ADANA'DA CEMAAT DAVASI BAŞLADI

ADANA'DA CEMAAT DAVASI BAŞLADI

ADANA'da açılan davada Fethullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da aralarında olduğu 17 sanığın...

TUTUKLULUK DEVAM GÜNCELLEME 00 01

Sabah saat 10.00 sıralarında başlayan duruşmanın ilk celsesi saat 00.00'da tamamlandı. Yaklaşık 14 saat süren duruşmanın sonunda mahkeme heyeti, aralarında eski Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da bulunduğu tutuklu 5 sanığın tutukluluk hallerine devamına karar verirken duruşmayı da eksiklerin giderilmesi için erteldi.

 

ADANA'da Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında açılan davada Fethullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da aralarında olduğu 17 sanığın yargılanmasına başlandı.

KANUNİ ÜNİVERSİTESİ

Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 15 Mayıs 2015'te yapılan bir ihbarla, 2012 yılında Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve yönetiminin imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaparak Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Kanuni Üniversitesi'ne ait arazinin meclis kararı olmamasına rağmen konut alanına çevrilerek, cemaate 150 milyon liraya ulaşacak miktarda rant kazandırdığı iddia edildi.

16 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

İhbar üzerine başlatılan soruşturma sonucu 13 Ocak'ta 16 kişi gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural, Hasan Uzun ve Adana Ticaret Borsası eski Başkanı Muammer Çalışkan tutuklandı. Olayla ilgili hazırlanan 106 sayfalık iddianamede Mustafa Tuncel ile iş adamı Mahmut Tuncel müşteki olarak yer alırken, uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan ve açığa alınan Aytaç Durak'ın da ifadelerine yer verildi.

AYTAÇ DURAK; BENİ TUTUKLADILAR

Durak, belediye başkanlığı döneminde paralel yapının arsa talebi baskısına direndiği için bu yapının adliyedeki adamları tarafından tutuklandığını söyledi. Dosyaya konu Kanuni Üniversitesi arazisi ile ilgili konunun 'devede kulak' olduğunu da öne sürdü.

İLK KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

5'i tutuklu 16 sanık, bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5-35 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle ilk kez hakim karşısına çıktı. Davanın firarı sanığı Fethullah Gülen'in avukatı ise salonda hazır bulundu. İlk olarak savunma yapan Zihni Aldırmaz, suçlamaları kabul etmedi. İddianamedeki suçlamalara cevap veren Aldırmaz şunları söyledi:

ADANA'DA Kİ FABRİKALARIN İŞLEM HACMİ 1.7 MİLYAR

"Bir tanık, belediyenin 2 milyar dolarını cemaate aktardığımı söylüyor. Adana'daki fabrikaların işlem hacmi 1 milyar 700 milyon, Büyükşehir Belediyesinin 10 yıllık yatırımı bile bu kadar değil. Ben mecliste yapılan seçimle MHP'nin gösterdiği aday olarak 18 oyla başkan vekili seçildim. Aytaç Durak, kendisini görevden aldırdığımı iddia ediyor. Durak, başka suçlardan yargılanıyordu. Benim buna alet olmamın imkanı yok. Aytaç Durak, kaybolan itibarını kurtarmak için senaryolar ortaya atıyor. Konusu geçen arazi ile ilgili kamulaştırma 2010'da yapılmıştır, imzam dahi yoktur. İmar değişikliklerinde hata yoktur. Yoğunluk artışlarının yapıldığı tarihte Kanuni Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi değildim.

KOMİSYON ONAYLADI

İmar tadilatını komisyon onayladı. Meclise gelen konudur. ABD'nin Houston kentine yaptığımız gezide sanki Houston ile Pensilvanya'yı Adana, Mersin gibi göstermişler. Oysa 2'sinin arasında 3 bin kilometre var. Kongo Cumhuriyeti'ne ziyaretimize de Başbakanımız sıcak bakıyordu. Davet üzerine AK Partili belediye başkanları ile gittim. Benim ve ailemin hiçbir zaman devlet ve vakıflarla işimiz olmadı. Liseyi yatılı okudum. Eğitim ve sağlık denilince gelimden geleni yaparım. Beni en çok etkileyen Kanuni Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi olmam.

HAZİNE YER VERMİŞ

O günün şartlarına baktığınızda Hazine yer vermiş 49 yıllığına, 4-5 ay mütevelli heyeti üyeliği yaptım. Öğrenim olmadığı için faaliyet de olmadı. Mütevelli heyeti üyeliğim başıma dert açtı. Dosya ile ilgili raporu hazırlayan bilirkişiye 'bilmeyen kişi' diyorum. Mahkemeyi yanıltıyor. Eğer rant sağlanmışsa 2001 yılı öncesinde kim arsa toplamış, ona bakmak lazım. İmar değişikliğiyle rant sağlanmaz. Aytaç Durak, parsellerle çalışmayı çok sever. 5 parseli üniversite için istemişler. 3 parsel konut alanı olarak bırakılmış. Emlakçılara, ticaret odasına rant oluşup oluşmadığı sorulmuş. 5 parselde öyle rant çıkarmışlar ki sanki memleketi satmışız."

'BENDEN REİS OLUR'

Tutuklu yargılanan sanık Ferat Yüksel ise kendisine yöneltilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Adli kontrolle serbest bırakıldıktan sonra hakkımda tutuklanma istemiyle yakalama kararı çıkarıldı. Teslim olmaya karar verdim ancak arkadaşlar bir gün daha beklememi istedi. Kaçtı derler dedim gelip teslim oldum. Türk devletine karşı terörist eylem yapmadım. Yaptıysam Allah canımı alsın. Biz Anadolu'ya sevdalıyız. Ülkücü hareket için 14 yaşında yemin ettim. Çocuklarımın varlığı Türk varlığına armağan olsun. Benden imam değil, reis olur. Ben asıl paralel yapının mağduruyum. İddiaların daha somut verilere dayanmasını isterdik. 100 gündür terörist olarak tutukluyum" diye savunma yaptı.

Diğer sanıklar ise üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek dosyada somut delil olmadığını öne sürdüler.

Duruşma avukatların savunmaları ile devam ediyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı