ABD MEDYASINDAN ÇARPICI YORUMLAR

ABD MEDYASINDAN ÇARPICI YORUMLAR

Başbakanın Gülen'in iadesini talep etmesi ABD medyasında geniş yankı buldu. İşte önde gelen gazetelerin Gülen'in iadesi için yaptığı yorumlar...

Başbakan Erdoğan'ın cemat lideri Fethullah Gülen'in ABD’den iadesi için hukuki süreç başlatılacağı yönündeki açıklaması, ABD'nin önde gelen gazetelerinde çarpıcı yorumlarla eniş yer buldu... .

 

ABD'li New York Times, Wall Street Journal ve İngiliz Financial Times gazeteleri Gülen'in iade edilmesi yönündeki talebe geniş yer verdiler.

NEW YORK TİMES: İADE TALEBİ CİDDİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞACAK

New York Times gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın Gülen’in iadesi isteyeceği açıklamasının Erdoğan ile Gülen arasındaki ilişkilerdeki bozulmanın ulaştığı boyutu ortaya koyduğunu belirterek bu gelişme için “Erdoğan’ın, oğlu ve bazı bakan çocukları dahil yakın çevresine karşı dile getirilen yolsuzluk suçlamalarının hassasiyetini yansıtıyor” yorumunu yapıyor.

Gazete, ABD Dışişleri Bakanlığının bu tür taleplere ilişkin değerlendirme yapmama politikasının olduğunu belirtirken “Ancak hukuk uzmanları Türk talebinin ciddi zorluklarla karşılaşacağını söylüyorlar özellikle siyasi tonları nedeniyle” diye yazıyor.

BU TALEBİN HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Bu çerçevede, Prof. Dr. Ergun Özbudun’un “Bu iade talebinin hukuki temeli yok” görüşünün de yansıtıldığı haberde Gülen’in avukatlarının da “ABD otoritelerine sunulacak ne bir soruşturma ne de bir gözaltı emri var” sözlerine yer veriliyor. Gazete şöyle diyor:

“Genel olarak ABD’nin başka bir ülkenin bir iade talebini onaylaması için kişi, her iki ülkede suç olarak kabul edilen bir eylemle suçlamalı ve kişinin o suç işlediği yönünde makul bir inanç olmalı. Türkiye’nin talebinin ise bu iki koşulu karşılayacağı belli değil.”

WALL STREET JOURNAL: DIŞ GÜÇLER VE GÜNAH KEÇİSİ STRATEJİSİ

Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını da geniş bir haberde değerlendiren Wall Street Journal ise Erdoğan’ın Gülen’in iadesinin hangi gerekçelerle isteneceğine ilişkin bilgi vermediğine dikkat çekiyor ve “ABD’nin böyle bir talebi değerlendirmeye alması için Türkiye’nin suçlamaları, daha önce iki ülke arasındaki iade anlaşması çerçevesinde tutuklama gerekçesi olarak üzerinde mutabık kalınan iddia edilen bir suç içermesi gerekecek” diyor.

ERDOĞAN'IN İADE ÇAĞRISI KURNAZ BİR YOL

WSJ, Türkiye’de Gülen Hareketine yönelik “temizleme” çabalarının Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimdeki zaferinden sonra yoğunlaşması beklendiğini anımsatıldığı haberinde “Analistler, Başbakan’ın attığı adımın Türkiye’nin soruları için dış güçleri günah keçisi yapma yönündeki siyasi stratejiyi derinleştirebileceğini söylediler” diye yazıyor.

Bu bağlamla Dış İlişkiler Konseyi’nin kıdemli uzmanı Steven Cook’un “Erdoğan’ın iadesi çağrısı, Türkiye’nin sorunlarından yabancıları sorumlu tutma stratejisini daha da ilerletmeye yönelik kurnaz bir yoldur” savları da aktarılıyor.

FİNANCİAL TİMES: “ERDOĞAN İADE İÇİN ABD’YE BASKI YAPIYOR”

İngiliz Financial Times gazetesi de “Erdoğan, düşmanı Gülen’in iadesi için ABD’ye baskı yapıyor” başlığını kullandığı haberinde yerel seçimlerden sonra hükümetin Gülen Hareketine karşı çabalarını yoğunlaştıracağı yönünde yaygın beklentilerin bulunduğunu belirterek “Ancak, Sayın Erdoğan’ın harekete karşı mücadelesini yürütme tarzı, sürekli uluslararası eleştirilere konu oluyor” düşüncesini dile getiriyor.

Başbakan Erdoğan’ın Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a sert eleştirilerine de dikkat çekildiği haberde Türkiye’de herhangi bir mahkemenin Gülen hakkındaki bir davayı kabul ettiği bilgisinin bulunmadığı da belirtiliyor. 

AKP'NİN BASKILARI PEK SONUÇ VERMEDİ

“Gambiya gibi ülkelerde sağlanan bazı başarılara rağmen, Türkiye’nin, 140 kadar ülkede okul ve diğer oluşumları yürüten Gülen hareketine karşı uluslararası alanda yaptığı çabalar, pek sonuç vermedi. Bu ay 40’dan fazla ABD Kongre üyesi, Gülenci grupların desteğindeki Washington’da düzenlenen bir etkinliğe katılırken Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Ankara’ya bir ziyaret sırasında okulların ülkesindeki varlığını takdir ettiğini söylemişti.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı