AĞAÇLARI KURTARMAK İÇİN MİLYAR HARCAYANLAR

AĞAÇLARI KURTARMAK İÇİN MİLYAR HARCAYANLAR

İZMİR'de dev projelerle adını duyuran bir şirket, yeni inşaat projesi arsasındaki ağaçları Almanya'dan getirilen dev ağaç sökme makinesiyle yeni oluşturduğu park alanına taşımaya başladı.

Dünya Çevre Gününde hem projesinin reklamını yapmak hemde çevreye duyarlı şirket olduğu mesajı vermek için örnek bir girişimde bulunuldu.

 Folkart, yeni projesi Syngenta'ya ait arsadaki ağaçları inşaatı tamamlanan Folkart Towers'ın iki kulesinin ortasındaki park alanına taşımaya başladı. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, şöyle konuştu:

"Bu uygulamayla hem ağaç kesilmesinin önüne geçilirken hem de yeni proje, 40 - 45 yıllık ağaçlarla donatılarak yılların emeği ile yetiştirilmiş ağaçlar yok olmaktan kurtarılıyor. Çevresel felaketler her geçen gün artarken, Folkart bu ağaç taşıma organizasyonu ile gelecek nesillere çevre bilincini ve doğa sevgisini aşılamayı hedefliyor. Bu organizasyonda ana hedefimiz, inşaat sahası içinde taşınamayacak tüm ağaçların korunması ve yaşamın bir parçası haline getirilmesi. Transplantasyon yüksek maliyetli bir iş. Bize yaklaşık 600 bin TL'ye mal oldu ama taşınacak ağaçları gördüğünüzde buna değdiğini anlıyorsunuz. Hepsi en az 40 - 45 yaşlarında, çok güzel ağaçlar. Yılların emeği var üzerlerinde. İlk andan itibaren ağaçları kesmeyi zaten düşünmedik. Ne yapabileceğimizi araştırdık ve bunu dünyada yapan iki firmadan en iyisini bulduk."

'Transplantasyon' adı verilen bu işlem ile toplamda 65 palmiye, hurma, nar, ceviz, zeytin, Japon kavağı, defne, incir, Malta eriği, yalancı karabiber, jakaranda, zakkum, erik ve oya ağacı taşınmaya başlandığını söyleyen Sancak, şöyle devam etti:

"Folkart transplantasyon işlemimizi Avrupa'da 1 milyondan fazla ağacı başarıyla taşımış olan Opitz Gmbh & Co. firmasıyla gerçekleştiriyoruz. İşlem sırasında kullanılan makinelerin özelliği Akdeniz tipi ağaçların kökünü kavrayabilecek dünyadaki iki makineden biri olması. Alman yapımı bu araçlar Almanya'dan bu iş için İzmir'e getirildi."

Bu sayı ve çeşitlilikte ağacın Türkiye'de ilk defa taşındığının altını çizen Sancak, "Bu firmanın bir özelliği de taşıma işlemini yaptıktan sonra ağaçların yeni yerlerinde, yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürmelerini sağlamak. Bu amaçla bünyesinde ağaç uzmanları, operatörler ve endoterapistler barındırıyor. Standart transfer araçlarıyla yapılan çalışmalar daha küçük çapta oluyor ve başarı oranı yüzde 50. Oysa bu araçlarla çok daha büyük çapta ve yüzde 95 oranında başarı elde ediliyor. Hem de daha büyük yaştaki ağaçlar taşınabiliyor" dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan yaptığı konuşmada, yeşilin sağlıklı bir yaşamın temel koşullarından olduğuna değindi ve Folkart Yapı'ya çevreye duyarlı davranışından ötürü teşekkür etti. Folkart'ın bu davranışının bundan sonra yapılacak projeler için örnek teşkil etmesini umut ettiklerini söyleyen Varan, tüm yatırımcılar aynı duyarlılığı gösterirse insanlığın gelecekte kuraklaşan ortamlarda yaşama tehlikesinin ortadan kalkacağına dikkat çekti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı