ABD  TÜRKİYE'Yİ UYARDI

ABD TÜRKİYE'Yİ UYARDI

IŞİD’in faaliyet gösterdiği bölgelerden çıkarılan petrolün bir kısmı Irak’taki Kürtlere satılıyor, sonra oradan Türkiye’nin içine yeniden satılıyor”

Hükümetin destek vermediğini savunduğu ama seyirci kalarak, göz yumarak en büyük desteği sağladığı barbar terör örgütü IŞİD’in yaptığı petrol satışı nedeniyle yaptırımla karşı karşıya geliyor. Gazeteciler online da bu satırlar ile başlayan habere göre, ABD Hazine Müsteşarı Cohen, Türkiye üzerinden yapılan kaçak petrol satışıyla ilgili olarak, “ABD, bu ticaretle ilişkili kişilere yaptırım uygulamaya başlayacak” diye uyardı.

IŞİD BEKLENMEDİK HIZDA ZENGİNLEŞTİ

Amerika’nın Sesi  haberine göre; Washington’daki Carnegie Uluslararası Barış Enstitüsü’nde konuşan Cohen, “Devletlerin destek verdiği terör örgütlerini istisna olarak tutarsak, IŞİD şu ana kadar karşılaştığımız en iyi finanse edilen terör örgütü” diye konuştu ve örgütün “beklenmedik hızda zenginleştiğine” dikkati çekti.

İŞTE IŞİD’İN GELİR KAYNAKLARI

IŞİD gelirinin en önemli bölümünü, Suriye ve Irak’ta gasp ettiği petrolü kaçakçılara satarak elde ediyor. IŞİD kendisinden önceki el Kaide benzeri örgütlere göre gelirini daha az uluslararası bağışçılardan elde ediyor. Örgüt genelde, bulunduğu ülkenin yerel suç ve terör unsurlarını kullanarak kendine gelir kaynakları ediniyor.

SOYGUN, GASP, SEKS KÖLESİ SATIŞI

Amerika Maliye Bakanlığı’nın gasp ve yerel suçlarla mücadele konusunda yeterli alt yapı sahibi olmadığının altını çizen David Cohen, IŞİD’in “Banka soyduğunu, Irak ve Suriye’de tarihi eser yağmacılığı ve kaçakçılığı yaptığını, çiftçilerin büyük ve küçükbaş hayvanlarını gasp ettiğini, genç kız ve kadınları seks kölesi olarak sattığını” söyledi.

BANKA ÖNLERİNDE HARAÇ TOPLUYOR

Ayrıca IŞİD militanları, Musul’da kapı kapı dolaşarak ev ve işyerlerinden haraç alıyor. Para ödemeyenlerin dükkanlarının bombalandığını, yakınlarının fidye amacıyla kaçırıldığını söyleyen Amerika Maliye Bakanlığı yetkilisi David Cohen, cihatçı örgütün militanlarının bankalarda bekleyip hesap sahiplerinin çektiği paraların yüzde 10’una bile el koyduğuna dikkati çekerek, bu haraçların insanların can güvenliğini korumaktan öte, kendilerini geçici olarak örgütün gazabından korumayı amaçladığını belirtti.

“PETROL GELİRİ 3 MİLYONA ÇIKMIŞ OLABİLİR”

Bununla birlikte örgütün en para kazandıran kaynağının kaçak petrol ticareti olduğu bildiriliyor. Maliye Bakan Yardımcısı David Cohen, IŞİD’in Haziran ayından bu yana yasadışı petrol ticaretinden günde 1 milyon dolar kazandığını, ancak diğer tahminlere göre günlük kazancının 3 milyon dolara çıkmış olabileceğini belirtti.

“IRAKLI KÜRTLER ARACILIK YAPIYOR” 

Cohen, IŞİD’in gasp ettiği petrolü, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı aracılara ucuza satarak gelir elde ettiğini bildirdi. Cohen, IŞİD’in petrol kaçakçılığında Türkiye bağlantısına özellikle dikkat çekerek, “IŞİD, bu petrolü ciddi bir iskontoyla bazısı Türkiye’den, sonra nakledilen petrolü başkasına yeniden satan çeşitli aracılara satıyor. Ayrıca görünen, IŞİD’in faaliyet gösterdiği bölgelerden çıkarılan petrolün bir kısmı Irak’taki Kürtlere satılıyor, sonra oradan Türkiye’nin içine yeniden satılıyor” dedi.

“YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ”

Amerika Maliye Bakan Yardımcısı, IŞİD’in gelir kaynaklarının kayıtdışı ekonomi üzerinden sağladığına dikkati çekerek, bu ekonomik faaliyetleri incelemenin de zorluğuna işaret etti. Bununla birlikte David Cohen, IŞİD’in sattığı petrolün de “bir noktada meşru ekonomik sistemde çalışan ve mali sistemden yararlanan kişiler tarafından satın alındığını” belirtti, bu kişi ve şirketlere mali yaptırım uygulamaya başlayacakları uyarısında bulundu.

“KAÇAK PETROLÜ ALANLAR IŞİD’İ BESLİYOR” 

Taraf’ın haberine göre; “Geçmişte petrolün nereden geldiği görmezden gelinirdi, ama şimdi durum öyle değil. Kaçak petrole para verenler IŞİD’i beslemiş oluyor” diyen Cohen, Beyaz Saray’da IŞİD’e para akışı konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken IŞİD ile mücadelenin askeri yolların yanı sıra finansal yollarının tıkanması ile başarıya ulaşabileceğini vurguladı.

Cohen, IŞİD’in uluslararası finans sektörüne girmesinin engellenmesinin önemini vurguladı. Petrol rafinerilerinin yanında, IŞİD’in Irak ve Suriye’de ele geçirdiği bankalar aracılığıyla uluslararası finans sektörüne sızmaya çalıştığını anlatan Cohen, IŞİD’in en iyi finanse edilen terörist örgütlerden biri olduğunu ifade etti.

suriye_kacakcilik.jpg

FİDYEDEN 20 MİLYON DOLAR KAZANDI

IŞİD’in belirgin finans kaynaklarından birinin de kaçırdığı insanlar karşılığında ödenen fidyeler olduğunu vurgulayan Cohen, fidye ödemenin daha çok insan kaçırılması sonucuna yol açtığını belirtti. Cohen, “IŞİD bu yıl fidyelerden en az 20 milyon dolar aldı. ABD’nin terör örgütlerine fidye ödememek konusundaki kesin kararı, katı yüreklilikten değil, fidye ödeyerek daha çok Amerikalıların rehin alınmasını önlemek için” diye konuştu. Cohen, öteki ülkelere de IŞİD’e fidye ödememe çağrısında bulundu. 

IŞİD’in ele geçirdiği yerlerde yaşayanlara kamu hizmeti sunma girişimleri olduğunu anlatan Cohen, terör örgütünün kendisini gerçek bir devlet ya da hükümetmiş gibi gösterme çabasında olduğuna dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı