ABD BAŞKANLIK YARIŞINDA BİR ADIM DAHA

ABD BAŞKANLIK YARIŞINDA BİR ADIM DAHA

Donald Trump Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında liderliği korumakla birlikte Ted Cruz dünün en çok delege kazanan adayı oldu.

Emlak milyarderi Donald Trump, dün yapılan Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde Kentucky ve Louisiana eyaletlerini kazanırken, muhafazakar rakibi Texas Senatörü Ted Cruz da, Kansas ve Maine önseçimlerini kazandı.

YARŞTA HALA LİDER

Dünkü önseçimlerde en önemli eyaletleri kazanan Donald Trump Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışında liderliği korumakla birlikte Ted Cruz dünün en çok delege kazanan adayı oldu.

Kendisini cumartesi gecesinin galibi ilan eden Donald Trump, Ted Cruz’la New York, Pennsylvania ve California gibi büyük eyaletlerde “bire bir” mücadele vermek istediğini açıkladı; muhafazakar Texas senatörünün bu eyaletlerde kazanma şansı olmadığını belirtti. Ted Cruz’u Maine eyaletindeki galibiyetinden dolayı tebrik eden Trump, bu eyaletin Kanada sınırında olduğunu hatırlattı. Donald Trump, Ted Cruz’un Kanada’da doğmuş olmasından dolayı Başkan olamayacağını iddia ediyor.

Trump’tan Rubio’ya: ‘Çekil

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını garantilemek için minimum 1237 adayın gerektiği yarışta birincilik hala 378 delegeyle Donald Trump’ta, ikincilikse 295 delegeyle Cruz’da. Trump’ın son dönemde hakarete varan tartışmalar yaşadığı rakiplerinden Florida Senatörü Marco Rubio ise dünkü önseçimlerde başarı gösteremedi ve üçüncülükte kaldı. Küba asıllı genç senatör son umudunu 15 Mart’ta önseçimlerin yapılacağı kendi eyaleti Florida’ya saklıyor. Florida önseçimlerinde delegeler nispi sistemle paylaştırılmıyor. Kazanan adayın blok halinde tüm delegeleri topladığı Florida önseçimlerinde Marco Rubio’nun yarışa devam etme umudu bu eyaletteki 99 delege.

GELENEKÇİLERİN ADAYI

Rubio’ya da seslenen Trump, Florida senatörüne yarışı bırakma çağrısında bulundu. Cumhuriyetçi Parti içindeki gelenekçi kanat Trump’a alternatif olarak Rubio’ya destek veriyor. Bununla birlikte dünkü dört önseçimin üçünde üçüncülükte kalan Rubio, Maine eyaletinde dördüncü aday John Kasich’in bile gerisinde kaldı. Ohio Valisi Kasich önseçimlerde düşük destek almasına rağmen gelenekçi kanadın bir başka favorisi olarak görülüyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin beşinci adayı emekli cerrah Ben Carson ise, önceki gün yarıştan çekildiğini açıklamıştı.

Trump dün geceki konuşmasında Cumhuriyetçi Parti’ye dev bir seçmen kitlesi çektiğini iddia ederek partinin gelenekçi kesimlerine, birlik olma ve “budalalığa son verme” çağrısında bulundu.

‘Süper Cumartesi’ olarak da adlandırılan önseçimlerin ardından bugün Cumhuriyetçi Parti, Amerika’nın özerk bölgelerinden Porto Riko’da önseçimlere gidecek.

DEMOKRAT PARTİDE SON DURUM

Demokrat Parti cephesindeyse dün Vermont Senatörü Bernie Sanders Kansas ve Nebraska önseçimlerini kazandı. Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise sadece Louisiana’yı alabildi.

Demokrat Parti’nin başkan adaylığını garantilemek için 2 bin 383 adaya gereksinim var. Şu ana kadar Clinton 1121 delege, Sanders ise 479 delege toplayabildi. Demokrat Parti’deki süper delegelerin önseçim sonucuna bakmaksızın kişisel tercihlerini kullanma hakkı bulunduğu için Clinton daha başından itibaren 450’nin üzerinde delegenin desteğini toplayarak sosyalist aday Sanders’a karşı avantaj elde etti.

Demokrat Parti bugün Maine eyaletinde önseçim yapacak

Kaynak:Haber Kaynağı