ABD MEDYASINDA ENSAR SKANDALI VE 23 NİSAN

ABD MEDYASINDA ENSAR SKANDALI VE 23 NİSAN

Türkiye, ulusal tarihi ve kimliğiyle ilgili önemli günlerinden birisi olan Büyük Millet Meclisi’nin 1920’deki açılış günü dolayısıyla oluşturulan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, çocuk hakları ihlalleri ve kutlama resepsiyonu iptali tartışma

Türkiye, ulusal tarihi ve kimliğiyle ilgili önemli günlerinden birisi olan Büyük Millet Meclisi’nin 1920’deki açılış günü dolayısıyla oluşturulan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, çocuk hakları ihlalleri ve kutlama resepsiyonu iptali tartışmasıyla kutladı.

Kurucu lider Mustafa Kemal Atatürk’ün talebiyle çocuklara adanmış olması ve dünya çocuklarını Türkiye’de buluşturması nedeniyle dünyadaki yegane çocuk bayramı özelliğine sahip 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 2016 yılında buruk kutlamalara sahne oldu. Özellikle çocuk hakları ihlalleriyle ilgili tartışmalar kutlamaları gölgeleyen etkenlerden biri oldu.

Son haftalarda Karaman’da Ensar Vakfı’na ait yurtlarda yaşanan cinsel istismar vakaları siyasette gündem maddesiydi. Vakfa ait yurtlar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olmadığı için hukuken yasa dışı nitelikte. AKP hükümetinin cinsel istismar vakaları nedeniyle yurtların yönetimini elinde bulunduran Ensar Vakfı’nın suçlanamayacağına ilişkin görüşü muhalefetten sert tepkiyle karşılaştı. İlköğretim çağındaki çocuklara yönelik devlet dışı kuruluşlarca yatılı barınma ve eğitim yurtları açılamayacağına ilişkin yasal mevzuata rağmen bazı sivil toplum kuruluşlarınca açılmış yurtlar dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında gensoru önergesi de verildi. TBMM’de AKP’nin oy çokluğuyla gensoru önergesi reddedilirken; 20 Nisan’da Karaman’daki cinsel istismar vakalarıyla dava süreci yerel mahkemede adeta jet hızıyla sonuçlandırıldı. Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 20 Nisan’daki son duruşmada, Ensar Vakfı'na bağlı olduğu belirtilen yurtlarda 2012 - 2015 yılları arasında 10 çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan öğretmen Muharrem Büyüktürk’e, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hürriyeti tahdit", "kasten yaralama" ve "müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından 508 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bu davada, sadece şahsa ceza verilmesinin yanı sıra, Ensar Vakfı ve sanık Baytürk’ün yurt yöneticisi olduğu Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları (KAİMDER) kuruluşlarının müdahil yapılması da tartışılmıştı. Diğer eğitim kuruluşları ve barolara ise müdahillik hakkı tanınmamıştı. Ancak Karaman Cumhuriyet Savcılığı ise, dava ardından Ensar Vakfı ile KAİMDER hakkında ayrıca soruşturma yürütüldüğü bilgisini basınla paylaştı.

Kaynak:Haber Kaynağı