ABD'DE DEV TÜRK BANKASINA BÜYÜK ŞOK

ABD'DE DEV TÜRK BANKASINA BÜYÜK ŞOK

Türkiye ABD'de açılan Reza Zarrab davasına odaklanmışken, yine ABD'de bir Türk katılım bankasına "IŞİD terör örgütüne destek vermek" suçlamasıyla dava açıldı.

Sözcü'de yer alan habere göre, Söz konusu davayı, Suriye’de IŞİD tarafından öldürülen ya da topraklarından sürülen Süryaniler ve onların mirasçıları adına, ABD’nin Californiya eyaletinde kurulmuş, St. Francis Assisi adlı kar amacı gütmeyen bir yardım kuruluşu açtı. Davada, Türkiye’deki katılım bankası ve Körfez ülkelerinden birinde olan kardeş kuruluşu bankaya, “teröre destek, soykırıma gözyumulması ve finansal destek” gibi suçlamalarda bulunuldu.

“BİLEREK,DOĞRUDAN IŞİD’E DESTEK”

Dava dilekçesinde, Türkiye’deki katılım bankası ve onun yurtdışı iştirakçilerinin “Bilerek, doğrudan, terörist olarak kabul edilmiş IŞİD’e finans, mali hizmet sağladığı” iddiası yer alıyor. Dilekçede, bu mali kaynakları kullanan IŞİD’in de, davayı açan St. Francis Assisi adlı kar amacı gütmeyen bir yardım kuruluşu üyelerinin de olduğu Suriye’deki Süryanileri “öldürdüğü, soykırıma uğrattığı ve topraklarından sürgün ettiği” suçlaması yapıldı.

“BM LİSTESİNDEKİ TERÖRİST HESAP AÇTI, TERÖRE BAĞIŞ TOPLADI”

Dava dilekçesinde, BM tarafından “terör listesine” alınan Kuveyt vatandaşı Hajjaj Al-Ajmi’nin Türkiye’deki Körfez bağlantılı katılım bankasındahesap açıldığı, İŞİD bağlantılı Twitter hesaplarından da para bağışı çağrısı yapıldığı kanıtlarıyla yer aldı.

Al Ajmi ve ortağı olan Irshid al-Harji ile kurduğu yardım dernakleri aracılığıyla, sadece IŞİD değil, El Nusra için de para topladığının ifade edildiği dava dilekçesinde, Al Ajmi’nin tutuklanmasının ardından bile Türkiye’deki katılım bankasındaki IŞİD bağlantılı hesaba Türk Lirası, Amerikan Doları ve Euro olarak bağış toplanmaya devam edildiği belirtildi.

IŞİD için bağış toplama işine Türkiye’de kurulan dernekler aracılığıyla da devam edildiğinin belirtildiği dilekçede, Türkiye’deki yatırım bankası ve yabancı iştirakçilerinin “IŞİD terör örgütüne nasıl para toplanabileceğine” ilişkin hizmetler verdiği de iddia edildi.

Dilekçede düzenli olarak “devlet destekli yardım kuruluşları, resmi devlet yardımları ve özel bağışlar toplayan” bankanın bu paralanın “IŞİD katilleri için toplandığının farkında olduğu” da iddiası da gündeme getirildi.

California eyaletinde açılan davada, Türk katılım bankası ve yabancı iştirakçilerinin şu suçları işledikleri iddia edildi;

– Terörle mücadele anlaşmalarını ihlal.
– Terörle mücadele yasasının ihlal edilmesine yardım ve yataklık.
– Teröre finans sağlamak.
– Soykırım eylemlerine yardım, yataklık, ortaklık.
– İnsanlığa karşı suçların yapılmasına bilerek yardım ve yataklık etmek, veya işlenen suçları dikkatsizce gözardı etmek.

Kaynak:Haber Kaynağı