Adana'da Hayat Durdu

Adana'da Hayat Durdu

HAYAT DURDU

Salih ÜÇTEPE- Sam ÖZMEN

Adana'da PKK yandaşlarının sokak gösterisi sırasında taşlandığı için otobüsün kontrolünü kaybedip 6 yaşındaki bir çocuğun ölümüne neden olduğu gerekçesiyle linç edilmek istenen belediye otobüs şoförü 27 yaşındaki Ali Köse'nin meslektaşları, 2.5 saatlik iş bırakma eylemi yapıp, 1 gün boyunca olayın meydana geldiği mahalleye gitmeme kararı aldı.
 
Merkez Yüreğir İlçesi'ndeki Süleyman Vahit Caddesi üzerinde 17 Kasım'da meydana gelen olayda, Ali Köse yönetimindeki 122 numaralı Levent- Balcalı hattında yolcu taşıyan belediye otobüsü, PKK yandaşları olduğu belirtilen grup tarafından düzenlenen gösteri sırasında taşlandı. Başına taş isabet eden sürücü Ali Köse kaçmak isterken aracın kontrolünü kaybetti ve yol kenarındaki 6 yaşındaki İbrahim Taşkıran'a çarptı. Çocuk yaşamını yitirirken, otobüsten indirilen Ali Köse linç edilmek istendi. Polisler tarafından götürüldüğü Numune Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan Köse'nin başında ve vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu anlaşıldı. 
 
Köse'nin yoğun bakımda tedavisi devam ederken, meslektaşları bugün saat 04.30'da Belediye Otobüs İşletme Müdürlüğü'nde bir araya geldi.
 
OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE KASK DAĞITILDI
 
Belediye otobüs şoförlerine Belediye İş Sendikası tarafından kask dağıtıldı. Burada açıklama yapan Belediye İş Sendikası Adana Şube Başkanı Zeki Eker, 2013 yılı içerisinde 167 cam kırma, kaporta hasarı ve şoförün yaralanması gibi olayların meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
"Acımız büyük. Bir arkadaşımız şu an hastanede ölümle pençeleşiyor. Sırf evlerinize ekmek parası götürmek için her türlü zorluğa katlanıyorsunuz mükafatımız bu olmamalı. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Maalesef can güvenliğimiz yok. Ya can güvenliğimiz alacaksınız ya alacaksınız. Belediyenin görevi sizlere iş ortamı sağlayıp iş güvenliği vermek devletimizin görevi can güvenliğinizi sağlamak, şu görünen tabloda 2013 yılında 167 olay olmuştur. Valimize, Emniyet Müdürümüze sesleniyorum. Bu 167 olayın arkasına gidip adliyede ne gibi ceza aldılar? Üretimden gelen gücümüzü sınırlı olarak çekiyoruz. Adananın bazı kenar mahalleri var, tehlikeli bölgeler. Oralarda otobüs seferlerini iptal ediyoruz. Adanalı mağdur olmasın diye bugün sadece 2.5 saatlik işe çıkmama eylemi yapıyoruz."
 
Bu sırada diğer otobüs şoförleri tepki göstererek bu olayın yaşandığı bölgelere 1 gün boyunca gitmeyeceklerini söyledi.
 
CANIMI ZOR KURTARDIM
 
Başka bir olayda, 10 Kasım'da Denizli Mahallesi'nde 150 kişilik bir grup tarafından taşlandığını anlatan şoförlerden 39 yaşındaki Bayram Aliulun ise şunları söyledi:
 
"Denizli'ye girdiğimde 150 kişilik bir grup bana taşla saldırdı. 155'i arıyorum. 155'deki arkadaş benle dalga geçer gibi sorular soruyor. O arkadaştan da şikayetçiyim. Beni mesai arkadaşım geldi kurtardı. Polisi arıyorum 'gel' diyorum 'Taşın altındayım' diyorum 'Gelemem, can güvenliğim' yok diyor. Kendimi dışarıya attım şok geçirdim. Canımı zor kurtardım. 7 gün rapor verdiler. Göreve başladığım gün hastanede yatan arkadaşımın başına gelen olayı duydum. Psikolojim bozuldu hala şoktayım konuşamıyorum."
 
KADIN ŞOFÖRLER GÖZYAŞI DÖKTÜ
 
Şoförler yaşanan olaylara tepki gösterirken çok sayıda kadın otobüs şoförü gözyaşı dökerek yaşadıklarını anlattı. Bir kadın otobüs şoförü, "Bugün arkadaşımız kanı var o otobüste bizim de mi olması gerekiyor. Bu saatte gelmişiz insanlara yardım etmek için hak etmiyoruz bunları" diye ağladı.
 
'ADANA'DA 'GAVAT' DİYE BİR VATANDAŞ YOK'
 
Bir şoför arkadaşlarının Denizli Mahallesi'nde taşlanıp mahsur kaldığını, polisi aramalarına rağmen yardım gitmediğini söyleyen bir otobüs şoförü, "Bu arkadaşımızı biz aldık. Ne emniyet aldı ne Vali aldı. Şov yapmaya gerek yok Adana Valisi. Gel burada Adanalıya hizmet eden arkadaşlarımızı destekle, can çekişen bir evin çocuğunu destekle. Bizim arkadaşlarımız namusuyla, şerefiyle, alın teriyle çalışıyor. Ama sayın Adana Valimiz daha teşrif etmedi hastaneye. Valiysen valiliğini bil, emniyet müdürüysen emniyet müdürlülüğünü bil" diyerek tepki gösterdi. 
Bu sırada başka bir otobüs şoförü de "Adana'da gavat diye bir vatandaş yok. Sayın Valimize soruyorum Adana'da vatanseverler var gavat diye bir arkadaşımız yok" dedi.