ABD BASINI DAVUTOĞLU'NU BÖYLE ANLATTI

ABD BASINI DAVUTOĞLU'NU BÖYLE ANLATTI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanı adayı gösterilmesi ABD basınında geniş yer buldu.

Amerikan haber ajansı AP, eski bir uluslararası ilişkiler profesörü Davutoğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a en sadık isimlerden biri olduğuna ve Erdoğan'ın başbakanlık görevi için kendisini seçeceğinin uzun süredir konuşulduğuna dikkati çekti. Haberde, Erdoğan'ın, hükümeti perde arkasından hala büyük ölçüde kontrol etmeyi sürdürebilmek için yerine "dostane bir başbakanı" yerleştirmek istediği şeklindeki uzman yorumlarına atıf yaptı.

Davutoğlu'nun, "gelecek yılki genel seçimlerde AK Parti'yi zafere götürecek yeteneğe sahip zeki bir politikacı olarak görüldüğünün" belirtildiği haberde Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı görevinin ilk yıllarında Türkiye'nin eski hasımlarıyla ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabalarından dolayı övüldüğü ancak bazı eleştirel kesimlerin, "komşularla sıfır sorun" politikasının daha sonra dağılarak Türkiye'nin Ortadoğu'da çok az müttefikinin kalmasına neden olduğunu düşündükleri kaydedildi.

Haberde, AK Parti Genel Başkan adayı olarak Davutoğlu'nun seçilmesinin, bir zamanlar Erdoğan'la yer değiştirecekleri tahminleri yapılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "devredışı kaldığı" anlamına geldiği ifade edildi.

AP haberinde, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini güçlendirmeyi planladığına dikkati çekilerek, Davutoğlu'nun büyük oranda geri planda bir rol üstlenmeyi kabul etmesinin beklendiği" yorumu yapıldı. Haberde, "Ancak Davutoğlu hırslı olmasıyla biliniyor ve Türkiye geçmişte, cumhurbaşkanlarının başbakanlar üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı ve başaramadığının örneklerini yaşadı" değerlendirmesi yapıldı.

Erdoğan'ın, başbakanlığı süresince kendisine en sadık isimlerden biri olan Davutoğlu'ndan bu sadakatini bundan sonra da sürdürmesini beklediği belirtilen haberde, Davutoğlu'nun "Erdoğan'ın hitabet yeteneği ve güçlü liderlik vasıflarından yoksun olduğu, ancak partiyi birarada tutabilecek kapasitede bir isim olarak görüldüğü" kaydedildi.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde de Davutoğlu'nun adaylığının beklenen bir karar olduğuna işaret ederek, "Erdoğan'ın yeni bir anayasaya zorlayarak, AK Parti üzerinde etkide bulunmaya devam ederken, cumhurbaşkanının yetkilerini de güçlendirmeye çalışmasının beklendiği" belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı