ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN İSRAİL RİYAKARLIĞI

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN İSRAİL RİYAKARLIĞI

Mikrofonu açık kalınca...

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını kamuoyu önünde destekleyen ABD  Dışişleri Bakanı Kerry'nin, kameralar ardında alaycı biçimde "amma da nokta atışı  operasyonu" diyerek saldırıyı eleştirdiği iddia edildi.
 
Vatan'da yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, İsrail'in Gazze  saldırısını kameralar önünde güçlü biçimde desteklese de aslında operasyonun  şeklinden rahatsız olduğu ortaya çıktı. 
 
Kerry, bugün bazı Amerikan televizyon kanallarına röportajlar verdi. 
 
Kerry'nin röportajlar arasında Bakanlıktaki danışmanlarından biriyle  yaptığı telefon görüşmesi mikrofonların açık olması nedeniyle sızdı. 
 
Fox televizyonunda yayınlanan konuşmanın video kaydında, Kerry,  İsrail'in Gazze'deki tünellere yönelik saldırısı için iğneleyici biçimde "Amma da  nokta atışı operasyonu, amma da nokta atışı operasyonu" dediği duyuluyor.  Bakanlık yetkilisi de "Evet, bu ciddi biçimde tansiyonu artırıyor ve ateşkesin  gerekliliğini vurguluyor" diye yanıt verirken Kerry de karşılık olarak "Bunun  orada üstesinden gelmemiz gerekiyor" diyor. Kayıtta Kerry, telefon görüşmesini  "Bence bu akşam gitmemiz lazım, burada oturmak çılgınlık" sözleriyle bitiriyor. 
 
Fox kanalı muhabirinin bu sözlerini sorması üzerine ise Kerry,  röportajda İsrail'i savunmaya devam etti. 
 
İsrail'in Hamas'ın attığı füzelere karşı kendisini korumasını tamamen  desteklediklerini belirten Kerry, bunu asıl Hamas'ın, İsrail'in öldürülen üç  Yahudi genci aramaya çalışırken başlattığını savundu ve "Bu rezil bir şey"  yorumunda bulundu. 
 
Kerry, "Bu tip bir operasyon zordur ve ben, siviller ve çocuklar söz  konusu olduğunda herkesin yapacağı bir cinsten tepki gösterdim ama bu zor (bir  operasyon) ve kamuoyunda söyledim ve yine söyleyeceğim: İsrail'in bu tünellere  ilişkin yaptıklarını savunuyoruz" dedi. Kerry, İsrail'in ateşkesi kabul ettiğini,  şimdi de Hamas'ın adım atması gerektiğini öne sürdü. 
 
Bakan Kerry, CNN'in "İsrail çok aşırıya mı kaçtı" sorusu üzerine,  İsrail'in 'topraklarına binlerce roket atan teröristler karşısında eli kolu bağlı  duramayacağı" görüşünü aktardı. 
 
"ABD'nin İsrail'in şu ana kadarki eylemlerinden şikayeti olmadığını mı  söylüyorsunuz" sorusuna da Kerry, "Hiçbir ülke, kimse, çocukların, insanların  öldürülmesi karşısında rahat olamaz. Ama İsrailli askerlerin öldürülmesi veya  İsrail'deki insanların roket saldırılarına maruz kalması karşısında da rahat  olamayız. Savaşlarda bu konularda denge olmaz" ifadesini kullandı. Kerry,  Hamas'ın sivilleri kalkan olarak kullandığını iddia etti ve kısa süre sonra  bölgeye gideceğini bildirdi. 

Kerry, NBC ile röportajında ateşkesin olabilmesinden umutlu  olduklarını ama "teröristleri de ödüllendiremeyeceklerini, bu nedenle ön koşullar  ortaya konulamayacağını" söyledi. 
 
ABC ile röportajında da Kerry'ye "Filistinlilerin İsrail'in yaptığının  bir katliam ve savaş suçu olduğunu söylediğinin" sorulmasına rağmen Kerry,  doğrudan yanıt vermekten kaçınarak savaşın çirkin bir şey olduğunu, ateşkes için  çaba gösterdiklerini belirtti ve Hamas'ı suçladı. 

Kaynak:Haber Kaynağı