AKADEMİSYENLERE BAKANLIK'TAN "İCAZET" ŞARTI

AKADEMİSYENLERE BAKANLIK'TAN "İCAZET" ŞARTI

Akademisyenler için şaşırtıcı kararlar.

Akademisyenlerin ‘dışarıda’ yapacağı araştırmalara ‘bakanlık görüşü’ kriteri getiriliyor. Teklif yasalaşırsa öğretim elemanları, sadece YÖK’ün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşünü aldıktan sonra belirleyeceği ‘öncelikli’ alanlarda çalışmalar yürütebilecek.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın kurulmasına ilişkin 41 maddelik yasa tasarısına eklenen bir maddeyle, akademisyenlerin rektörlük izniyle yolluk (harcırah) almadan yaptıkları araştırma gezileri ve çalışma alanları sınırlandırılıyor.

Bakan önerecek, YÖK belirleyecek

Eğitim portalı bulten.gen.tr’nin aktardığı habere göre tasarıda, 2547 sayılı Kanunun 39uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına” ibaresi “Yükseköğretim Kurulunun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görüşünü alarak belirleyeceği öncelikli alanlarda araştırma yapmalarına” olarak değiştiriliyor. 

‘Araştırmanın gerektirdiği yerde bulunmak’ ibaresi kaldırılıyor

Söz konusu düzenlemenin bu haliyle yasalaşması durumunda akademisyenlerin araştırma alanları, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın görüşleriyle bizzat YÖK tarafından belirlenirken, ‘araştırmanın gerektirdiği yerde bulunmak’ ibaresinin tamamen kaldırılması, akademisyenlerin dışarıda yapacağı çalışmaların önünde ciddi bir engel olarak yorumlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı