Akçakale'de ki Suriyeliler Ayaklandı

Akçakale'de ki Suriyeliler Ayaklandı

Çadır kentte gerginlik

Çadır kentte gerginlik

Akçakale'de bulunan 35 bini aşkın Suriyeli sığınmacının barındığı Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde, 1 kız çocuğunun ölmesi, 2 ablasının da yaralanmasına neden olan yangını protesto için eylem yapan Suriyeliler ile güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar 4 saatin sonunda kontrol altına alındı.


Ali LEYLAK-Ömer PINAR-ÖMER ŞULUL-ŞANLIURFA
27.03.2013 
 
 Akçakale ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde, bu sabah elektrik aksamındaki sorun nedeniyle çıkan yangında, 1 No'lu Mahalle'de barınan El-Hammut ailesinin en küçük ferdi 7 yaşındaki Sudra öldü, 2 ablası yaralandı. Daha önce de aynı çadır kentte çıkan ve 6 kişinin öldüğü yangınları protesto etmek isteyen yaklaşık 2 bin Suriyeli, saat 11.00 sıralarında idari çadır ve binaların bulunduğu alanda toplandı. Arapça sloganlar atarak çıkan yangınlardan idareyi sorumlu tutan ve ihtiyaçlarının tam karşılanmadığını ileri süren Suriyeliler, görevlilere ve idare binalarına taş atmaya başladı.
 
POLİS VE JANDARMA MÜDAHALE ETTİ
 
Uyarılara rağmen dağılmayan grup, diğer sığınmacıların da destek vermesiyle kalabalıklaşarak eylemini sürdürdü. Çıkan gerginlik üzerine Akçakale ve Harran'dan çadır kente asker, polis ve zırhlı araç takviyesi yapıldı, izinde olan özel güvenlik görevlileri de çağrıldı. Güvenlik güçleri dağılmayan kalabalığa biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Bu sırada gerginliği duyan Akçakale ilçe merkezinde barınan çok sayıda Suriyeli ve Türk vatandaş da çadır kentin önünde toplandı.
 
UYARILAR SONUÇ VERMEDİ
 
Çadır kent içerisindeki olaylar sırasında kampın girişinde bekleyen yaklaşık bin kişilik kitle ile görevliler arasında arbede çıktı. Gerginliğin tırmandığı çadır kentte kalan çok sayıda Suriyeli, kampın etrafını çeviren telleri yıkarak dışarı çıktı. Kamp içinde ve dışında tırmanan gerginlik, olay yerine gelen Akçakale ve Harran kaymakamları ile belediye başkanlarının yaptığı çağrılara rağmen sonlandırılamadı. Bu arada zaman zaman bazı Suriyelilerin kendi aralarında da kavga ettikleri görüldü.
 
GAZETECİLER TARTAKLANDI, FOTOĞRAF MAKİNELERİ KIRILDI
 
Olayları takip eden gazeteciler de çadır kentten çıkan Suriyeli sığınmacılar ile bu sırada çadır kent önünde toplanan kişilerin saldırısına uğradı. Görüntü ve fotoğraf çeken gazetecilere taş ve sopalarla saldıran kalabalık, basın mensuplarının fotoğraf makinelerini, kameralarını ve bilgisayarlarını kırdı. Öfkeli kalabalık tartakladıkları gazetecilere ait otomobillerin de camlarını kırıp, kaportalarına zarar verdi. Gerginlik sırasında bazı kişiler, gazetecilerin cep telefonları ile özel eşyalarına da el koydu.
 
POLİS VE ASKER TAKVİYESİ YAPILDI
 
Gerginliğin devam etmesi üzerine, Şanlıurfa'dan çadır kente çok sayıda polis, asker, özel harekatçı ve zırhlı araç gönderildi. Çadır kente gelen yüzlerce güvenlik görevlisi, gaz ve basınçlı suyla eylemcilere müdahale etti.
 
VALİ VE İL JANDARMA KOMUTANI DA ÇADIR KENTTE
 
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun ve Emniyet Müdür yardımcıları ile birlikte Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'ne gitti. Burada, Akçakale Kaymakamı Eyyüp Fırat, Harran Kaymakamı Selami Yazıcı, Akçakale Belediye Başkanı Ak Partili Abdulhakim Ayhan'dan bilgi alan Vali Güvenç, Suriyelilere sakin olmaları yönünde çağrı yaptı.
 
3 NO'LU MAHALLEDE ÇADIRLAR YAKILDI
 
Öte yandan, gerginlik sırasında bazı Suriyeliler, kampın 3 No'lu Mahallesi'nde içi boş olan bazı çadırları ateşe verdi. Çadırlarlardaki yangın, itfaiye görevlilerinin zamanında müdahalesi ile söndürüldü.
 
YAĞMUR YAĞINCA ÇADIRLARINA DÖNDÜLER
 
Saat 14.00 sıralarında aniden bastıran şiddetli yağmur çadır kentteki gerginliği azalttı. Şiddetli yağmurdan korunmak isteyen sığınmacılar barındıkları çadırlara gitti. Çadırlara gidilmesinin ardından güvenlik güçleri, kamptaki mahallelerin sokak giriş ve çıkışlarına barikat kurdu. Dışarıda kalan Suriyeli sığınmacılar da güvenlik güçlerinin uyarısı ile çadırlarına gitti.
 
OLAY ÇIKARANLAR SINIR DIŞI EDİLECEK
 
4 saat süren gerginliğin şiddetli yağmur ile kontrol altına alınmasının ardından çadır kentteki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Giriş ve çıkışların kapatıldığı çadır kentte, olaylar sırasında güvenlik güçlerince kaydedilen kamera görüntüleri de incelemeye alındı. Polisler tarafından kaydedilen görüntülerin incelenmesiyle, olaylara karıştığı ve gerginliği tırmandırdığı saptanan Suriyelilerin sınır dışı edileceği bildirildi. Şu ana kadar 70'in üzerinde Suriyelinin kimliğinin saptandığı ve gün içerisinde sınır dışı edilmesinin de planlandığı öğrenildi.
 
Güvenlik güçlerinin alarmda olduğu çadır kentte Vali Celalettin Güvenç ve diğer yetkililerin incelemeleri sürüyor.