ABD BAŞKANLARI OPERASYONLARI NASIL DUYURUYOR

ABD BAŞKANLARI OPERASYONLARI NASIL DUYURUYOR

İşte geçmişten günümüze o duyurular

Her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır derler. Her ABD Başkanı’nın da bir operasyon duyuruşu var. Fakat bu safar Obama’nınki geçmiştekilere göre biraz zayıf bulundu.

ABD ekonomisini ve dolayısıyla vatandaşlarının yaşam standartlarını sarsan denizaşırı operasyon kararlarının ABD halkı tarafından nasıl karşılandığı dünyada ciddi bir tartışma konusu haline geldi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın 10 Eylül’de yaptığı IŞİD hakkında merakla beklenen konuşması Amerikan halkında hayal kırıklığı ile karşılandı. Amerikan halkının çoğu Obama’nın konu ile ilgili daha etkili bir açıklama yapmasını ve harekât planını doğrudan açıklamasını bekliyordu.

Obama’nın, özellikle 10 Eylül'deki açıklamanın öncesinde "Bu konuya ilişkin henüz bir stratejimiz yok" demesi, oldukça tepki çekmişti. Teorik bazda ilerlemesi ve stratejik bir plandan öteye gidememesi Cumhuriyetçilerin yoğun bir biçimde eleştirisine maruz kaldı.

Eleştirilen bir başka önemli nokta ise önceki ABD başkanlarının, operasyon açıklamasını ülkelerin geniş desteğini alarak ve askeri operasyonun başladığı anda ya da sonrasında yapmış olmalarıydı.

Önceki ABD başkanları, Irak’a yönelik askeri operasyonları kamuoyuna şöyle duyurmuştu:

"Yalnızca iki saat önce müttefik hava kuvvetlerimiz Kuveyt ve Irak’taki askeri hedefleri vurdu,"

George H. W. Bush, 16 Ocak1991

"İyi akşamlar. Bugün sabah saatlerinde Amerikan Hava Kuvvetleri’ne Irak’taki askeri hedefleri vurması için talimat verdim."

Bill Clinton, 16 Aralık 1998

"Yurttaşlarım. Amerika ve koalisyon güçleri Irak halkını özgürleştirmek ve dünyayı vahim bir tehlikeye karşı savunmak için, Irak’a askeri operasyon başlattı."

George W. Bush, 19 Mart, 2003

"Amerikalı yurttaşlarım. Bu akşam sizlerle Birleşik Devletler ve müttefik güçlerin IŞİD olarak bilinen terörist gurubu etkisiz hale getirmek için ne yapacağı konusunda konuşmak istiyorum."

Barack Obama, 10 Eylül 2014

Kaynak:Haber Kaynağı