ABD MEDYASI YAZDI; ERDOĞAN GÜLEN'İ NEDEN İSTEMİYOR ?

ABD MEDYASI YAZDI; ERDOĞAN GÜLEN'İ NEDEN İSTEMİYOR ?

ABD Hükumetinin yarı resmi yayın organı olarak bilinen ( WOA ) Amerikanın Sesi sitesi, Erdoğan'ın Fethullah Gülen'i neden sevmediğini yazdı.

Başarısız darbe girişiminin 1 numaralı faili olarak ilan edilen Fethullah Gülen'in Erdoğan ile olan çatışmasına mercek tutan Amerikanın sesi sitesi, ilginç bir analiz yayınladı. İşte  o analizi yorumsuz sunuyoruz.

OLAĞAN ÜSTÜ HAL İLANI VE GÜLEN TARAFTARLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ülke genelinde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan etti.

Böylece, darbe girişimiyle ilgisi olduğu düşünülen kişilerin gözaltına alınması veya tutuklanmasını hızlandıracak bir süreç başladı.

Türk hükümeti, darbe girişiminin arkasında 1999’dan beri Amerika’nın Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen’in kurduğu “parallel yapı” olduğunu iddia ediyor. Şimdiye kadar çoğu Gülen hareketi üyesi toplam 60 bin kişi tutuklandı veya işten çıkarıldı.

BİR ZAMANLAR HEDEFLERİ AYNIYDI

17 yıldır Türkiye’ye ayak basmayan Gülen’in sadece adı bile, Erdoğan destekçilerini kızdırmaya yetiyor.

İstanbul’daki darbe karşıtı gösterilere katılan bir vatandaş, “Buraya Tayyip Erdoğan’ı desteklemek için geldik. Melekler Erdoğan’ın yanında olsun. Allah Fethullah Gülen’in cezasını versin” diyerek öfkesini dile getiriyor.

Erdoğan ve Gülen’in bir zamanlar yakın müttefik olduğunu hatırlatan uzmanlar, iki liderin de Türkiye’deki laik düzeni zamanla ılımlı bir İslam düzeniyle değiştirme hedeflerinin aynı olduğunu söylüyor.

ERDOĞAN VE GÜLEN FARKI NE ?

Türkiye’de yaşayan ve Gülen hareketiyle ile ilgili kitap yazan Claire Berlinski, Erdoğan’ı daha geleneksel bir İslamcı olarak tanımlarken, Gülen’in daha çok Sufi geleneğine bağlı olduğunu söylüyor. Yazar “İkisi de mevcut laik düzeni, dindar Anadolu geleneğiyle değiştirmek istedi. Aralarındaki sürtüşme ise, tipik bir iktidar mücadelesi görüntüsü veriyor” şeklinde konuşuyor.

ERDOĞAN İKTİDARI PAYLAŞMAK İSTEMEDİĞİ İÇİN

Hizmet Hareketi olarak da bilinen Gülen Hareketi üyeleri, yıllar içinde eğitim, ordu, istihbarat, adalet, medya gibi kilit sektörlerde üst düzey görevlere geldi. Böylece hareketin gücü de arttı.

16 yıldır Gülen hareketini takip eden araştırmacı-yazar Nedim Şener, hareketin güçlenmesinin, iktidarı kimseyle paylaşmak istemeyen Erdoğan’ı rahatsız ettiğini ve böylece iki liderin arasının bozulduğunu söylüyor.

GÜLEN'İN STRATEJİSİ EĞİTİM SEKTÖRÜ

Gülen stratejisinin en önemli ayağı, eğitim sektörüne sızmak oldu. Gülen hareketi sadece Türkiye’de değil, Amerika ve diğer ülkelerde yüzlerce okul işletiyor.

Gazeteci-yazar Şener “Fethullah Gülen Hareketi, bir öğrenciyi daha ilkokul çağındayken alıyor ve çocuğun kapasitesine göre gelecekte asker mi, istihbaratçı mı, hakim mi olacağına karar veriyor. Çok tehlikeli bir hareket” diyor. Araştırmacı-yazar, eğitim kurumlarının sanki Gülen hareketiyle hiçbir ilgileri yokmuş gibi laik bir görüntü verdiklerini, ancak gerçekte uyuyan hücreler oluşturduklarını söylüyor.

AMERİKA'DA BİLİNEN FETHULLAH GÜLEN FARKI

Türkiye’de karanlık bir güç olarak görülen Gülen Hareketi, Amerika’da çok farklı algılanıyor. Gazeteler, Gülen’i barış elçisi olarak gösteren yazılar yayınladı. Hatta bazıları Gülen’i, Amerikalı medeni haklar savunucusu Martin Luther King’e benzetti.

Gülen hareketinin kaç üyesi olduğuna dair resmi bir veri yok. Ancak uzmanlar bu sayının 3 ila 6 milyon arasında olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca hareketin, hiçbiri Fethullah Gülen’in adına olmayan, 50 milyar dolarlık mal varlığı olduğu tahmin ediliyor.

GÜLEN TİCARİ NEDENLER İLE AMERİKA'DA

Geçmişte Gülen hareketi üyesi bir hakim tarafından hapse atılan Şener, Gülen’in Amerika’ya yerleşmesinin ticari sebeplerden kaynaklanmadığını söylüyor. Yazar “Fethullah Gülen böyledir. Oturduğu koltuktan mütevazi, kendi halinde bir adam görüntüsü verse de aslında tüm ülkenin emrinde olmasını ister” diyor.

Türkiye’yi 1999’da terk eden Gülen, Amerika’ya diyabet tedavisi olmak için geldiğini söylüyor.

CİA'DAN REFERANS MEKTUBU VAR MI?

Ancak Amerika’nın ikametine izin vermesi, Gülen’in Amerikan hükümeti için çalıştığı iddialarını körükledi. Türkiye’deki gazeteler yıllarca, Gülen’in Amerika’da oturma izni alma başvurusu yaparken eski CIA yetkililerinden referans mektubu aldığı yolunda haberler yayınladı.

GÜLENCİLER KONUŞMAK İSTEMİYOR

Adının açıklanmasını istemeyen bir Gülen takipçisi, “Gülen, kültürlerarası ve dinlerarası diyalog, saygı, barış, eğitim, sağlık, insani yardım, gönüllülük gibi mesajlar veriyor. Sonuçta Gülen bir din adamı ve bütün mesajlarında din vurgusu var” diyor. Bu kişi, daha önce Zaman gazetesi için çalışan eski bir gazeteci. Mart ayında hükümet tarafından kapatılan Zaman, Gülen hareketinin en büyük gazatelerinden biriydi.

GELECEKTEN KAYGILIYIZ

Bu kişi, gelecekten kaygılı olduğunu söylüyor ve, “Olağanüstü durumun esas hedefi Gülen hareketi. Ama Türkiye’deki bütün muhalefet için korkuyorum. Çok acı bir dönemden geçiyoruz. Bundan sonra bütün Erdoğan muhalifleri temel hak ve özgürlüklerini kaybedecekleri gibi hayatları ve malları da tehlikede olacak” diyor.

FETHULLAH GÜLEN'İN LİDERLE AZ BİLİNEN FOTOPRAFLARI GALERİSİ

1750_1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı