ABD'nin füze kalkanı bozuk çıktı!

ABD'nin füze kalkanı bozuk çıktı!

ABD'nin İran ve Rusya'ya karşı Orta Avrupa'ya yerleştirdiği füze kalkanı sisteminin önceden belirlenen hedefleri yerine getiremeyeceği ve defolu olduğu ortaya çıktı.

ABD'nin Orta Avrupa'ya yerleştirdiği ve Rusya ile İran'ın tepkisini çeken füze kalkanı sisteminin "bir dereceye kadar" kusurlu olduğu ortaya çıktı.
 

Associated Press'in (AP) ele geçirdiği ve Hükümet Hesap Sorulabilirlik Ofisi (GAO) tarafından kongre üyelerine yapılan bir sunuma göre, seçilmiş NATO ülkelerine ve Akdeniz'e yerleştirilmesi planlanan kalkan 4 safhadan oluşuyordu. Kalkanın son aşamasında SM-3 Block IIB önleyicileri yerleştirilecekti. Bu kalkan, teorik olarak ABD'yi ve Avrupa kıtasını kıtalararası balistik füzelere karşı koruyacaktı.
 

Ancak bu dördüncü ve son safhanın şu anda daha ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulduğu açığa çıktı. GAO araştırmacılarının Füze Güvenlik Teşkilatı'nın gizli raporlarından aktardığına göre, kalkanın yerleştirildiği ülkelerden birisi olan Romanya'nın ABD'yi engelleyicilerle korumak için kötü bir konumda olduğu, Polonya'daki kalkanın da ancak ABD'nin geliştirdiği sistemlerin kullanıldığı ve İran'dan gelen füzenin ancak başlangıç aşamasında vurabileceği belirtiliyor.
 

ABD'nin buna üreteceği çözümlerden bir tanesi, kalkanı Kuzey Denizi'nde bir bölgeye konuşlandırmak. Ancak bu durumda da, Rusya'nın "hedef biziz, İran değil" kaygılarının doğrulanacağından çekiniliyor.
 

Başka kusurlar da var
ABD'nin füze kalkanı projesinin kusurları bunlardan ibaret değil. GAO ve başka danışmanlık organlarının daha önce hazırladıkları raporlarda, kalkanda üretim hataları, radarların savaş başlıkları ile diğer nesneleri ayırt edememesi ve aşırılı maliyet gibi defolar tespit edildi.
 

Ulusal Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan bir raporda, füze kalkanının 4. aşamasının tamamen bir kenara bırakılıp önleyici sistemlerin ABD'nin doğu kıyılarına yerleştirilmesi öneriliyor.
 

Milyarlarca dolar yatırım yapılan böyle bir sistemin planlanan işlevini yerine getiremeyecek olması ve bütçe sınırları nedeniyle, Kongre'nin bu sistemin verimliliğini ve faydasını yeniden değerlendirmesi bekleniyor. GAO müfettişleri, Obama yönetimini bu türden bir sistem için yeterli tedbirleri almadığı için eleştiriyor.
 

Askeri yetkililer, AP'nin ısrarlı sorularına belgelerin gizli olması gerekçesiyle yanıt vermeyi reddettiler.
 

(soL - Dış Haberler)