ABD ERDOĞAN’DAN MEMNUN DEĞİL!

ABD ERDOĞAN’DAN MEMNUN DEĞİL!

Psaki açık konuştu…

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Amerikan Senatosu’nda Türkiye'ye Büyükelçi olarak aday gösterilen John Bass'in, ''Türkiye daha otoriterleşiyor'' açıklamasını destekleyen açıklamalar yaptı.

Posta212 sitesinin haberine göre; günlük basın toplantısında, Türkiye’ye Büyükelçi olarak aday gösterilen Bass’in, ‘Türkiye daha çok otoriterleşiyor’ yorumunun, onandığı takdirde Türkiye’de kendisi açısından sorun olup olmayacağı sorusuna, Psaki şu cevabı verdi:

“TÜRKİYE’DE DEMOKRATİK PRENSİPLERİN TEMSİLCİSİ OLACAK”

-Öncelikle kendisinin yorumları bizim de daha önceden belirttiğimiz endişelerle uyumlu, yıllık insan hakları raporundaki (endişeler de) dahil olmak üzere. Bizim Türkiye’de (korunmadığı takdirde) insan hakları, demokrasi ve temel özgürlüklerin savunulmasına bağlılığımız sürüyor. Bu konudaki endişelerimizi şüphesiz ki dile getirdik. Bu, dünyadaki birçok ülke için de geçerli. Büyükelçi Bass, demokratik prensipler temsilen güçlü bir ses olarak Türkiye’de görev yapacaktır. Kendisiyle yakından çalıştım ve ABD’yi temsil edecek daha iyi bir isim düşünemiyorum. Onandığı takdirde de temin ederim ki Türkiye’deki halk da bunu görecektir.

-Yani siz de Türkiye’nin otoriterleştiği konusunda Bass ile aynı fikirdesiniz?

-Geçmişte, insan haklarına ve medya özgürlüklerine aykırı durumlar yaşandığında endişelerimizi belirttik. Bu aynı zamanda yıllık raporlarımızda da yer aldı.

HALEN VETO YİYEBİLİR

Ankara’ya Büyükelçi adayı olarak gösterilen Bass’in, şu anki Büyükelçi Ricciardone’nin yaşadığı gibi bir veto görüp görmeyeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

43 AMERİKAN BÜYÜKELÇİ ADAYI SENATO’DA TAKILI

Komitedeki senatörlerden McCain’in sert soruları ve ısrarları sonrası, Bass’in adaylığını onayıp, onamayacağı yakında anlaşılacak. Senatörlerden biri, herhangi bir nedenden dolayı, yönetimin yabancı ülke misyon şeflerini veto edebiliyor. Şu anda Obama’nın atadığı ama Senato’ya takılan 43 büyükelçi adayı bulunuyor. Bu durum aynı zamanda şu anlama da geliyor; ABD’nin dünyanın dörtte birine gidecek büyükelçi adayı Senato’da takılıyor. Cumhuriyetçilerin son yıllarda artan oranda Obama adayına veto uyguladığı biliniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı