ABD: KÜRECİKTEKİ RADAR İSRAİL'E KALKAN OLACAK!

ABD: KÜRECİKTEKİ RADAR İSRAİL'E KALKAN OLACAK!

ABD 2011’de açıklamış: Türkiye'ye kurulan füze kalkanı İsrail'i İran'dan korumak için!

Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı kapatmaya davet ettiği Malatya, Kürecik’teki radar, İsrail’i İran’dan korumak için kurulmuş.

2011 yılında Hürriyet’te yayınlanan bir haberde, NATO füze kalkanının ABD tarafından Malatya’nın Kürecik köyüne kurulacak radarının İsrail’deki sistemle eşgüdümlü çalışacağı iddiası, Amerikalı yetkililerce de doğrulanmış. ABD, kalkanın İsrail'i İran füzelerinden korumak için kurulduğunu açıklamış.

 İşte 19.09.2011 tarihli o haber:

Türkiye'ye kurulacak füze kalkanının İsrail'i İran füzelerinden korumak için olduğu ortaya çıktı.

ABD'de verilen brifingde şu üç madde vurgulandı:

1) Türkiye’nin talebi kabul görmedi. ABD, radarı İsrail ile paylaşacak.

2) Radar ABD’ye ait. Kalkanın hedefi Rusya değil İran.

3) Bu bir al-ver pazarlığı değil, PKK ve Predator meselesi ayrıca görüşülüyor.

ÖNCEKİ gün Alman basınında yer alan, NATO füze kalkanının ABD tarafından Malatya’nın Kürecik köyüne kurulacak radarının İsrail’deki sistemle eşgüdümlü çalışacağı iddiası, Amerikalı yetkililerce de doğrulandı.

Türkiye ile imzaların atılması ve sistemi tamamlayacak avcı füzeler için Romanya ve Polonya ile anlaşmaya varılmasının ardından ABD Dışişleri yetkilileri, Türk gazetecilerin davet edilmediği toplantıda Amerikan medyasına bilgi verdi. Adının açıklanmasını istemeyen iki üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, bu sistemin İran’a karşı oluşturulduğunu ve ABD’nin Türkiye’ye kuracağı radardan sağlayacağı istihbaratı İsrail’in savunmasında kullanacağını ilk kez açıkça doğruladı.

İSRAİL’İ KORUMAMIZ SINIRLANAMAZ

Verilen bilgiye göre Türkiye, Mavi Marmara baskını sonrası İsrail ile yaşanan kriz nedeniyle radardan elde edilecek bilgilerin Tel Eviv ile paylaşılmamasını istemişti. Ancak Beyaz Saray yetkilisi şöyle dedi: “Bu bir ABD radarıdır. Dünyanın her tarafındaki ABD radar ve sensörlerinden gelen veriler, füze savunmamızın verimliliğini artırmak için birleştirilebilir. Hiçbir anlaşma, bizim İsrail Devleti’ni savunma kabiliyetimizi kısıtlayamaz.”

Beyaz Saray yetkilisi şöyle devam etti: “Sistemin mimarisi, başta İran olmak üzere, Ortadoğu’dan gelecek balistik füze tehditlerine karşı koruma sağlanması için tasarlandı. Hedef asla Rusya değil.”

İMZADAN SONRA DEĞİŞMEZ

Yetkili, İran’ın füze kapasitesini daha da geliştirmesi durumunda sistemin güncelleneceğini de sözlerine ekledikten sonra, “Radar anlaşması Türkiye ile bir al-ver pazarlığı değildi. PKK ile mücadelede Amerikan insansız uçakları Predator’lar konusunda yapılan görüşmeler bu meseleden bağımsız” diye konuştu. Türk kaynaklar ise anlaşma imzalandıktan sonra Türkiye’nin kalkanda bir karar değişikliğine gitmesinin söz konusu olmadığını vurguluyor.

TEZKEREDEN BERİ BİR İLK, AMA TÜRKLER KIZABİLİR

BEYAZ Saray yetkililerinin verdiği bilgiye göre ABD Yönetimi, Türkiye ile imzalanan radar anlaşmasını iki açıdan önemli buluyor. Birincisi, füze savunma planının bir parçası olduğu için başarılı bir iş. İkincisi ise 2003’te Irak’ın işgali öncesi Amerikan askerlerine topraklarını açmayı kabul etmeyen ve ilişkilerin uzun süre krize girdiği Türkiye ile bağların güçlendirilmesi için olumlu bir adım. Yetkiliye göre “Bu anlaşma, muhtemelen son 10-15 yıl içerisinde ABD ve Türkiye arasında alınan en stratejik karar.” New York Times Gazetesi, kararın “2003’teki tezkere krizinden beri yapılan en önemli askeri işbirliği anlaşması” olduğunu bildirdi. Wall Street Journal ise “Anlaşma Türk kamuoyunun tepkisini çekebilir” yorumunu yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı