ABD Donanmasına Saldırıdan Skandal Çıktı

ABD Donanmasına Saldırıdan Skandal Çıktı

ABD DONANMASINA YAPILAN SALDIRIDAN SKANDAL ÇIKTI

ABD'de Donanma'ya ait tersaneyi kana bulayan saldırganın geçmişteki sabıkaları, askeri kontrol sisteminin gözünden kaçmış.
 
ABD'de önceki gün Donanma'ya ait bir askeri tesiste düzenlediği silahlı saldırı sonucu 12 kişinin ölümüne neden olan saldırgan Aaron Alexis'in geçmişte silahlı saldırı ve kamu düzenini bozmak gibi suçlardan tutuklandığı ancak ordunun sicil kontrol sistemindeki sorunlar nedeniyle bu durumun gözden kaçtığı ortaya çıktı

GİRİŞ İZİNLERİ VAR

Donanma için bir bilgisayar projesinde taşeron firma için çalışan Alexis'in, Washington'daki Donanma Üssü dahil altı askeri tesise "gizli seviye" giriş izni bulunuyordu. Bu da Alexis'in askeri tesislere elini kolunu sallayarak rahatça girebilmesi anlamına geliyor.
Oysa Pentagon'un verdiği bilgilere göre Alexis'e verilen "gizli seviye" giriş izni, amirleriyle ve polisle yaşadığı tartışmalar nedeniyle Ocak 2011'de elinden alınmış ve Alexis'in donanmadaki işine son verilmişti. Ayrıca Alexis, 2004 yılında da bir arabanın lastiklerine ateş ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.
Fakat Alexis'in geçmişindeki tüm bu hikayeler, donanmanın sicil sisteminin gözünden kaçtı.
 
ORDU TARAFINDAN ONAYLANMIŞ
 
Alexis'i işe alan şirket ise orduyla çalışan taşeron firmaların çalışanlarının sabıka kaydının, ordu tarafından onaylandığını söyledi. Alexis'in şirketi de Donanma'daki bütçe kesintileri ve işlerin daha hızlı yürümesi adına güvenlik kontrollerine daha az önem verildiğini söyledi.
Sadece bütçe kesintileri değil; Savunma Bakanlığı müfettişleri tarafından dün yayımlanan bir raporda da Donama'daki strandart kimlik tarama sisteminde büyük eksiklikler olduğu vurgulandı. Müfettişler, biraz daha sıkı denetim yapıldığında Donanma için çalışan 52 mahkum olduğunu tespit etti.
Sistemin zayıflıkları bir süre önce NSA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler nedeniyle de gündeme gelmişti.