ABD'DEN PEŞ PEŞE DARBE AÇIKLAMALARI

ABD'DEN PEŞ PEŞE DARBE AÇIKLAMALARI

Beyaz Saray'dan sürpriz bir açıklama yapılarak, "Türkiye'de ki darbeye ilişkin " toplantı yapılacağı duyurusu geldi. Pentagon'da İncirlik Üssü açıklaması yaptı.

TSK içerisinde emir komuta dışında örgütlenmiş bir kısım cuntacı tarafından planlandığı açıklanan başarısız darbe girişimi sadece Türkiye'de değil tüm dünyada derin yankı uyandırdı. Başta ABD olmak üzere tüm ülkelerden darbe girişimine karşı tepkiler gelmeye devam ediyor.

BİNALİ YILDIRIM'IN GÜLEN GÖNDERMESİNE JET YANIT

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün akşam yaptığı açıklamalardan birinde "ABD'yi ima ederek" Fethullah Gülen'i iade etmiyorlar göndermesi Dışişleri bakanı John Kery tarafından anında yanıtlanmıştı. Kery'nin konuya ilişkin "bizden resmi istekte bulunmadılar" açıklamasına, AKP Hükumetinden henüz bir yanıt gelmedi. Bu arada Beyaz Saray'dan sürpriz bir açıklama yapılarak, "Türkiye'de ki darbeye ilişkin " toplantı yapılacağı duyurusu geldi.

DIŞ GÜVENLİK EKİBİ İLE OBAMA TOPLANIYOR

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Obama, ulusal güvenlik ve dış politika ekibiyle Türkiye’deki durumu konuşmak üzere toplantı düzenleyecek” ifadesi yer aldı.
Beyaz Saray, toplantıya Obama dışında kimlerin katılacağına ilişkin bir bilgi vermedi.

BİR AÇIKLAMADA PENTAGON'DAN

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’de bulunan Savunma Bakanlığı personeli ve İncirlik Üssü hakkında bir açıklamada bulundu. Pentagon basın sözcüsü Peter Cook’un yapmış olduğu yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

TÜM PERSONELİMİZ GÜVENDE

“Türkiye’de bulunan bütün Savunma Bakanlığı personeli için yürüttüğümüz çabalarımıza devam ediyoruz. Elimizde bulunan bütün veriler bütün personelimizin hayatta ve güvende olduğunu gösteriyor.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Bakanlık çalışanlarımızın, vatandaşlarımızın, ailelerinin ve bütün tesislerimizin güvende kalması için gerekli adımları atmaya devam ediyoruz. Türk hükümeti hava sahasını askeri uçaklarına kapattı ve bunun sonucu olarak İncirlik Üssü’nden yürüttüğümüz hava operasyonları şu anda durdurulmuş bulunuyor.

IŞİD OPERASYONLARINI YENİDEN BAŞLATMAK İSTİYORUZ

ABD’li yetkililer, Türk yetkililerle birlikte hava operasyonlarının en kısa sürede tekrar başlatılması için çalışıyor.

Bu arada ABD Merkez Komutanlığı da, İncirlik Üssü’nden yürütülen uçuşların durdurulması nedeniyle, diğer üslerden yapılan uçuş düzenini ayarlayarak IŞİD’e karşı yürütülen operasyonların aynı hızda devam edilmesini sağlamaya çalışıyor. Üs içindeki jeneratörler sayesinde İncirlik hava üssü, yapılan elektrik kesintisinden etkilenmiyor.”

Daha önce de, Amerikan konsolosluğu tarafından bir açıklama yapıldığı belirtilmiş, bu açıklamada da, Pentagon'un açıklamasına benzer ifadeler yer almıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı