ADSIZ ALKOLİKLER ÖRGÜTLENDİ

ADSIZ ALKOLİKLER ÖRGÜTLENDİ

1989'da kurulan 'Adsız Alkolikler Grubu' örgütlendi. Gizlilik kuralının geçerli olduğu grup, alkol...

ABD'de 1935'te, Türkiye'de ise 1989'da kurulan 'Adsız Alkolikler Grubu' (AA), Antalya'da da örgütlendi. Gizlilik kuralının geçerli olduğu grup, alkol bağımlılarının kurtulması için mücadele veriyor.

AA grubu, yaklaşık 45 kişiden oluşuyor ve düzenli toplantı ve uygulamalarla alkolizm olarak adlandırılan bağımlılığa karşı yürütülen mücadeleye destek veriyor. AA'nın yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bilgi veren Nihat B., burada alkol sorunu olanlar ile yeniden içkiye başlamak istemeyenlerin bir araya geldiğini, amaçlarının alkole karşı bir duruş sergilemek değil alkol sorununa yönelik bir program oluşturmak olduğunu söyledi.

DOKTORLARIN SAHADAKİ PARTNERİ

Antalya AMATEM'de yatan hastaları 15 günde bir ziyaret ettiklerini ve toplantılar yaptıklarını anlatan Nihat B., hastanede fiziksel tedavileri tamamlananların dışarıya çıktıklarında kendilerini yalnız hissetmemeleri için de desteği sürdürdüklerini aktardı. Doktorların, 'Siz bizim sahadaki partnerlerimizsiniz' dediğini ifade eden Nihat B., "Bu arkadaşlar dışarıya çıktıktan sonra grubumuzdan destek alıyor, yeniden alkole başlamıyorlar" dedi.

KİŞİNİN KARARLILIĞI ÖNEMLİ

Antalya'da AA grubunun yaklaşık 45 kişiden oluştuğunu belirten Nihat B., şunları kaydetti:

"Bunların içinde 1 yıldır, 10 yıldır, 20 yıldır içmeyenler var. Ama gruba geldikten sonra dönenler de var. Bizim elimizde sihirli değnek yok. Bize gelince alkolü keseceksiniz gibi bir durum yok. Bu kişinin kendi istekliliği ve kararlılığına bağlı. Kişi ne kadar dürüst olur, programı ne kadar iyi uygularsa o zaman başarılı olur."

ALKOLİZM BİR HASTALIK

Alkolizmin toplumda bir hastalık olarak görülmediğine dikkat çeken Nihat B., "Benim adım Nihat, ben bir alkoliğim diyorum. Alkolik olan bir kişiye her türlü melanetin beklenebileceği insan gözüyle bakılıyor. Oysa ki alkolizm, şeker hastalığı gibi bir hastalık" diye konuştu.

'NEREDEN GELDİĞİMİZİ UNUTMUYORUZ'

Gruptan yardım talebinde bulunanların mutlaka ziyaret edildiğini, bu görüşmelerin kişi alkol almadan yapıldığını anlatan Nihat B., "Kendimizin nereden geldiğini anlatıyoruz. Nereden geldiğimizi unutmadan bu çalışmaları yapıyoruz. Çünkü unutursak yeniden başlayabiliriz. Çünkü alkolizm tedavisi olmayan bir hastalık olarak geçiyor tıp literatüründe. Hastalıkta geriye dönüş olduğu için böyle. İçmiyorum ama iyileştim diyemiyorum, sadece hastalığımı durdurmuş vaziyetteyim" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı