ABD BASINI; Statlar Savaş Alanı Olabilir

ABD BASINI; Statlar Savaş Alanı Olabilir


ERDOĞAN SPORU KENDİ HAKİMİYETİNDE GÖRÜYOR

Türkiye’de Mayıs ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarda futbol taraftarlarının gün geçtikçe daha öne çıktığı ancak hükümetin, stadyumlarda siyasi muhalefeti bastıracağı konusunda uyarıda bulunduğu yorumları yapılıyor. 
 
ABD Kongresince finanse edilen Amerika’nın Sesi, Türkiye’de Süper Lig başladığından bugüne birçok maçta taraftarların kulüplerini destekleyen tezahüratların ardından hükümet karşıtı sloganlar attığına dikkat çekti. Dorian Jones imzasını taşıyan İstanbul kaynaklı haberde şöyle deniliyor: 
 
“Geçen hafta Fenerbahçe stadında oynanan maçta taraftarlar yine AKP karşıtı sloganlar attı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir taraftar, futbolla gösteri yapmak arasında bir ayrım yapmıyor ve ‘mevzubahis vatansa gerisi teferruattır,’ diyor. Bu taraftara göre futbolda kupa kazanmak geçici, ama ülkenin şimdiki duruma düşmesine izin verilemez. Ülkenin geleceği için savaştıklarını söyleyen bu futbol meraklısı ‘Şimdi bir araya gelmezsek ne zaman geleceğiz,’ diye soruyor.” 
 
“GÖSTERİLERDE ÜÇ BÜYÜK TAKIM ÖN CEPHEDE, ÇARŞI SİMA”
 
Amerika’nın Sesi, gösterilerin başından bu yana İstanbul’un üç büyük takımı ön cephede yer aldığını Ancak Beşiktaşlı Çarşı grubunun, protesto eylemlerinin “siması” haline geldiğini de öne sürdüğü haberinde protestoların zirveye ulaştığı Haziran ayında Çarşı’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe’deki ofisini “kuşattığını, eylemin polisten hızla karşılık bulduğunu ve Çarşı’nın 20 önde gelen üyesinin, ülkenin organize suçla mücadele kanunu çerçevesinde yargıya sevk edildiğini” belirtiyor. 
 
“ÇARŞI DAVASI ÖZEL MAHKEMEDE”
 
Bunun da davanın özel yasalara tabi özel bir mahkeme tarafından sürdürülmesi anlamına geldiğinin vurgulanırken kendisinin de Beşiktaş taraftarı olan ve davalıların bir kısmını temsil eden avukat Nazif Koray’ın yargılamaların 20 yıllık mahkumiyetlere neden olabileceğini belirtirken mahkemelerin “özel bir güce sahip olduğunu” savunuluyor. Haberde şöyle devam edildi: 
 
“Örneğin mahkeme, sanık avukatına dava ile ilgili kanıtları yasak olduğu gerekçesiyle sunmamış. Ancak böyle bir uygulamanın normal mahkemelerde meydana gelmesi mümkün değil. Koray bu nedenle hala davayla ilgili tam bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtiyor ve bu davanın amacının Beşiktaş taraftarına gözdağı vermek olduğunu söylüyor.” 
 
HÜKÜMETİN ALDIĞI ÖNLEMLER
 
Amerika’nın Sesi, futbol sezonunun başlamasından önce hükümetin statlarda siyasi eylemi “bastırmak” için bir takım adımlar attığını anlatırken de “Spor Bakanlığı, televizyona siyasi eylemciliğin tehlikeleriyle ilgili ebeveynleri uyaran reklamlar verdi. Reklamlardan birinde siyasi eylemciliğin terörist eylemlere kadar uzayabilecek bir yolun başı olduğu mesajı veriliyor ve sonunda bir intihar bombacısı görüntüsü ekrana geliyor” ifadelerini kullanılıyor. 
 
Aynı zamanda statlarda ırkçı tezahüratlarla ilgili yasağın içine “siyasi içerikli tezahüratların da dahil edildiğini” kaydeden Amerika’nın Sesi, ancak uzmanların “baskı politikasının tepkileri artırdığını belirttiklerine” dikkat çektikten sonra şunları da söyledi: 
 
“Ülkenin birçok yerinde futbolseverler 34'üncü dakikada, İstanbul’un plaka numarasından ilhamla protestoya başlıyor. Televizyon kanalları ise RTÜK baskısıyla protestoların sesini kısıyor.” 
 
“STATLAR İRADE SAVAŞLARININ YAŞANACAĞI BİR ALANA DÖNEBİLİR”
 
Amerika’nın Sesi, haberinde “Uzmanlar protestolarda futbolseverlerin ön plana çıkmasının, Erdoğan için kişisel bir mesele olduğunu söylüyor. Erdoğan da eski bir yarı-profesyonel futbolcu. Siyasi mitinglerde kendi takımının atkısını takıyor ve bu sporu kendi hakimiyetinde olarak görüyor” iddialarını dile getiriyor. 
 
Haber, “Ülkedeki statların hükümet ve futbolseverler arasında irade savaşlarının yaşanacağı bir alana dönebileceği belirtiliyor” sözleri ile noktalanıyor