Abdullah Gül;Savaşa Hazır Olmalıyız

Abdullah Gül;Savaşa Hazır Olmalıyız


OBAMA İLE GÖRÜŞME TALEBİMİZ YOKTUR
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ABD'ye gelmeden önce havaalanında açıklamalarda bulundu. Gül'ün konuşmasından satır başları:
- BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a hareket edeceğim. BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 2015-16 geçici başkanlığı için destek arayışlarıma ivme kazandırmayı planlıyorum. New York’ta çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmelerde bulunacağım.
 
BİZİM TERÖRİSTİMİZ SİZİN TERÖRİSTİNİZ
 
- Biz uluslar arası dünyayı başından beri ikaz ediyoruz. Bu iş uzarsa istikrarsızlık bir ülkede radikal akımlar güçlenir, terörist faaliyetler çoğalır. O ülke için de bölge içinde tehlikeli olur. Türkiye bu konularla ilgili tedbirli. Terör konusunda Türkiye’nin durumu sağlam. Bizim teröristimiz sizin teröristiniz bakışının yanlış olduğunu bilen bir ülkeyiz.
 
İÇ SAVAŞ BİTMELİDİR
 
- Şimdi herhalde herkes takdir ediyordur ki Türkiye’nin en önemli dış politika gündemi Suriye. Bütün toplantılılarımızda öncelikli gündem Suriye’dir. İç savaşın bir an önce bitmesi arzumuz. O yüzden bütün mesailer başından beri bu işin bir an önce bitmesi için harcanıyor. Başında diplomatik yollarla bitsin diye girişimlerimiz oldu. O zaman uluslararası camia bunu pek fark edemedi. Biz hep rejime siz kendi insiyatifinizle işleri elinize alın ve geleceğini düşünün ülkenizin dedik.
- Demokrasi Avrupa standartlarına ulaşmış bir ülkenin bile hala gelişmekte olduğunu göstermesi açısından bütün çevrenin saygı duyması gerekir.
- Milli beraberliğimizi daha da pekiştirmek, kimsenin şikayeti olmadan yaşamasını temin etmek ve bölgeye ilham kaynağı olacağı kanaatindeyim.
 
SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ
 
- Türkiye her şeyden önce Türkiye bu işin savaşsız halledilmesini isteyen bir ülke. Savaşlar hiçbir zaman arzu edilmez. Ama savaşa hazır olmazsanız da o zaman yanlışların yapılmasını önleyemezsiniz.
- Türkiye’nin savaş arzusu falan da yoktur. Türkiye Suriye’de devam eden katliamın en kısa sürede durdurulmasını arzu etmekte.
 
ABD BAŞKANI İLE İKİLİ GÖRÜŞME TALEBİMİZ YOKTUR
 
- Benim bu programım çerçevesinde bazı devlet başkanları ile görüşmelerim olacak. Bunların içinde tespit edilenler var, tespit edilemeyenler var.
- ABD Başkanları BM Genel Kurulları'nda prensip olarak ikili görüşme yapmazlar. O yüzden ABD Başkanı ile ikili görüşme talebimiz yoktur.