AHİM SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI İPTAL TALEBİNİ REDDETTİ

AHİM SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI İPTAL TALEBİNİ REDDETTİ

AİHM'den "sokağa çıkma yasağı" kararı

Diyarbakır Barosu avukatlarından Neşet Girasun ve Batman Barosu'ndan avukat Erkan Şenses’in Cizre'nin Nur Mahallesi'nde yaşayan Ömer Elçi adına sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve operasyonların durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuru sonuçlandı. Avukatların ilk kez doğrudan başvurduğu AİHM, eldeki verilerle tedbir kararının verilemeyeceğini belirtti. Mahkeme bölgedeki şartların başvurucu tarafından çok ağır olduğunu belirtti. 

Güneydoğu’da uygulanan sokağa çıkma yasağını ilk kez doğrudan yani iç hukuk yollarını tüketmeden AİHM’e taşıyan avukatların başvurusu karara bağlandı. Avukatlar Girasun ile Erkan Şenses, Cizre'de yaşayan Ömer Elçi hakkında yaptıkları tedbir talepli başvuruyu AİHM karara bağladı. 
Konuyla ilgili avukatların yaptığı açıklama şöyle:

Tek yargıç tarafından verilen karara göre AİHM her ne kadar bölgedeki durum başvurucu açısından çok ağır olsa da hükümetin başvurucunun temel ihtiyaçları için gerekli adımları atacağına inandığını belirtiyor. AİHM eldeki verilerle tedbir kararı veremeyeceğini ancak şartlar değiştiğinde tekrar başvuru yapabileceğimizi belirtmiş. AİHM yapacağımız esas başvuruyu da hükümete öncelikli olarak bildireceğini belirtmiş. Tek hakim başvurumuzu usulü işlemlerin devamı için AİHM ilgili dairesine tevdi ettiğini belirtmiş. Kısacası AİHM tedbir kararı vermiyor ancak konunun takipçisi olmamızı da istiyor. Ömer Elçi adına esas başvuruyu en kısa zamanda yaparak ihlal talebinde bulunacağız. Ömer Elçi adına yapacağımız esas başvuruda Sözleşme'nin 46. maddesi bağlamında AİHM'in hükümete gerekli tedbirleri alması yönünde tavsiyede bulunmasını da talep edeceğiz. Şartlar değiştiğinde ise tekrar tedbir talebinde bulunacağız.”

Kaynak:Haber Kaynağı