ABD MEDYASI ERDOĞAN'IN ZİYARETİNİ BÖYLE YAZDI

ABD MEDYASI ERDOĞAN'IN ZİYARETİNİ BÖYLE YAZDI

Darbe girişimi ardından ilk kez gerçekleşen Erdoğan'ın ABD ziyareti dış basın tarafından yakından izleniyor. İşte ABD medyasının öne çıkardığı ziyaret ayrıntıları

NEW YORK 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 71. Dönem çalışmalarına katılmak için New York’a, geldi. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı özel ‘ TUR ‘ uçağıyla New York Kennedy Havalimanı’na gelen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve New York Başkonsolosu Ertan Yalçın karşıladı.

100 VATANDAŞ TOPLANDI

Erdoğan, yoğun koruma tedbirleri altında Manhattan’da kalacağı 'Peninsula Oteli’ne' geldi. Erdoğan'ı, otel önünde bekleyen yüze yakın kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla, sevgi gösterileriyle karşıladı. Erdoğan, Türk heyetiyle birlikte otele yerleşmesinin ardından, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile ikili görüşme yaptı. İkili görüşmenin ardından Erdoğan, Reuters, haber ajansına özel bir demeç verdi.

'ABD bir teröristi barındıramaz'

Erdoğan, Reuters haber ajansına, New York’ta verdiği özel demeçte, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğu iddia edilen Fethullah Gülen’in, faaliyetlerinin dünya çapında yasaklanması gerektiğini savundu. Erdoğan,” ABD, bir teröristi barındırmaz " dedi.

Erdoğan, dün akşam 'SETA Vakfı', tarafından düzenlenen bir çalışma yemeğinde Amerikalı kanaat önderleriyle bir araya geldi. Cumhurbaşkan Erdoğan, SETA Vakfı’nın çalışma toplantısına yapılacağı 'St Regis' oteline yürüyerek gitti.Yolda yürürken Türk vatandaşların yoğun sevgi gösteriyle karşılaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hatıra fotoğrafları çektirdi.

Yedi bakan New York'ta

Üç günlük resmi toplantılarına bugün başlayacak olan Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği Bakanı ve Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve AK Partili bazı milletvekilleri de New York’ a geldi. New York’a, gelen Türk heyetinde çok sayıda üst düzey bürokrat da var.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

 

Erdoğan’ın gündeminde neler var?

Erdoğan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla daha önce katıldığı BM Genel Kurulu çalışmalarında New York’ta, daha uzun süre kalmıştı. Bu kez ziyaretini üç günle sınırlandıran Erdoğan’ın kısa programına rekor sayıda bakan, milletvekili ve bürokrat katıldı.

Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklar, Erdoğan’ın rekor sayıda bakan ve kalabalık bir heyetle gelmesinin nedenini, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğu iddia edilen Fethullah Gülen’i ve onunla bağdaştırılan ‘FETÖ’ örgütünü “dünyaya en üst düzeyde daha iyi anlatmak” olarak açıkladı.

'Darbe girişimi gerçekleşseydi hiç birimiz burada olamazdık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bakanlardan ve heyette yer alanlardan, görüştükleri Amerikalı ve diğer ülkelerin temsilcilerine her fırsatta “Eğer darbe girişimi başarılı olsaydı. Hiç birimiz burada olamayacaktık” mesajını vermesini istediği belirtildi.

Erdoğan, ziyarete katılan bakanlardan, gerçekleştirecekleri üst düzey toplantılarda öncelikli olarak, Türk halkının darbe girişimin yapıldığı 15 Temmuz gecesi tankların önünde durup demokrasiye sahip çıktıklarını anlatmalarını istiyor.

 

Görüşmelerde ayrıca 170 ülkede faaliyet gösteren Gülen’in, diğer ülkeler için bir tehlike oluşturduğu vurgulanacak, Türkiye’de olduğu gibi başka ülkelerde de benzer bir hareketler içerisine girebileceği yönündeki görüşler bu ülkelerin liderleriyle paylaşılacak.

Adalet Bakanı Bozdağ Gülen dosyasıyla geldi

'Birleşmiş Milletler Genel Kurulu' , çalışmalarına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılmasının en büyük nedeninin Gülen’in, 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantısını kanıtlayan delilleri, Amerikalılar ve diğer ülke liderleriyle hükümet temsilcilerine daha iyi anlatmak olduğu belirtildi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Fethullah Gülen’in, ABD’de tutuklanıp daha sonra Türkiye’ye, iadesi için Amerika Adalet Bakanlığı yetkilileri ile çeşitli görüşmeler yapacağı belirtildi.

Bakan Bozdağ’ın, ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, liderlerle yapacağı görüşmelere de katılıp, darbe girişimi ve arkasında olduğu iddia edilen Gülen ile ilgili kanıtların bulunduğu dosyaları paylaşacağı vurgulandı.

Genel Kurul’da darbe girişimini anlatacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oldukça yoğun temaslarla geçecek üç günlük resmi temaslarına bugün başlayacak.

Erdoğan, bugün öğleden sonra BM Genel Kurulu’na hitaben bir konuşma yapacak. Erdoğan’ın, konuşmasında, 15 Temmuz darbe girişimi ve darbe girişimin arkasında olduğu iddia edilen Gülen ile ilgili görüşlerini dile getirmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın, konuşmasında Türkiye’nin, terörle mücadelesi, 'Fırat Kalkanı Operasyonu', Türkiye’nin, Suriye’de, oluşturmak istediği güvenli bölge, Suriye barışı ve mültecilerin durumu konularını ele alması, bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi’nin yapısıyla ilgili olarak, “Dünya beşten büyüktür” görüşünü yinelemesi bekleniyor.

ABD’ye, hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda, bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, New York’ta gündemiyle ilgili çeşitli bilgiler de vermişti.

15 Temmuz darbe girişimini bugün genel kurula anlatacak

Erdoğan, ziyaretinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap edeceğini belirterek, "Konuşmamda terörle mücadele başta olmak üzere, Suriye ve Irak krizi, mülteci sorunu ve 15 Temmuz darbe girişimini anlatacağım. Bu bizim bir demokrasi mücadelemiz olmuştur milletçe, bunun karışında Türk milletinin duruşuyla, dünyanın duruşunu değerlendirme noktasında olacağım. Bunu, muhataplarımla gerek Genel Kurul'da gerekse ikili görüşmelerde paylaşacağım" diye konuşmuştu.

'Türkiye hassas bir dönemden geçiyor'

71. dönem BM Genel Kurulu’nun, Türkiye açısından hassas bir dönemde gerçekleştiğini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin yaralarını sararken diğer taraftan da Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye kaynaklı terör örgütlerine karşı yoğun bir mücadele veriyor. Sınırlarımız içinde de FETÖ, DAİŞ ve PKK gibi cinayet şebekelerinin uzantılarına karşı başarılı operasyonlar yapıyoruz. Tabii burada PYD, YPG'yi söylemeden geçmemiz mümkün değil. Zira işin Suriye, Irak her ne kadar bu coğrafyada gerçekleşiyorsa da PKK ile bunlar eş değerde olduğu için, bunları zikretmeden geçmek mümkün değil. İnşallah terör ve terör örgütleriyle mücadelemiz önümüzdeki dönemde yeni boyutlar kazanarak devam edecek. 15 Temmuz darbe girişimi ve milletimizin bu ihanet karşısında ortaya koyduğu destansı direniş, gözlerin bir kez daha Türkiye'ye çevrilmesine neden olmuştur. Genel Kurula olan hitabım hem 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hem de 241 şehidimizin kanını döken FETÖ'nün tüm dünya kamuoyuna en doğru biçimde anlatılması için bir vesile oluşturacaktır. Biz her platformda, FETÖ ve elebaşının karanlık yüzünü deşifre etmeye, bu terör örgütünün Türkiye ve diğer ülkeler için oluşturduğu tehdidi dile getirmeye, dostlarımızı da uyarmaya devam edeceğiz. Her tarafta örgütün inine girmeyi sürdüreceğiz. Şunu açık ve net olarak ifade etmek isterim; bundan sonra dünyanın hiçbir ülkesi, hiçbir bölgesi FETÖ ve militanları için güvenli bir sığınak değildir ve olmayacaktır" demişti.

‘Liderler Suriye konusunda verdikleri sözleri tutmadılar’

Türkiye'nin, Suriye'de, yaşanan krizinin başından bu yana tek başına üstlendiği ağır sorumluluğu, ayrıntılarıyla resmi ziyaretinde gerçekleştireceği görüşmelerde dile getireceğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin, komşusu Suriye’yi ve bu ülkenin gerçeklerini diğer ülkelerden çok daha iyi bildiğini, bu yüzden Türkiye’nin, Suriye’de güvenli bir bölge oluşturma çabası içerisine girdiğini, ancak dünya liderlerinin, verdikleri sözleri bir türlü tutmadıklarını söylemişti.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı