ABD MERKEZ BANKASINDAN DOLARI HAREKETLENDİRECEK AÇIKLAMA

ABD MERKEZ BANKASINDAN DOLARI HAREKETLENDİRECEK AÇIKLAMA

Piyasaların yakından beklediği FED'in son toplantı tutanakları açıklandı. Buna göre, ABD ekonomisi yılın 2. yarısında daha güçlü büyüme sinyalleri verirse FED Haziran'da faizleri artıracak.

ABD Merkez Bankasının (FED) nisan toplantısına ilişkin tutanaklar, FED yetkililerinin seçeneklerini korumak istediğini ve gelecek verilerin beklentilerini karşılaması halinde haziranda faiz artışını destekleyebileceğini ortaya koydu.

26-27 NİSAN'DA DÜZENLENEN TOPLANTISINA AİT TUTANAKLAR YAYIMLANDI

FED'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 26-27 Nisan'da düzenlenen toplantısına ait tutanaklar yayımlandı.

BİR SONRAKİ FAİZ ARTIŞINA HAZİRAN'DA GİDİLEBİLİR

Tutanaklarda, bir sonraki faiz artışına haziranda gidilebileceğine işaret eden şu ifadeler dikkati çekti:

"Üyelerin çoğu, gelecek verilerin, ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanması, iş gücü piyasası şartlarının güçlenmeye devam etmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlemesiyle uyum göstermesi halinde, Komitenin haziranda faiz artışına gitmesinin uygun olacağını düşünüyor."

FED'in seçeneklerini korumak istediğine de vurgu yapılan tutanaklarda, "Üyeler, genel olarak politika seçeneklerini açık tutmanın yanı sıra kararlarını gelecek veriler ve gelişmelere göre alabilme esnekliğini korumanın uygun olacağı görüşüne vardılar" denildi.

"AB REFERANDUMU PİYASALARDA HASSASİYET YARATABİLİR"

İş gücü piyasasındaki iyileşmenin, ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde sanıldığı kadar kötü performans göstermediğine işaret ettiği belirtilen tutanaklarda, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Amerikan şirketlerini çok etkilemediği değerlendirmesi yapıldı.

Tutanaklarda, ayrıca  İngiltere'de 23 Haziran'da gerçekleşecek Avrupa Birliğine üyelik referandumunun ve  Çin'in döviz kuruna beklenmeyen müdahalelerde bulunmasının küresel piyasalarda hassasiyet yaratabileceği uyarısına yer verildi.

Diğer taraftan, FED'in bu riskler nedeniyle destekleyici para politikasını gereğinden fazla kullanmasının, yatırımcıların risk iştahını kabartabileceği belirtilen tutanaklarda, bunun FOMC'nin hedeflerine zarar verecek gelişmelere neden olabileceği kaydedildi.

"DOLAR YÜKSELMİYOR"

İki hafta önce gerçekleşen FOMC toplantısının tutanaklarında göze çarpan bir başka değerlendirme son günlerde yeniden yükseliş eğilimine giren dolara yönelikti.

FOMC üyelerinin enflasyonun yüzde 2 hedefine yükseleceği beklentisini koruduğu ifade edilen metinde şunlar kaydedildi:

"Üyelerin çoğu, enflasyonun, iş gücü piyasasının güçlenmeye sürdürmesi, doların daha fazla yükselmemesi ve enerji fiyatlarının dibi görmüş olmasıyla birlikte yüzde 2 hedefine orta vadede ulaşmasını öngörmeye devam ediyor."

BİR SONRAKİ TOPLANTISI 14-15 HAZİRAN'DA

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. FED Başkanı  Janet Yellen, toplantıyı takiben basın konferansı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirecek.

Bu arada, Yellen'in 27 Mayıs ve 6 Haziran'da yapacağı konuşmaların bir sonraki toplantıda alınacak kararlara ışık tutabileceği öngörülüyor.

PİYASALAR TUTANAKLARI FİYATLIYOR

FED'in haziranda faiz artışına açık kapı bıraktığını gösteren tutanaklar, piyasaların hareketlenmesine neden oldu.

Avro/dolar paritesi, tutanakların ardından 1,1286'dan 1,1228'e gerilerken, dolar/TL paritesi uluslararası piyasalarda 2,9702'den 2,9843'e çıktı.

TUTANAKLARIN ARDINDAN 1.262,42 DOLARA İNDİ

Altının ons fiyatı ise tutanakların ardından yüzde 1.273,16'ten 1.262,42 dolara indi.

Brent ve ABD tipi ham petrollerin varil fiyatları ise tutanakların ardından 48,77 dolar ve 48,10 dolar seviyelerine geriledi.

Öte yandan, tutanaklar öncesinde yatay seyreden  New York Borsası, "şahin" bulunan tutanakları takiben değer kaybetti. Şu sıralar,  Dow Jones ve Standard and Poor's 500 endeksleri ekside, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise artıda işlem görüyor.

Kaynak: AA