ADRASAN'DA ŞOK İDDİA

ADRASAN'DA ŞOK İDDİA

yangının çıkma sebebi...

TÜRKİYE'nin cennet köşelerinden Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı Adrasan'daki 125 hektarlık kızılçam alanının kül olduğu orman yangının ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Bölgedeki işletmeciler, kül olan 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoranın sahibine destek için harekete geçti. Bölgeyi terk eden tatilciler de dönerek, tatillerini sürdürdü.

Adrasan'da, cumartesi günü saat 13.30 sıralarında başlayan ve 18 saat sonra pazar sabahı saat 07.30 sıralarında kontrol altına alınan yangının ardından hayat normale dönmeye başladı. 125 hektar orman alanının yanı sıra 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoranda zarara neden olan yangından sonra yaraların sarılması için çalışmalar yürütülüyor.

Bölge esnafı ise arkadaşlarına yardımcı olmak amacıyla harekete geçti. Yangında zarar görenlerin yükünü hafifletme düşüncesi içinde olan esnaf, arkadaşlarının küçük borçlarını ödemek için kampanya başlatmaya hazırlanıyor. Bölge esnafı, tatilciler ve turistlerden de yardım isteyecek.

ESNAF DAYANIŞMASI

Bölge esnafından restoran sahibi Mustafa Edil, "Biz de esnaf olarak arkadaşlarımızın yanında olacağız. Onlara elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bu hafta bir toplantı yapmayı planlıyoruz. En azından buradaki yerel borçlarını, esnafa olan borçlarını biz üstlenebilir ve kendi aramızda toplanabilirsek iyi olacak" dedi.

Adrasan'da yaşananların ardından hayatın devam ettiğini aktaran Mustafa Edil, "Şimdi tekrar toparlanma zamanı. İnşallah devlet yetkilileri de bizim yanımızda olur ve çok çabuk atlatırız. Bizim tek ricamız rezervasyon iptallerinin olmaması. Bütün oteller tam sezon başında, herkesin kredisi, bel bağladığı işler var. Çünkü hayat devam ediyor. 3-4 arkadaşımızın yeri yandı ama diğer yerler çalışmaya devam ediyor. Herkesin ekmek kapısı ve yetkililerden bu konuda biraz daha anlayış bekliyoruz. Bize yardımcı olurlarsa bu sezonu kazasız belasız atlatırsak çok mutlu olacağız" diye konuştu.

TATİLCİLER DÖNDÜ

Yangının olduğu gün bölgeyi terk eden bazı tatilciler de döndü. Bıraktıkları yerden tatillerini sürdüren tatilciler, yaşadıkları korku ve gördükleri manzara karşısında büyük üzüntü duyduklarını anlattı.

Tatilcilerden Gökhan Özoğlu, yangın anında Adrasan'da olduklarını belirtirken şöyle konuştu:

"Yangında buradaydık, hemen sırtlarda başladığında burada denize giriyorduk. 3-4 saat devam etti, söner gibi oldu. Sırttan aşağıya inince herkes telaşlanmaya başladı. Hatta ön taraftaki oteller tutuştu. Biz de arabamızla kuytu bir yere kaçtık. Telaş çok fazlaydı. Sonra biz ailemizle tekneyle uzaklaştık. Bir gün Çıralı'da kaldık tekrar geri geldik. İnsanın içi acıyor. Burada yılların emeği var, emekler kayboldu. Yeşilliklerin kaybolması çok üzücü."

dha-cf7c1f08afe86bd0efdb0d6b6c1ab201-5-t.jpg

KORKU VE ÜZÜNTÜ

Bir başka tatilci Ebru Solmaz ise yangın esnasında büyük korku yaşadıklarını ve kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi. Solmaz, "Çok korkutucu, çok ürkütücüydü. Oldukça zor anlar yaşadık. Bizler tatilciydik ama buradaki halkın yaşadıklarını görmek daha da üzücüydü. Biz de çok korktuk. Birçok çocuklu çift zor durumda kaldı. Duman bizi koyun öbür tarafına itti. Aslında saat 16.00'ya kadar her şey yolundaydı. Ama dağdan gelen rüzgar birden yukarıdan aşağıya doğru yardı ve o ateşin içinde kalmak çok ürkütücüydü. Her şeyiyle çok üzüldük" diye konuştu.

ÇOK GÜZEL YER

Yangından sonra Adrasan'a tekrar döndüklerini ve yıllardır bu bölgede tatil yaptıklarını söyleyen Ebru Solmaz, şöyle devam etti:

"Ormanın yanışına çok ayrı üzüldük. Biz de yangın anında terk ettik. Burası kalınabilir değildi. Biz tekneyle Çıralı'ya gittik. Ertesi gün gelip görmek istedik ve geldik. Bitirmemek de lazım burayı. Buradaki halkın geçim kaynağı bu. Burası artık güvenli. O korku insanları buradan uzaklaştırmış olabilir. Yine de burası çok güzel bir yer, hep de böyle kalsın istiyoruz."

Yangında hasar gören elektrik ve telefon altyapılarını onarma çalışmaları sürüyor. Orman yetkililerinin, "Yangının piknik ateşinden çıktığını tahmin ediyoruz" sözleriyle birlikte soruşturma başlatan jandarma ekipleri de araştırmalarını sürdürüyor.

dha-cf7c1f08afe86bd0efdb0d6b6c1ab201-4-t.jpg

ADRASAN'I PİKNİKÇİ DEĞİL, ÇÖPLER YAKTI İDDİASI

Antalya Adrasan'da yaşanan orman yangınının piknikçi ateşi yüzünden değil, çevreye dökülen moloz ve çöpler yüzünden kırık cam parçalarından çıktığı iddia edildi.

dha-9d9032e03d77f40ab15854671515d667-1-t-001.jpg

Pazar günü Adrasan'a gelen Orman Genel Müdürü İbrahim Üzmen, yangının piknik ateşinden çıktığını tahmin ettiklerini söylemişti. Bölgede oturanlardan bazıları ise yangının piknik ateşinden değil, çevreye atılan moloz ve çöp yığınları yüzünden çıktığını ileri sürdü.

İLK BAŞTA YANGIN UFAKTI

Bölgede 4 yıldır işletmecilik yaptığını söyleyen Salih Uğur, yangının Likya Yolu'nun da bulunduğu Üçbük mevkii olarak bilinen noktada çıktığını belirtti. Yangına ilk müdahaleyi kendisiyle beraberindeki birkaç kişinin yaptığını anlatan Salih Uğur, “Beni arkadaşlar aradı. Benim tesisimin yandığını zannetmişler. Ben de kafamı çevirdim, ormanın yandığını gördüm. 4-5 arkadaş kazma kürek ne bulduysak geldik. Fakat ilk başta yangın ufaktı, rüzgar çok ters esiyordu. Halk da gelmeye başladı. Ama rüzgar kuvvetli olunca dağılmaya başladı. İtfaiye de yetersiz geldi. Rüzgarın etkisiyle de büyüdü gitti" dedi.

BURALAR ÇÖPLÜK GİBİ

İlk yangın yerine geldiğinde piknikçi görmediğini aktaran Salih Uğur, “Buradaki kırık cam parçalarından da çıkmış olabilir. Buraları çöplük gibi görüyorsunuz. Zaten belediyedeki elemanlar burayı biliyordur, bizim söylememize gerek yok. Fosseptiği de, çöpü de buraya döküyorlar. Biz ara sıra durduruyoruz. 'Nereye gidiyorsunuz?' diyoruz, 'Çöp dökmeye' diyorlar. 'Niye döküyorsunuz?' diyoruz, 'belediyeden izin aldık' diyorlar. Tabi eski belediyeden bahsediyoruz. Öyle olunca biz de bir şey yapamıyoruz" diye konuştu.

dha-9d9032e03d77f40ab15854671515d667-3-t.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı