ABDULLAH GÜL'E BİRİ SUS MU DEDİ?

ABDULLAH GÜL'E BİRİ SUS MU DEDİ?

Bugünkü mevcut şartlar içinde gelecekle ilgili siyaset planım yok.

Cumhurbaşkanı Gül'den flaş açıklama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bugünkü mevcut şartlar içinde gelecekle ilgili siyaset planım yok. Bazı konuları açık konuşmak beni sınırlıyor. Arkadaşlarımızla konuşacağımızı tartışacağımızı neticede hep beraber karara varacağımızı söyledim" dedi.

ERDOĞAN'DAN TEPKİ Mİ VAR?

Letonya Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinde sorular üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili " Köşk kimsenin cebinde değil" şeklinde açıklama yapan Gül'ün bu gün ise "gelecekle ilgili siyaset planım " yok demesi şaşkınlık yarattı. Siyasi kulislerde, "Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalarına, Erdoğan'dan tepki mi geldi" sorusuna yanıt aranıyor. Erdoğan bu gün Cuma Namazı çıkışında gazetecilerin konu ile ilgili sorularına "Sayın Cumhurbaşkanımızla konuşmadan bir şey söyleyemem" yanıtı verdi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY'IN AÇIKLAMASI

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kütahya'da yaptığı "Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim" açıklamasına, yorum yapamayacağını söyledi. Atalay, "Hangi maksatla, niçin söylediğini bilemediğim için yorum yapmak istemiyorum" dedi.

Atalay, Turkcell Kırıkkale Çağrı Merkezi'nin açılışına katıldı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kütahya'da yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Atalay, "Şu anda ben bir yorum yapamam Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile ilgili. Daha doğrusu yeni duydum ben de böyle bir şeyi. Gelirken öğrendim. Hangi maksatla, nerede, niçin söylediğini bilemediğim için yorum yapmak istemiyorum" dedi.

ABDULLAH GÜL NE DEMİŞTİ ?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kimse benim cebimde dememelidir" demişti.

AÇIKLAMA YABANCI KONUK KARŞILAMASINDA GELDİ

Cumhurbaşkanı Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. İşte Abdullah Gül'ün konuşmasından satır başları;

Bir kez daha Letonya Cumhurbaşkanı Andirs Berzins ve beraberindeki heyete ülkemize hoşgeldiniz diyorum. Konuklarımızı Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Letonya ile ilişkilerimiz çok köklüdür.dedi. Ancak gazetecilerin Letonya'dan çok iç gündeme dair soruları vardı. Neredeyse tüm sorular Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olunca Gül konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı.

"KİMSE CEBİMDE DİYEMEZ"

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül'e cumhurbaşkanlığı seçimi soruldu. Yerel seçim sonuçları gündemden düştükçe Ağustos'ta yapılacak Cunhurbaşkanlığı seçimleri ağırlığını hissettirmeye başladı. 30 Mart kritik yerel seçimlerinden küçük bir kayıpla ama yine 1. parti olarak çıkan AKP ve Erdoğan, Ağustos seçimleri için hazırlıklara başladı. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın işi çok zor görünüyor.

BU SEFER RAKİBİ KENDİ YOL ARKADAŞI

Tüm seçimlerde kendisine büyük bir avantaj sağlayan bu nedenle % 50 nin altında destekle sürekli büyük bir güç elde eden Erdoğan'ın, bu sefer rakibi kendi yol arkadaşı olacağa benziyor. Cumhur Başkanı Abdullah Gül bu konu gündeme geldiğinde sürekli aynı mesajı veriyor ve "Benim de ne düşündüğüm önemli" diyor. Gül'ün sürekli bu konuya dikkat çekmesi ise Ağustos'ta yapılacak seçimler için Erdoğan ile henüz bir mutabakat sağlamadığına işaret. Ortada çok sayıda uzlaşma formülünden bahsediliyor.

UZLAŞMA FORMÜLLERİ

Ağustos ayında yapılacak seçimlere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan arasında mutlaka bir uzlaşma olması gerekiyor. Aksi taktirde AKP'nin ve Erdoğan'ın yerel seçimlerden sonra ortaya çıkacak tabloda köşkü yeniden elinde tutması zor görünüyor. Çünkü yeni Cumhurbaşkanlığı seçim yasasına göre köşke giden yol 2 tura kalsa bile salt çoğunluktan geçiyor. Yerel seçim sonuçları ise, beklenen salt çoğunlun AKP'nin arkasında değil muhalefetin arkasında olduğuna işaret etti. Herşey bu gün gibi olsa bile BDP'nin ve CHP dışı sol'un AKP'nin önerdiği adayı desteklemesi şart. Bu nedenle AKP misyonunda meydana gelebilecek yeni bir bölünme, köşkün elden gitmesine neden olacak. Bu nedenle, hem Cumhurbaşkanı Gül, hem de Başbakan Erdoğan bu Ağustos seçimleri konusunda çok dikkatli konuşmak zorunda kalıyorlar. Yakında Erdoğan ile görüşme yapacaklarını söyleyen Gül ise iki noktayı sürekli işaret ediyor.

NETİCEDE HALK KARAR VERECEK

Gül, cumhurbaşkanını halkın seçeceğinin altını çizdi.  "Cumhurbaşkanlığıyla ilgili takvim açıklandı. Sayın Başbakan'la yakında konuşacağız... Ama bu ikimiz arasındaki bir konu. Tabii ki farklı adaylar olabilir. Neticede seçimlerde halk karar verecektir. Hiç kimse bu benim cebimde dememelidir." diye konuştu. Ayrıca daha önce söylediği bir sözü de tekrarladı; "Benim ne düşündüğüm de önemli"

 

Kaynak:Haber Kaynağı