ALTINDA ANCAK BU YETERSİZ
2008 yılından bu yana Akdeniz’de deniz ortamının korunması yararına önemli ilerleme kaydedildiği belirtiliyor. Ancak Akdeniz’deki korunan alanların yalnızca yüzde 4'ün biraz üzerinde olması, biyolojik canlılık açısından 'sıcak bölge' sayılacak noktaların korunmasını da garanti altına almak adına atılması gereken daha çok adım olduğu anlamına geliyor.