AKDENİZ'DE RUM GEMİSİ GERGİNLİĞİ

AKDENİZ'DE RUM GEMİSİ GERGİNLİĞİ

DOĞU Akdeniz'de, Türk Deniz Yetki Alanı'nda izinsiz araştırma yaptığı belirlenen Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait 'Royal Flash' adlı araştırma gemisinin, bölgede görev yapan Türk firkateyni tarafından uyarılarak uzaklaştırıldığı ortaya çıktı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait 'Royal Flash' adlı araştırma gemisinin, geçen 21 Ağustos'ta, Kıbrıs Adası'nın batısında kalan Türk Deniz Yetki Alanı'nda, sesle (akustik), başta doğalgaz olmak üzere yeraltı zenginlikleri konusunda araştırma yaptığı belirlendi. Doğu Akdeniz'de Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında keşif, gözetleme ve karakol görevi yapan Türk fırkateyni, Rum araştırma gemisine uyarıda bulunup, bölgeyi terketmesini istedi. Ancak araştırma gemisi, uyarıya rağmen bölgeden ayrılmayıp, daha geniş bir alanda çalışmasını sürdümesi üzerine, takibe alındı. 25 ve 26 Ağustos'ta tarihlerinde iki kez daha uyarılan Rum araştırma gemisinin, Türk fırkateyninin bu kararlı tutumu karşısında bölgeden ayrılmak zorunda kaldığı öğrenildi. 

AKDENİZ KALKANI HAREKATI

Türk Deniz Kuvvetleri, Doğu Akdeniz'deki Türk Deniz Yetki alanlarında, denizde durumsal farkındalığa sahip olmak, deniz güvenliğine katkı sağlamak ve Türkiye Cumhuriyeti'nin deniz yetki alanlarındaki hak ve menfaatlerini korumak maksadıyla 1 Nisan 2006 tarihinden bu yana 'Akdeniz Kalkanı Harekatı'nı yürütüyor. Akdeniz Kalkanı Harekatı kasamında Aksaz, Mersin, İskenderun ve Gazimagosa limanlarını kullanarak sürekli devriye gezen, fırkateyn, korvet, denizaltı, hücumbot ve karakol gemilerine, havadan deniz karakol uçakları ve helikopterler de destek veriliyor. Harekatta Doğu Akdeniz'de Türkiye adına faaliyet yapan araştırma gemilerine koruma ve destek sağlanıp, deniz yetki alanlarımızda diğer ülkeler adına izinsiz araştırma faaliyetlerinde bulunan araştırma gemileri ikaz edilerek faaliyetten men ediliyor. Harekata katılan yüzer unsurlar ve bölgede bulunan Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) imkan ve kabiliyetine sahip, sahil gözetleme radarları tarafından ticari gemilerin tespit ve teşhisi yapılıp, limanlarımıza girmeleri halinde, arama ve kontrolleri yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı