ABD'den Zehir Zemberek Türkiye Raporu

ABD'den Zehir Zemberek Türkiye Raporu

ABD'DEN ZEHİR ZEMBEREK TÜRKİYE RAPORU

Cuma Hikmet
Türkiye'nin terörün finansmanıyla mücadelesine en büyük darbeyi ABD'nin vurduğu ortaya çıktı. Ülke ticari ilişkileri ve dış ticaretimize büyük bir darbe vurabilecek kara listeden ABD raporu yüzünden çıkamadığımız ortaya çıktı. Diplomatik gözlemciler 2 hafta önce Paris'te gerçekleşen FATF toplantısında Türkiye ekonomisinin büyük bir darbe alabileceğinden söz ediyorlar. Sözkonusu kara listede bulunan ülkelerin kredi bulmakta zorlanabileceği, para piyasaları tarafından riskli ülkeler arasında anılması riski bulunuyor.


Türk Medyasında sadece Haberartı Türk'te bulabileceğiniz raporun girişinde özet olarak şunlar yer alıyor.
 
18 Ekim 2013; Türkiye, CFT geliştirmeye yönelik adımlar atmaya devam etmesine rağmen , bazı kaygılar bulunmaktadır. Türkiye'ye daha fazla adımlar atması gerektiği ve önlemler için yeterli yasal çerçevenin uygulanması eksiktir. UNSCRs 1267 ve 1.373 altında terörist varlıklarının dondurulması. Türkiye'de terörün finansmanı olduğunu bilinerek, önlemler almaya devam edimelidir.  FATV Türkiye'nin  stratejik eksikliklerini ele alma ve eylem planının uygulanmasını teşvik sürecindedir. deniliyor. 
 
TÜRKİYE'DE KARA PARA NASIL AKLANIYOR TESPİTİ
 
Türkiye'de kara para aklama yöntemleri şunlardır: büyük para ölçekli sınır ötesi kaçakçılık, banka transferleri içine ve yurt dışına, ticari dolandırıcılık ve bu gayrimenkul, altın ve lüks olarak yüksek değerli kalemlerin ticareti. Türk-tabanlı tacirlerini para transferi ve kuryeler, yeraltı bankacılık sistemi, ile bazen altın ve Pakistan veya uyuşturucu tedarikçilerine ödemek için Afganistan'a banka havalesi. Fonlar genellikle hesaplara aktarılır Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve diğer Ortadoğu ülkeleri. 22 Şubat 2013 Genel Kurul tarafından alınan, terörün finansmanıile ilgili ayrıntılara buradan bakılabilir.
(http://www.state.gov/j/ct/rls/crt/ )
 
ABD RAPORDA ÖVÜYORMUŞ GİBİ YAPIP LİSTEDEN ÇIKMAMIZA MUHALEFET ETTİ
 
Geçen ay Paris'te yapılan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) zirvesinde Türkiye'nin attığı adımlardan övgü ile söz edilirken ABD'nin muhalefet yaptığı öğrenildi.
Diplomasi kaynaklarından edinilen bilgilere göre FATF sekreteryası El Kaide ve Taliban bağlantılı kişi ve kuruluşların mal varlıklarını dondurulması adımının ardından raporunda olumlu görüş beyan etmesine rağmen ABD heyetinin karşı duruşu sebebiyle Türkiye terörün finansmanı ile mücadelede Suriye, Kenya, Etiyopya ve Küba gibi ülkelerin olduğu "kara-gri liste"den çıkmayı bir sonraki toplantıya erteledi.
Türk heyeti ise Ankara'ya gelişinde Amerika'nın takındığı tutumun sebebini öğrenmek amacıyla ABD büyükelçiliğinden yetkilileri çağırarak görüşme gerçekleştirildi. Bir sonraki genel kurul ise Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirilecek. Paris'teki toplantıda Türkiye'nin talebi hem listeden çıkarılmak hem de takip sürecinin dışında tutulmaktı.
 
LİSTEYE NE ZAMAN ALINMIŞTI
 
Terörün Finansmanıyla Mücadele Kanunu'nun çıkarılmaması sebebiyle Türkiye kara listeye alınmıştı. 18-22 Haziran 2011 tarihlerinde Roma'da yapılan Mali Eylem Görev Gücü (FATH) toplantısında, Türkiye'nin terörizmin finansmanıyla mücadelede ev ödevlerini yapmadığı vurgulanmış, düzenleme yapmadığı için ise halinde Türkiye, İran ve Kuzey Kore'nin yer aldığı kara listeye alınmıştı. Ardından Maliye Bakanlığı'nın düzenlediği bir yasa tasarısı TBMM ye sunulmuş ve kabul edilerek yasallaşmıştı.Buna rağmaen son toplantıda liseteden çıkarılmamısında ABD'nin rolü üzerinde tartışmalar başladı.
 
YASA KABUL EDİLDİ AMA TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKILAMADI
 
TBMM - TBMM Genel Kurulu'nda Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı, kabul edilerek 6 ŞUBAT 2013 tarihinde yasalaştı. 
 
Kanun, terör ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele kapsamında; Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Sözleşme'nin ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının uygulanması ile malvarlığının dondurulmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.