ABD'DEN FLAŞ TÜRKİYE KARARI

ABD'DEN FLAŞ TÜRKİYE KARARI

Erdoğan Obama görüşmesi gününe denk gelmesi tesadüf mü?

Başkan Barack Obama'nın Ankara'ya büyükelçi olarak atadığı John Bass, ABD Senatosu'ndan onay alamayınca, Washington yönetimi "Ankara'yı boş bırakmamak için" ilginç bir yol seçti. Üstelik aynı gün , Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Birleşik Krallık'ın batısındaki Galler'in Newport şehrinde gerçekleşen Nato toplantısı sırasında Obama Ve Erdoğan'ın başbaşa görüşmesinin gerçekleştiği aynı güne Maslahatgüzar atanmasının bir tesadüf olmayacağı görüşü diplamatik çevrelede konuşulmaya başlandı.

YARIN ANKARA'YA GELİYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin eski büyükelçilerinden Ross Wilson'ı Türkiye'ye "maslahatgüzar" olarak atamaya karar verdi. Wilson yarın Ankara'ya gelerek "maslahatgüzar" olarak göreve başlayacak.

YAPILAN AÇIKLAMA

"ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ankara Büyükelçiliği görevine aday gösterilen John Bass, 50’yi aşkın büyükelçi adayıyla birlikte ABD Senatosu’nun onayını almayı beklemektedir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, böyle önemli bir pozisyonda herhangi bir boşluk oluşmaması amacıyla ve aciliyet gerektiren bölgesel sorunlara anında cevap verebilme konusunda Türkiye ile ABD arasındaki güçlü ilişkilerin oynadığı merkezi rolü dikkate alarak, 2005-2008 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevini yürüten Ross Wilson’dan, geçici olarak maslahatgüzarlık görevini icra etmek üzere Ankara’ya dönmesini talep etmiştir."

25826460.jpg

BU KARAR NEDEN ŞİMDİ ALINDI

Amerikan Dışişleri Bakanlığının bu kararı almada neden bu kadar uzun süre beklediği ise anlaşılamadı. Erdoğan ve Obama'nın arasında uzun süredir gerginlik olduğu ve görüşmedikleri biliniyor. Ross Wilson'un atanma günü ile Erdoğan ve Obama'nın Galler'de görüşmesinin aynı güne denk gelmesinin bir tesadüf olamayacağı diplomatik çevreler tarafından ileri sürülüyor. İleri sürülen başka bir konu ise Erdoğan ve Obama arasında yapılan görüşmelerde özellikle ortadoğuda yaşanan krize ilişkin bir takım uzlaşıların üzerine Maslahatgüzar atanmasına karar verildiği  konusunda.

Kaynak:Haber Kaynağı