AİHM'DEN FLAŞ NEDİM ŞENER VE AHMET ŞIK KARARI

AİHM'DEN FLAŞ NEDİM ŞENER VE AHMET ŞIK KARARI

Haklı buldular...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Odatv davası kapsamında bir yıl tutuklu kalan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın "ifade özgürlüğünün kısıtlanması" ve "özgürlük ve güvenlik ihlali" çerçevesinde yaptığı hak ihlali başvurusunu haklı buldu. Mahkeme, Türkiye'nin Nedim Şener'e 20 bin Euro, Ahmet Şık'a ise 10 bin Euro manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Odatv davası kapsamında yargılanan gazeteciler tutuklu bulundukları 1 Temmuz 2011 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 'İşkence yasağını' düzenleyen 3. maddesi, 'Özgürlük ve güvenlik ihlali'ni düzenleyen 5. maddesi ve 'İfade özgürlüğünün kısıtlanması'nı düzenleyen 10 maddesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. 

Başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5'inci ve 10'uncu maddelerini ihlal ettiğine oy birliğiyle hükmetti. 'İşkence yasağını' düzenleyen 3. maddesi yönünden ihlal başvurusunu ise oy çokluğuyla reddetti. 

ŞENER'E 20, ŞIK'A 10 BİN EURO TAZMİNAT 

AİHM,"ifade özgürlüğünün kısıtlanması" ve "özgürlük ve güvenlik ihlali" çerçevesinde verdiği kararla, Türkiye'nin Nedim Şener'e 20 bin Euro, Ahmet Şık'a ise 10 bin Euro manevi tazminat ödemesine karar verdi. Tarafların 3 ay içinde karara itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz olursa bu itirazı AİHM Büyük Dairesi karara bağlayacak. İtiraz olmaz ise karar 3 ay sonra kesinleşmiş olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı