ABD ve Katar'ın Türkiye'ye Kıbrıs kazığı

Kıbrıs'ın Güneyinde uzun süredir ısınan sularda artık savaşın eşiğine gelecek gelişmeler yaşanıyor. 

ABD BİZE BUNU HEP YAPIYOR BİZ SEYREDİYORUZ

Suriye ve Irak'ta PKK'nın bölgedeki etkin kolu YPG ile sıkı işbirliği içerisinde olan ABD'nin Kıbrıs Rum yönetiminden ihale alarak Petrol arama sondajlarına başlaması önümüzde ki günlerde ipleri gerecek. 

İşin en ilginç yanı ise Türkiye'nin başı her sıkıştığında destek verdiği ve Erdoğan'ın Emir El sani ile çok yakın dost olduğu "Katar Devletinin," ABD'nin EXXON Mobil şirketi ile bu projede ortak olması. 
Bir başka deyişle finansörü olması. Doğu Akdeniz'de uzun süredir tartışılan bu gelişmelere Türkiye'nin yanıtı ise Fatih 1 adlı sondaj gemisi ile Akdeniz açıklarında sondaj girişimine başlamsı oldu.

KATAR GERÇEKTE KİMİN DOSTU

ABD ile Kıbrıs arasında başlayan ve Türkiye dostu Katar'ın desteklediği bu proje haftaya Exoon Mobil'in sondaja başlıyacak olmasından çok daha geniş bir taban alanında gelişiyor. ABD Kıbrıs RUM yönetimi ile ortak petrol arama ve çıkarma hedefine çok ciddi bakıyor. Bu plan çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Francis Fannon, Kıbrıs Rum yönetimine gelerek Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotropis’le sondaj çalışmalarını ele aldı. 

Bu gerginlik yıllardır sürüyor ve Türkiye sürekli duruma itiraz ediyor. Ama Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye'nin tüm itirazlarına karşın Ada'nın güneyinde tek başına giriştiği parselleme ile uluslararası ihaleye çıkması sonrası artık petrolü çıkarma aşamasına gelmiş Rum yönetimine karşı hiç bir şey yapılmıyor. 
DERTLERİMİZ BÜYÜDÜ

Tüm bu gelişmelerin sonucunda  bir çok ülkenin bu alanda şirketlerini petrol aramaya başlatması ile ciddi bir emrivakiye gelindi. Yani gelinen noktada artık itirazlarım sadece Kıbrıs Rum kesimine değil, bir çok ülkeye karşı da olmak zorunda.
Oysa şimdilerde olması gereken şey, Ada'nın Kuzeyinde Kıbrıs Türk Cumhuriyeti parsellerinde de bir çok ülkenin aldıkları ihale sonucu petrol sondaşlarına başlamış olmaları gerekirdi. İşte be eksikli başarısız bir Kıbrıs Politikasının sonucudur.

TÜRKİYE NEYİ BEKLİYOR

Sinsi sinsi ilerleyen ve artık açık bir şekilde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetini yok sayan bu girişimlerin karşısında Türkiye ne yapıyor derseniz onu da şöyle açıklayabiliriz. 

2 Hafta kadar önce Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın isim dahi vermeden yaptığı" Kıbrıs'ta meydana gelen gelişmelere sessiz kalmayız" açıklaması ve küçük bir petrol sondaj gemisi Fatih 1 ile Akdeniz açıklarında petrol aramaya başlamamız oldu.

TÜRKİYE'NİN İTİRAZLARI BOŞA GİTTİ.

Doğu Akdeniz’i Türkiye ve KKTC’nin tepkilerine rağmen tek yanlı parselleyen Kıbrıs Rum yönetiminden ihale alan Amerikan Enerji şirketi ExxonMobil, Ada’nın güneyinde sondaj çalışmalarına başladı. 

ERDOĞAN VE DIŞİŞLERİ NE DİYECEK

Bakalım dillere destan dış politikamız Yunanistan'a kaptırdığımız 18 ada söylentilerinin sonucu bell, olmadan Kıbrıs konusunda ne yapacak.

Öte yandan kendisini destekleyen gazetelerin sürekli " Başkan " olarak hitap ettikleri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tüm ülke ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yüksek sesle bir açıklama bekliyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar