ABD: Türkiye’nin oyununu bozacağız

ABD: Türkiye’nin oyununu bozacağız

İran’ın Türkiye’den doğalgaz tahsilatını altına çevirmesi sebebiyle artan altın ihracatı, ABD’nin tasarı aşamasında bulunan yeni ticaret yaptırımları ile tehlikeye girebilir. ABD’nin İran’a karşı almaya hazırlandığı bir dizi yeni ticaret yaptırımlarının kıymetli madenleri de kapsayacağı bildiriliyor.

ABD’de üst düzey bir Senato yetkilisi yeni yaptırımların “Türkiye’nin (İran’la) doğalgaza karşılık altın oyununu bozacağını” söyledi. ABD’nin İran’ın global ticaretini kısmak için enerji, deniz taşımacılığı ve maden alanlarındaki yaptırımları genişleten yeni önlemlerinin Senato’ya gelmesi bekleniyor.
İran, ABD yaptırımları nedeniyle Türkiye’ye verdiği gaz karşılığındaki alacaklarını döviz olarak transfer edemiyor. Tahran bu nedenle Türkiye’nin TL olarak yatırdığı bedelleri Türkiye’de altına çevirerek ülkesine götürüyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 2011’in ilk dokuz aylık döneminde 4.5 milyar dolar olan net altın ithalatı bu yıl aynı dönemde net 4 milyar dolar ihracat olarak gerçekleşti. Öte yandan Türkiye’nin İran’a yıl başından eylül sonuna kadar doğrudan altın ihracatı 6.4 milyar doları buldu. İran’a altın ihracatı ağustostan itibaren dururken, bu tarihten sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ağustos ve eylül aylarında 3 milyar dolar tutarında altın ihraç edildi. Sektör kaynakları, altının resmi olarak BAE’ye gidiyor olsa da Dubai üzerinden tekrar İran’a yöneldiğini söylüyor.

Çağlayan: ABD’nin yaptığı kendisini bağlar
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “ABD’nin yaptırımları ABD’nin kendisini bağlar. Bizim çok taraflı uluslararası anlaşmalarımız var. Dünya ticaret örgütünün, BM’nin üyesiyiz. Dolayısıyla taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar elbette bizi bağlar. Bu konuda Türkiye bütün devletlerden daha fazla hassasiyet gösteren bir ülkedir. Bizim şu anda uluslararası anlaşmalarla bağlanmış olduğumuz tüm kurumların yapmış olduğu açıklamalar bizi bağlar. AB’nin yapmış olduğu anlaşmalar da bizi bağlamaz” dedi.

Altında 35 dolarlık sert düşüş
Uluslararası piyasalarda altının onsu dün yaklaşık 35 dolar düştü. Güne 1.740 dolardan başlayan altın fiyatları 1.705 doları gördü. Analistler, son 5 ayın en sert düşüşünü yaşayan altın fiyatlarının küresel piyasalarda ABD’de mali uçurum riskinin devam etmesi nedeniyle dolara olan talebin artmasının etkisiyle değer kaybettiğini belirtti.

Piyasalardaki bir söylentiye göre, bir fon yüklü miktardaki sözleşmesinin vadesini uzatmak isterken yanlışlıkla satış yaptı. Gün içinde yaşanan sert satış bu ‘yanlış işlem’den kaynaklandı. Bu arada, diğer emtialara da satış geldi. Gümüş 33 dolara, petrol ise 109 dolara geriledi.