ABD'DEN SEÇİM SONRASI TÜRKİYE RAPORU

ABD'DEN SEÇİM SONRASI TÜRKİYE RAPORU

ABD'de dış siyaseti öneli ölçüde şekillendiren kurumlar düşünce kuruluşlarıdır. Bu kuruluşlar yazdıkları raporlar ile Amerikan Dış Politikasına yön verirler

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Partilerüstü Politika Merkezi’nin, 7 Haziran seçimleri öncesinde yayımladığı “Yeni Türkiye mi, yeni hükümet mi” adlı raporu ilginç tespitlerde bulundu.  Cumhuriyet'te yayınlanan ancak gündemin yoğunluğu yüzünden yeterince dikkat çekmeyen raporun değindiği ayrıntılar önemli. ABD seçimi AKP'nin önde bitireceğinden çok emin, ancak "tek başına " iktidarı pek olası görmüyor.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN 5 HAZİRAN SONRASI DURUMLARI

Rapor daha çok seçim sonrası Erdoğan ve Davutoğlu'nun ilişkilerine odaklanmış görünüyor. Ama raporun şifrelerine göre Amerika Davutoğlu'nu pek kalıcı görmüyor gibi. HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı konusuna değinmeyen rapor, "aşamazsa" pkk'nın kan dökme ihtimalini yüksek buluyor. İşte seçime 3 gün kala ABD'nin seçim sonrasına bakışı.

AMERİKA'NIN SEÇİM SENARYOLARI

Davutoğlu, günah keçisi olur, görevden alınır, ‘Davutoğlu kazanırsa Erdoğan’a bayrak açabilir’, ‘AKP başarılı olursa, Türkiye Batı’dan uzaklaşır.

ÖNEMLİ YAZARLAR VAR

ABD’nin Türkiye eski büyükelçilerinden Morton Abramowitz ile Eric Edelman başkanlığındaki bir heyetin kaleme aldığı raporda, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarının HDP’nin siyasi strajisini ve Erdoğan ile Davutoğlu ilişkisini belirleyeceği belirtildi. Raporda, “Sonuç ne olursa olsun, Türkiye’de kutuplaşma ve sosyal gerginliklerin artacağı neredeyse kesin” ifadeleri yer aldı. İşte rapordan saptamalar:

SEÇİM SONUÇLARI BİR TEST OLACAK

“Seçim sonuçları Erdoğan- Davutoğlu ortaklığı için bir test olacak. AKP’nin galibiyeti halinde, Davutoğlu, bir gün Cumhurbaşkanlığı koltuğunu miras almak umuduyla, Erdoğan’ın “gölgesinde kalabilir” veya “Türkiye’nin iki en güçlü politikacısı arasında çatışma” yaşanabilir. AKP başarısız olursa, Erdoğan Davutoğlu’nu değiştirebilir.
 
DAVUTOĞLU EN AZ 330 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMALI

“Davutoğlu ancak yakın veya 330 vekil kazanması halinde rüştünü ispatlayabilir.
Davutoğlu, parti içinde kendi tabanını genişletmeye çalışabilir ve Erdoğan’dan bağımsız davranabilir ya da bağlılığını sürdürür ve kendisinin 2019-2024’te Erdoğan’ın yerini almaya çalışır.”

1. PARTİ OLMAK AKP VE DAVUTOĞLU'NA YETMEZ

“Davutoğlu’nun büyük kayıp verilen bir Pirus zaferi kazanması halinde ise beklentiler sınırlı kalır, “günah geçisi” ilan edilir ve “zaiyat” yaşanır. AKP çoğunluğu alamazsa hem parti hem de Türkiye ciddi krizlerle karşılaşır. Erdoğan, AKP delegelerinden başbakan ve parti liderini değiştirmesini isteyebilir.”

 SİYAESET GERİLİR

“2013’te Gezi protestoları yaşanmıştı. 1970’li yıllarda 5 binden fazla kişi ölmüştü, benzer sebepler pekâlâ Türkiye’de benzer sonuçlara yol açabilir.

HDP PARLEMONTO DIŞI KALIRSA

HDP parlamentoya giremezse PKK büyük çaplı saldırılarda bulunabilir. AKP zayıflasa veya cezalandırılsa da kısa vadede daha istikrarlı bir sonuca götürmeyecek.”
2014 yerel seçimlerindeki seçim hilelerine geniş yer ayrılan analizde, koalisyon olasılıkları da değerlendiriliyor. “En muhtemel ittifak” için AKP-HDP koalisyonu ilk sıraya konulurken, “Ama HDP Erdoğan’ın samimiyetini sorgulayabilir” deniyor.
Raporun ilerleyen bölümünde ise bu koalisyon için “olasılık dışı” ifadesi yer alıyor. Diğer koalisyon olasılığında MHP’ye işaret edilirken, iki partinin benzer siyasi yaklaşımları olduğu vurgulanıyor.

ERDOĞAN'IN VE DAVUTOĞLU'NUN ADAMLARI

AKP’nin adayları arasında Erdoğan ve Davutoğlu’nun kendilerine yakın isimlerine yer verdiğine de işaret edildi. Erdoğan’ın adamları olarak damadı Berat Albayrak, en yakın sırdaşı Mücahit Arslan, Aydın Ünal ve avukatı Ali Özkaya, kabinedeki Efkan Ala, Yalçın Akdoğan, Nabi Avcı, Çağatay Kılıç ve Numan Kurtulmuş gibi isimlerin yer aldığı anımsatıldı. Davutoğlu’nun listesine kendisine yakın danışmanlarından Ali Sarıkaya, Vedat Bilgin, Emine Nur Günay, Taha Özhan, Ertan Aydın ve Celil Göçer’i aldığı belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı