ABD IŞİD’İ İNCİRLİK’TEN VURACAK

ABD IŞİD’İ İNCİRLİK’TEN VURACAK

Operasyon seçenekleri arasında ilk sırada.

Washington’dan POSTA212′ye konuşan güvenilir kaynaklara göre, yakın bir zamanda Irak’daki bazı IŞİD kuvvetlerine operasyon düzenlenebilir. Yine aynı kaynak, ABD liderliğinde yapılacak bir hava harekatının hazırlıklarının son aşamasına geldiğini iddia etti. Beyaz Saray’a yakınlığıyla bilinen bu kaynağa göre harekat için hazırlıklar sürüyor.

Amerikalı uzmanın konuyla ilgili verdiği bilgiye göre, Irak içerisine yapılacak bu tür bir hava harekatı için İncirlik havaalanının kullanılması da harekat planı kapsamında. Bir diğer ihtimal ise, insansız hava araçları (drone) ile bu bombalama operasyonunun yapılması.

Bu tür bir operasyonun çapı ve yoğunluğu bilinmese de, sınırlı olması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Başkan Obama, Beyaz Saray’ın güney bahçesinde yaptığı açıklamada, ABD’nin askeri ihtimalleri tartıştığını ama böyle bir operasyonun, Maliki hükümetinin ülkedeki farklı kesimlere kucak açması ve diyaloga başlaması ile anlamlı ve mümkün olabileceğinin işaretlerini vermişti.

O günden beri ise IŞİD’in Musul ve çevresindeki kazanımları sürerken, şimdi de Kerkük çevresini kuşattıkları uluslararası ve Kürt haber sitelerine yansıdı. Washington kaynağına göre ise, son iki günde Maliki hükümetinin, Washington’a bu tür bir harekatın en kısa zamanda yapılması gerektiği hususunda ikna etme çabasını artırdığını bildirdi. ABD, Bağdat’taki Büyükelçiliğini korumak üzere 275 özel harekat timini yola çıkardığını duyurmuştu.

Türk rehinleri muamması

100 civarındaki Türk rehinelere, salı günü 15 rehinenin daha katıldığı iddia edilmişti. Toplam kaç tane Türk rehinenin IŞİD tarafından tutulduğu konusunda farklı sayılar ve tahminler var. Böyle bir operasyon yapıldığı takdirde ise, bunun IŞİD’in elinde bulunan Türk vatandaşlarına ne şekilde yansıyabileceği ise bilinmiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı