ABD’DEN ŞOK HİLAFET AÇIKLAMASI

ABD’DEN ŞOK HİLAFET AÇIKLAMASI

IŞİD’in hilafet açıklamasına ilk cevap…

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, Irak’ta hilafet devleti kurduğunu ilan etmesinin, “Irak ve Suriye halkı için bir şey ifade etmediğini” söyledi. Bu açıklama AKPsözcülerinden Hüseyin Çelik'in yaptığı açıklama ile ters düştü.

Psaki’ye, günlük basın brifinginde, IŞİD’in hilafet devleti kurması ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi’yi de halife ilan etmesine ilişkin yorumu soruldu.

IŞİD’den buna benzer iddiaları daha önce de duyduklarını belirten Psaki, “Bu ilan Irak’taki ve Suriye’deki insanlar için bir anlam ifade etmiyor. Bu sadece organizasyonunun tabiatını, insanları korku ve fermanla kontrol altına alma arzusunu ortaya koyuyor. Bu uluslararası toplumun, bölgedeki ülkelerin ve tüm Irak halkının yüz yüze oldukları bu tehdide karşı birleşmeleri için kritik bir an olduğunu vurguluyor” değerlendirmesini yaptı.

Psaki, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “bağımsız bir Kürt devleti kurulmalı” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise ABD’nin bu konudaki görüşünde değişiklik olmadığını bildirerek “ABD’nin görüşü birleşik bir Irak’ın güçlü bir Irak olacağıdır” dedi.

Psaki, Irak’taki Kürtlerin isteklerinin farkında olduklarını, uzun yıllardır bunu bildiklerini ancak karşı karşıya oldukları terör tehdidinin birlikteliği gerektirdiğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı