ABD'DEN İLGİNÇ FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

ABD'DEN İLGİNÇ FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

Ünlü Washington Post gazetesinin ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği haberde Tşok bir iddia ileri sürdü.ürkiye'nin Gülen'in iadesi için gönderdiği kayıtlarla ilgili

 Önümüzdeki günlerde Gülen'in iade süreciyle ilgili olarak Türk muhataplarıyla ortak bir çalışma yürütmek üzere Türkiye'ye gelecek olan ABD Adalet Bakanlığı'nın yetkilisi Washington Post gazetesine açıklamalarda bulundu.

DARBE SONRASI SUÇ KANITLARI YOK

İsmi açıklanmayan yetkili, Türkiye'nin ABD'ye sunduğu Fethullah Gülen'in iade edilmesiyle ilgili kanıtların, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde iddia edilen suç eylemleriyle alakalı olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı'nda belgelerin incelemesinin sürdüğü belirten yetkili, "Hali hazırda, Türk yetkilileri, Gülen'in darbede yer aldığına dair kanıtlarla yapılmış resmi bir iade talebinde bulunmadı" dedi.

'HENÜZ O AŞAMADA DEĞİLİZ'

ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili gazetecilere brifing veren ABD yetkilisi, "Eğer iadeyi gerektiren bir durum söz konusuysa, nihayetinde mahkeme delilin yeterli olup olmadığına karar verecek" diyerek henüz o aşamada olunmadığını kaydetti. Yetkili, önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan Biden'ın da darbe girişiminin hemen ardından ABD'nin bu girişimi ivedilikle kınadığını ve lanetlediğini hatırlatacağını sözlerine ekledi.

Türkiye'de darbe teşebbüsünün arkasında ABD'nin olduğuna dair suçlamalar ve komplo teorileri bulunduğunu bildiğini söyleyen yetkili, bu tür tartışmaların ‘faydalı' olmadığını söyledi. ABD'li yetkili "Başkan Yardımcısı Biden'ın da söyleyeceği gibi tüm bu şeyler ‘saçma', görüşme ve toplantılarında Türk tarafına bu konuda açıklık getirecektir" dedi.

'OBAMA BİLE SÖZ SAHİBİ DEĞİL'

Yetkili kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ABD eninde sonunda Gülen'i iade etmek zorunda kalacak" sözü ve Türkiye-ABD dostluğunun Gülen'in aidesine bağlı olduğuna dair yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine, "ABD Başkanı Barack Obama bile iade sürecinin şartları konusunda söz sahibi değildir" dedi. 

İADE SÜRECİ YILLAR ALABİLİR

Yetkililer, daha önceki açıklamalarında iade süreci başlatılsa bile açılacak dava ve ardıdan gelecek temyiz süreçlerinin yıllar sürebileceğini belirtmiştlerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı