ABD ile İpler Geriliyor

ABD ile İpler Geriliyor

Business Insider, Türkiye'nin problemlerinin iç yolsuzlukları çoktan aştığını yazdı.

TÜRKİYE PEK ÇOK KARANLIK GİRİŞİME BULAŞTI

 Türkiye'nin pek çok karanlık girişime bulaşmasının, ülkenin ABD ve NATO müttefiği statüsünü tehlikeye attığına dikkat çekildi. Business Insider Şubat 2009'da başlatılan ve  New York merkezli ünlü ABD iş ve teknoloji haber sitesinde yer alan bir değerlendirmede, Türkiye'nin 6 maddelik başlıklar halinde teröre destek verdiğinin altı çizildi. Haber bir çok ciddi yayın organı tarafından da kaynak gösterilerek okuyucularına aktarıldı.


PROBLEMLER İÇ YOLSUZLUK BOYUTUNDAN ÇOK DAHA FAZLA
Business Insider, Türkiye'nin problemlerinin iç yolsuzlukları çoktan aştığını yazdı. Makalede, Türkiye'nin pek çok karanlık girişime bulaşmasının, ülkenin ABD ve NATO müttefiği statüsünü tehlikeye attığı kaydedildi.
Daha önce ABD Hazine Bakanlığında terörizm finans analisti olarak çalışan Jonathan Schanzer, bunun aynı zamanda küresel yasaya aykırı bir finans sorunu olduğunu ifade etti.

JONATHAN SCHANZER 6 FAKTÖRE DİKKAT ÇEKTİ
1. FATF’nin karapara konusunda başarısız kabul ettiği ülkeleri içine alan bir “kara liste”de Türkiye de bulunuyor.

2. Schanzer, ''Türkiye, Hamas'ın bir numaralı destekçisi gibi görülüyor.'' diye konuştu. Okul ve cami yapımı için Türkiye'den Hamas'a giden malzeme desteğine atıfta bulunan Schanzer, yıllık 300 milyon dolarlık yardımın söz konusu olduğunu söyledi. Schanzer, Türkiye topraklarında doğrulanan Hamas operasyonlarının daha büyük endişe kaynağı olduğunu belirtti.

3. Suriye'ye Türkiye'den silah ve mal gönderildiğine dair duyumlarının olduğunu kaydeden Schanzer, Türklerin sınırlarındaki ülkelerle iyi ilişkilerini sürdürmeye ihtiyaç duyarken sınır güvenliğinin zayıf olduğuna yönelik işaretlerin bulunduğunu söyledi.

4. ABD tarafından küresel terörist ilan edilen Suudi milyarder Yasin al-Qadi ile ilişkilerinin bulunduğuna dikkat çeken Schanzer, Yasin al-Qadi'nin ABD tarafından ilk tanımlandığında, paravan şirketlerinin Türkiye'de konumlandığını ve al-Qadi'nin Türk topraklarındaki operasyonların bir parçası olduğunun belirlendiğini ifade etti.
Erdoğan'ın 10 yıldan uzun süredir al-Qadi'yi koruduğuna dikkat çeken Schanzer, ''Tam olarak al-Qadi ile ilişkisinin ne olduğunu bilmiyoruz fakat Türkiye'de sorunlarının başladığını biliyoruz.'' diye konuştu.

5. İran ile Türkiye arasındaki gaz için altın ticaretinden İran'ın 13 milyar dolar üzerinde kazanç sağladığını bildiren Schanzer, meblağnın çok yüksek olduğunu kaydederek Türkiye'nin İran'a olan yardımının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

6. Schanzer, Türkiye'nin ABD'nin yaptırımı altındaki bir Çin şirketiyle füze anlaşması imzaladığını belirtti.
Suriye’deki terörle ilgili Nato üye Ülkelerinin sessiz kalmasını ve üç yıldır el Kaidenin aynı karşıtlığın içinde olduğunu unutmamız için çalışılacaktır.

NATO'DA SORUMLUDUR
Bundan sonra, Atlantik birliğinin çoğu yöneticilerinin uluslararası terörizme verilen desteği görmezden geldiklerini ve NATO’nun dünya terörizminden sorumlu olduğunu kabul etmeliyiz. 

Kaynak:Haber Kaynağı