AFAD YARDIMLARI SOMA'YI TEĞET GEÇTİ

AFAD YARDIMLARI SOMA'YI TEĞET GEÇTİ

Toplanan milyonlarca TL'lik yardımın akıbeti ne?

Soma maden faciasının ardından AFAD hesaplarında mağdur vatadanşlar için 20 milyon TL toplandı, şehit aileleriyse ‘Şimdiye kadar tek kuruş almadık’ dedi

Manisa’nın Soma ilçesinde resmi rakamlara göre 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından AFAD bünyesinde şu ana kadar 20 milyon lira yardım toplandığı belirtilse de, bu paraların yaşamını yitiren madencilerin aileleri ve mağdur vatandaşlara henüz ulaşmadığı ortaya çıktı.

Soma maden faciasının ardından toplanan yardımlar Başbakan Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) üzerinden tek elden yürütülüyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay 19 Haziran’da yaptığı açıklamada, “AFAD bünyesinde açtığımız hesapta 20 milyon TL yardım toplanmıştır. TOBB ve diğer odalardan gelen ciddi bir birikim var. Özel sektörden taahhütler var. Bütün bunları takip ediliyoruz. Bunlar kuruşuna kadar mağdur olan insanlara harcanacaktır” demişti.

Ancak Aydınlık’a konuşan madenci aileleri, AFAD’tan kendilerine henüz bir maddi yardım ulaşmadığını anlattı.

İzmir’in Kınık ilçesinde Soma maden faciasında hayatını kaybetmiş olan maden işçisi Ersan Çetin’in eşi Meltem Çetin (23), iki çocuğu Mahmut (5) ve Engin (2,5) ile yoksul şartlarda yaşadığı gecekonduda geçim mücadelesi veriyor. Çocuklarının yanı sıra annesi ve babası olmadığı için kardeşine de bakmak zorunda olduğunu belirten Meltem Çetin, “Devletten herhangi bir maddi yardım gelmedi bana. Kendi insanlarımızdan, gönlünden kopanlar yardım etti. Onun dışında AFAD’tan bir şey almadık” dedi.

Oturdukları eve 170 TL kira ödediklerini belirten Çetin, “Kredi borcumuz vardı, eşim borçları düşünmekten bazen ölmeyi istiyordu. Çocuklarım için başımızı sokacak bir ev istiyorum, başka da bir isteğim yok. Kardeşim de yakında askere gidecek. Hakkımızı almak istiyoruz” dedi.

MADENCİLER ASKER GİBİ’

Eşinin hayatını kaybettiği madende 1200-1300 TL civarında maaşla zor şartlarda çalıştığını anlatan Meltem Çetin, şöyle devam etti:

“Son zamanlarda hiç iştahı yoktu, işe yemek götürmüyordu. ‘Bana yemek koyma, su koy’ diyordu. Yemek yiyemiyordu, üzerine kömür dökülüyordu. Çok sıcak olduğunu söylüyordu. Kıyafetleri sırıl sıklam geliyordu.

Yerlerde süründükleri için sırtı hep yara oluyordu. Yeraltına, güneş görmemeye alıştıkları için yerüstünde çalışamadıklarını söylüyorlar.”

VAN GİBİ Mİ OLACAK?

Van Depremi sırasında da yardımlar AFAD eliyle toplanmış ve depremzedelere dağıtılmıştı. Yardımlar ayrıntılı olarak nasıl dağıtıldığına dair ayrıntılı bir açıklama yapılmamış, daha sonraki süreçte ise AFAD çalışanlarının yolsuzluk yaptığına dair soruşturma başlatılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı