ABD MEDYASI; KARIŞIKLIK SÜRECEK

ABD MEDYASI; KARIŞIKLIK SÜRECEK

15 Temmuz gecesi başlatılan TSK'da paralel kalkışmanın önlendiğine ilişkin yapılan tüm açıklamalara rağmen ABD'nin ünlü gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye'de karışıklık sürecek" diye yazı. Nedeni ise şu..

ABD’nin etkili gazetelerinden Wall Street Journal’ın (WSJ) başyazısında, darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın giriştiği tasfiye harekatı nedeniyle ülkedeki karışıklığın sürmesine neden olacağı yazıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre başyazıda muhalefetin de Erdoğan’ın yanında durduğu hatırlatılarak, darbe girişiminin Türkiye’deki istikrarı‘çok tehlikeli’ bir dönemde tehdit ettiği ifade edildi: “Ülke zaten IŞİD saldırıları ve yavaşlayan bir ekonomiyle mücadele içerisinde. Türk ordusu da ülkenin güneydoğusunda Kürt militanlarla çatışıyor. Hava Kuvvetleri de kısa süre öncesine kadar Rusya’yla burun buruna gelmişti.”

‘Darbe girişimi başarılı olsaydı kaos Avrupa’ya yaklaşırdı’

Darbe girişiminde bulunan kliğin başarıya ulaşması halinde karşıya çıkanlara karşı şiddete başvuracaklarını savunan WSJ şöyle devam etti: “Ordunun komuta kademesi de darbeden yana değildi. Erdoğan’ı en çok eleştiren isimler dahi bir sivil savaş tehdidi karşısında mutlu olamazlardı. Devlet otoritesinin çöktüğü bir Türkiye’de IŞİD ve diğer radikal örgütler ortaya çıkan boşluğu değerlendirirlerdi ve Suriye’deki kaos Avrupa’ya bir adım daha yaklaşmış olurdu.”

‘Acı bir hesaplaşma dönemi de başladı’

kalkisma asker kopru5

Ancak WSJ, darbenin başarısızlığını kutlarken, bir yandan da Erdoğan’ın‘acı bir hesaplaşma’ya giriştiğini vurguladı: “Ama Türkiye en kötü senaryoyu atlatmış olsa da darbe girişiminin ardından acı bir hesaplaşma dönemi de başlamış gibi duruyor. Erdoğan darbe girişiminden bir zamanlar müttefiki olduğu Fethullah Gülen’i sorumlu tutmakta hiç vakit kaybetmedi ve ABD’den Gülen’in iadesini talep etti.”

‘Erdoğan’ın tasfiyeleri ülkede karışıklığın devam etmesine neden olacak’

erdogan cenaze

Mevcut gözaltı ve tutuklamaları “Darbe başarısız olmayı hak etti ancak Erdoğan’ın tasfiyeleri ülkede karışıklığın devam etmesine neden olacak” diye değerlendiren WSJ, “Görünen o ki Erdoğan’a karşı bir beşinci kol hareketi vardı. Başarısız darbe girişimi Erdoğan’ın Putinvari bir otoriter güce yürüyüşünü hızlandırmış gibi duruyor”dedi.

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraflar: Reuters

Erdoğan’ın ‘kitlesel bir tasfiye’ye başladığına dikkat çekilen yazı,“Şimdi dikkatle takip edilmesi gereken konu Erdoğan’ın intikamının ülkeye daha da büyük bir zarar verip vermeyeceği olacak” diye sona erdirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı