ABD'nin ikiyüzlülüğü: Suriye askerlerine yapılan saldırıyı ‘kınadılar’

ABD'nin ikiyüzlülüğü: Suriye askerlerine yapılan saldırıyı ‘kınadılar’

ABD, Irak’ta Suriye askerlerine düzenlenen kanlı saldırıyı El Kaide’nin üstlendiğini açıklamasının ardından, “terörist bir eylem” olarak nitelendirdi.

El Kaide’nin Irak’ta Suriye askerlerini taşıyan ve 48 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı üstlenmesinin ardından ABD’den saldırıyı kınayan bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland pazartesi günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Suriye askerlerinin saldırı sırasında “aktif bir çatışma” halinde olmamasından dolayı saldırının bir “terör eylemi” olduğunu söyledi.

Nuland, 4 Mart’ta düzenlenen saldırı ile ilgili “Öncelikle konvoya düzenlenen saldırıyı kınıyorum. Buna benzer her çeşit saldırıyı, her çeşit terör eylemini kınıyoruz” ifadesini kullandı.

El Kaide üstlendi, ABD “terörist” saldırı dedi
ABD, Suriye’de muhaliflerin sivillere ve esir askerlere yönelik kanlı saldırılarının gizlenemez boyutlara ulaşmasının ardından, yine benzer suçları işleyen muhalif grupları aklamak amacıyla onlarca katliamdan sorumlu El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ni terörist örgüt ilan ettiğini açıklamıştı.

ABD bu seferde de saldırıyı EL Kaide’nin Irak kolu “Irak İslam Devleti”nin üstlenmesinin ardından saldırıyı kınadığını açıkladı. Başka bir deyişle, ABD benzer bir taktikle, Suriye askerlerine düzenlenen saldırıyı kınayarak, Suriye meselesinde “adilane” bir politikaya sahip olduğu izlenimini yaratmaya çalışıyor.

Öte yandan, Suriye’de gerçekleştirdiği katliamlara her gün sosyal paylaşım sitelerinde rastladığımız Özgür Suriye Ordusu’na ABD’den herhangi bir kınama veya eleştiri gelmiyor. Tam tersine, Şubat ayı sonunda Roma’da düzenlenen “Suriye’nin Dostları” toplantısında olduğu gibi “ölümcül olmayan” yardım vaatleri geliyor.

ABD’nin Suriye meselesinde sergilediği ikiyüzlülüğü açıkça ortaya koyan gelişmelerden bir tanesi, geçtiğimiz 21 Şubat’ta Şam’ın merkezindeki Sevra Caddesi’nde muhaliflerin sivilleri hedef alan ve 53 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası BM Güvenlik Konseyi’nde yaşanmıştı. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, 22 Şubat’ta yaptığı açıklamada ABD’nin söz konusu saldırının BM Güvenlik Konseyi’nde kınanmasını engellediğini söylemişti. BM ABD misyonu sözcüsü Erin Peltin ise eylemi bir “terörist saldırı” olarak kabul ettiklerini ancak Suriye yönetiminin de “kanlı saldırılarının” taslakta yer almamasından dolayı destek vermediklerini açıklamıştı.

Nuland cevap veremedi 
ABD’nin Afganistan’da ve Pakistan’da rutin bir şekilde “aktif bir çatışma” halinde olmayan gruplara saldırılar düzenlediğini hatırlatan gazeteciye ise Nuland’dan “Şartlara bağlı” cevabı geldi.

Ancak Dışişleri sözcüsü, Irak’ta öldürülen Suriyeli askerlerin aktif bir çatışma halinde olmamasından dolayı onlara karşı düzenlenen saldırıyı terörist saldırı olarak nitelemişti.

Nuland yine, Alman Der Spiegel’ de ABD’nin Suriye’de muhalifleri eğittiği yönündeki habere ilişkin sorulan soruya da cevap vermedi. Nuland “Bu konuda size söyleyebileceğim bir şey yok” dedi.