ABD'yi Şoka Sokan Tweet Mesajı !

ABD'yi Şoka Sokan Tweet Mesajı !

AP’nin resmi hesabından atılan mesaj, 136 milyar dolarlık kayba yol açtı.

ABD'yi Şoka Sokan Tweet Mesajı !

Uluslararası haber ajansı Associated Press'in (AP) ele geçirilen Twitter hesabından atılan sahte "Beyaz Saray’a saldırı" ve "Obama yaralı" tweet'inin bedeli ağır oldu.


AP’nin resmi Twitter hesabından atılan “Beyaz Saray'da bomba. Obama yaralandı” twit’i dev şirketlerin yer aldığı S&P 500 Endeksi’ni 2 dakikada yere serdi. 136 milyar dolarlık kayba yol açan twit, Twitter’dan SEC’e ABD’yi ‘alarm’a geçirdi

Uluslararası haber ajansı Associated Press'in (AP) ele geçirilen Twitter hesabından atılan sahte "Beyaz Saray’a saldırı" ve "Obama yaralı" twit'inin bedeli ağır oldu. Önceki gün ABD saati ile 13.08'de 1578 puan seviyesinde olan S&P 500 Endeksi, 13.10'da piyasalara bomba gibi düşen twit'in etkisiyle 2 dakikada 1563 puana geriledi. Toplam değeri 14 trilyon doları bulan S&P 500'deki şirketlerin toplam piyasa değeri, endeksteki 15 puanlık düşünün etkisi ile bir anda yüzde 1 eridi. Otomatik satış programlarının da yol açtığı ‘şok’ satışlarla, yatırımcılar 136 milyar dolarını borsadan çekti. AP’nin hesabının ele geçirildiğinin ve haberin ‘asılsız’ olduğunun açıklanması ile endeks, tekrar 1577 puana çıktı.

TWITTER GÜVENLİK SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRDİ

Yaşanan olay üzerine Twitter, Google, Apple ve Microsoft’un da kullandığı iki aşamalı güvenlik sistemine geçeceğini duyurdu. Öncelikle kurumsal hesaplar için sunulacak sisteme göre başka bir bilgisayardan Twitter’da oturum açılmak istendiğinde sosyal ağ tarafından cep telefonuna gönderilecek rastgele oluşturulmuş şifre ile hesaplara daha güvenli erişim sağlanacak.

AYYILDIZ TİM: BİZ YAPTIK

ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu ayın başında şirketlere sosyal ağdan açıklama yapma yetkisi vermişti. Ancak yaşanan bu son olay, yeni uygulamayı da sorgulamaya açtı. Öte yandan SEC ve FBI, inceleme başlatırken, Suriyeli hacker grubu “Suriye Elektronik Ordusu” AP’nin Twitter hesabını ‘hack’leyenin kendileri olduğunu ileri sürdü. Bu konuda bir iddia da Türkiye’den çıktı. Ayyıldız Tim isimli Türk hacker grubunun lideri “Cedkan Bir Yafes”, AP’nin hesabını hack’leyip söz konusu iletileri paylaştıklarını iddia etti.

‘SAT EMRİNİ YAZILIMLAR VERDİ’

Aracı kuruluş Themis Trading'in kurucusu Sal Arnuk, "SEC ne zaman kontrol edemeyecekleri bir piyasa yarattığının farkına varacak? Sahte twit nereden geldi? Özbekistanlı bir çocuktan mı yoksa Hindistan'da bir fondan mı? Yoksa Rus mafyası mı?" diye tepki gösterirken, atılan sahte twit’in kâr amaçlı olduğunu ileri süren Cronus Vadeli Yatırımlar şirketinin başkanı Kevin Ferry, ”Erken saatlerde S&P 500 vadeli hisselerindeki sıradışı hareketler, bunu destekliyor” dedi. Hızlı alım-satım için geliştirilen yazılımlara dikkat çeken Nanex'in kurucusu Eric Hunsader da “Hızı diğer her şeyden önemli hale getirdiğiniz zaman, önce ateş edip sonra soru soran algoritmalar yaratmış oluyorsunuz” diye konuştu.