ABD'DEN KÜRTLERE UYARI

ABD'DEN KÜRTLERE UYARI

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin...

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de özerk yada yarı özerk bir Kürt yönetimini tanımayacağını açıkladı. Rusya'nın askeri gücünü büyük ölçüde Suriye'den geri çekme kararı ardından Cenvre'de yapılan barış görüşmelerine olumlu etkisi ABD'yi harekete geçirdi. Suriye'nin parçalanması yada kısmi özerklik girişimlerinin karşısında olduğunu açıkladı.

KÜRTLERE MESAJ MI?

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin Suriye’de özerk yada yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye’nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de özerk yada yarı özerk bir Kürt yönetimini tanımayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'nin Suriye'de özerk yada yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye'nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi.

TANIMAYIZ

Suriyeli Kürtlerin, bir federasyon yada özerklikten yana olduklarından haberdar olduklarını belirten Toner, “Buna karşı söyleyeceğim şey ki bu konuda çok açık olduk, Suriye'de özerk yada yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayız" dedi. Konunun geniş kapsamlı olarak Cenevre'de yapılacak Suriye toplantısında taraflar arasında görüşülmesi gerektiğini belirten Toner, “Bundan daha geniş olarak da buna Suriye halkı karar vermeli. Suriyeliler adına, biz yada başka birilerinin belirleyeceği bir konu değil" diye konuştu. Toner, herhangi bir özerkliğin, içinde bulunulan koşulları daha da karmaşık haline getireceğini, Suriye'nin bütünlüğüne yönelik bir tehdit oluşturacağını söyledi.

"TÜRKİYE'DE RAHATSIZ EDİCİ BİR EĞİLİM VAR"

Mark Toner, Barış için Akademisyenler inisiyatifi tarafından hazırlanan “Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için, terör örgütü propagandası yapmakla suçlanan ve tutuklanan akademisyenlerle ilgili bir soruyu da yanıtladı. Toner, “Bu davranışları rahatsız edici bir eğilimin parçası olarak görüyoruz. Resmi görevliler, güvenlik görevlileri, yargı makamları meşru haklara karşı politik olarak kullanılıyor. Demokratik toplumlarda, politik görüşler cesaretlendirilmeli, susturulmamalı. Daha önce de bir çok kez söylediğimiz gibi, Türk yetkilileri, kendi anayasalarında da belirtilen evrensel demokratik değerlere saygı duymaya çağırıyoruz" diye konuştu. Toner, Türkiye'de süregelmekte olan eleştirel seslere, gazetecilere, akademisyenlere karşı uygulanan girişimlerin endişe verici olduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı