"AÇILIN MÜSLÜMANLAR GELİYOR " DAVALIK OLDU

"AÇILIN MÜSLÜMANLAR GELİYOR " DAVALIK OLDU

“Beware: The Muslims Are Coming – Açılın: Müslümanlar Geliyor” adlı filmin tanıtımı metro idaresinde tartışma yarattı.

 

Yeni filmlerini metro istasyonlarında tanıtmak isteyen iki Müslüman komedyen ve film yapımcısı, New York Toplu Taşımacılık İdaresi’ni mahkemeye verdi.Amerikanın sesi sitesinde Bernard Shusman imzası ile yayınlanan habere göre dava nedeni yeni bir Amerikan Ayırımcılığına daha dikakt çekecek.

İSLAM KARŞITI OLURSA SORUN YOK

Geçtiğimiz yıla kadar İslam karşıtı afişlerin asılmasına izin veren New York Toplu Taşımacılık İdaresi, İslam yanlısı afişlerin sergilenmesini reddetti. Film yapımcıları, anayasal haklarının çiğnendiğini söylüyor.

“Beware: The Muslims Are Coming – Açılın: Müslümanlar Geliyor” adlı filmin tanıtımı metro idaresinde tartışma yarattı.

SÖZLEŞMEYİ İMZALAMIŞLAR AMA

Filmin tanıtımı Amerika’da sorun oldu. Aynı zamanda komedyen olan film yapımcıları Negin Farsad ve Dean Obeydallah, filmin metro istasyonlarında tanıtılması için daha önce imzaladıkları sözleşmeyi bozan New York Toplu Taşımacılık İdaresi’ne dava açtı. Yapımcılar şimdiye kadar 20 bin dolar harcadıklarını söylüyor.

SİYASİ İÇERİK TAŞIYOR GEREKÇESİ İLE

Daha önce tanıtım kampanyasını kabul eden Toplu Taşımacılık İdaresi, filmin siyasi içeriği nedeniyle anlaşmayı bozdu. Glenn Katon Müslüman Savunucuları Derneği Başkanı. 

Katon,  “Komediyi tartışamazsınız. Filmde Müslümanlar’ın, mizah duygusuna sahip insanlar olduğu mesajı veriliyor. Bunu tartışamazsınız. Bunlar hiç kimsenin mantıklı bir şekilde tartışabileceği konular değil. İşte bu yüzden Toplu Taşımacılık İdaresi çok yanlış karar verdi” diyor.

METRO DURAKLARI SOKAKLAR GİBİDİR

New York Toplu Taşımacılık İdaresi geçen yıl, halk otobüslerinde sergilenen İslam karşıtı afişleri mahkeme kararıyla indirdikten sonra siyasi mesaj veren tanıtımlardan uzak durma kararı aldı. Ancak New York Toplu Taşımacılık gözlemcisi Gene Russianoff, bu kararın mantık dışı olduğunu söylüyor: “New York metrosunda ifade özgürlüğü olması çok önemli. New York’ta yaşamayanlar bilmez ama New York metro durakları sokaklar gibidir. İnsanlar orada birbiriyle iletişim kurar, sokak sanatçılarının müziğini dinler.”

‘Açılın Müslümanlar Geliyor’ filminin metroda tanıtımı, filmin yapımcıları için çok önemli. Yapımcılar Toplu Taşımacılık İdaresi’nin ihanetine uğradıklarını söylüyor: “Müslümanlar kızartma sever veya hipsterların yazın ortası kışlık şapka takmalarını sevmez demenin neresi siyasi? Kim olduğumuzu ifade etmenin, hikayemizi anlatmanın hiçbir siyasi yanı yok.”

AMAÇ SADECE GÜLDÜRMEK DEĞİL

Negin Farsad,  “Anayasa kesinlikle harika. Her türlü ifade özgürlüğünü, sevmediklerinizi de koruyor. Anayasayı harika yapan da bu” diyor.

Kültürel mizah yapan bu iki yapımcı, filmleriyle sadece güldürmeyi değil, farklı görüşlerin tartışılmasını da hedefliyor.

İŞTE FİLMİN FRAGMANI

 

kaynak;amerikaninsesi

Kaynak:Haber Kaynağı