AB HEYETİNDEN KRİTİK BİR ZİYARET

AB HEYETİNDEN KRİTİK BİR ZİYARET

Biz 28 faslı açtığımızı düşünüyoruz, 14 faslı kapattığımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Stylianides bir dizi temasta bulunmak üzere Ankara'da.

AB KOMİSERİ JOHANNES HAHN: BİR YA DA BİRDEN FAZLA MÜZAKERE BAŞLIĞINI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM BAŞKANLIĞINDA AÇABİLİRİZ 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen AB heyetinden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Türkiye'nin Güney Akım Projesi'ne bir alternatif olarak Yunanistan'a doğalgaz ihracat edebilmesine yönelik atmış olduğu adıma ilişkin görüşleriniz nelerdir?" şeklindeki bir soruya, "Bürüksel'de ebetteki toplantılar yapıldı. Şu aşamada bu konuda önemli bir koordinasyon yürütülüyor. Özellikle Türkiye'nin rolü olarak bunu kısaca tartıştık. Gündeme dahil edildi. Güney koridoru ile ilgili yapılacak olan işbirliği, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi Avrupa için son derece önemli. Türkiye için de çok önemli. Görüşmelerimizin maddelerinden biri bu olacak. Yapılacak olan toplantıların gündeminde olacak" diye yanıt verdi. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilianidis ile Devlet Konukevi'nde görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gümrük Birliği'nin düzgün işlemesinden sorumlu taraflardan birisiyiz. Amerika-Avrupa Birliği arasındaki transatlantik ticari ve yatırım ortaklığı anlaşmasına Türkiye'nin de eklenmesi talebimizi bir kez daha burada vurgulamış olduk" dedi.

"BİZ 28 FASLI AÇTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ, 14 FASLI KAPATTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ"

Bakan Bozkır, Hahn'ın açıklamalarına atıfta bulunarak, "Fasıl açmak müzakere sürecinin tamamı değildir. Bu sürecin devamı çok önemlidir. Türkiye tüm fasıllar açılmışçasına 8 senedir çabalarını sürdürmektedir. Biz 28 faslı açtığımızı düşünüyoruz, 14 faslı kapattığımızı düşünüyoruz" diye konuştu. 

"SURİYE KONUSUNA KÖKTEN BİR ÇÖZÜM BULABİLME KONUSU ELE ALINACAK"

Suriye sınırında savaşçıların engellenmesine ilişkin konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Mogherini, "Buradaki çalışmalar devam ediyor. Tabi ki pozitif sonuçları beraberinde getirebilir. Uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışabiliriz. Avrupa Birliği'nde önleme konusunda odaklanmalıyız. Bu konudaki toplantımız olacak. Önemli bir mesaj vereceğiz. Bölgede Türkiye önemli bir aktör. Suriye konusuna kökten bir çözüm bulabilme konusu ele alınacak. Bu krizin Suriye'de nasıl siyasi bir şekilde çözüme kavuşturulabilmesi bu konuda yakın bir gelecekte bir toplantımız olacak. Türkiye burada, bu bölgede çok önemli bir faktör. Son derece önemli çıkarları var. Cenevre görüşmelerinin sonuçlarını tekrar elden geçirerek ortaklaşa çalışmaya çalışıyoruz" diye yanıt verdi. 

"TÜRKİYE'YE 70 MİLYON EURO BİR DESTEK VERECEĞİZ"

Federica Mogherini, "Suriye'deki siyasi soruna bir çözüm bulabilmek için konusunda en büyük insani yardımı hazırlamaya devam ediyor. Türkiye'ye 70 milyon Euro bir destek vereceğiz. AB Kürt sorunun çözümlenmesi ile ilgili açılım sürecine tam desteğini ifade etmek istiyorum. Bu bölge için önemli bir süreç" dedi. 

PUTİN'İN GÜNEY AKIM PROJESİ ADIMI

"Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Türkiye'nin Güney Akım Projesi'ne bir alternatif olarak Yunanistan'a doğalgaz ihracat edebilmesine yönelik atmış olduğu adıma ilişkin görüşleriniz nelerdir?" şeklindeki bir soruya Federica Mogherini, "Bürüksel'de ebetteki toplantılar yapıldı. Şu aşamada bu konuda önemli bir koordinasyon yürütülüyor. Özellikle Türkiye'nin rolü olarak bunu kısaca tartıştık. Gündeme dahil edildi. Güney koridoru ile ilgili yapılacak olan işbirliği, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi Avrupa için son derece önemli. Türkiye için de çok önemli. Görüşmelerimizin maddelerinden biri bu olacak. Yapılacak olan toplantıların gündeminde olacak" diye yanıt verdi. 

"BİR YA DA BİRDEN FAZLA MÜZAKERE BAŞLIĞINI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM BAŞKANLIĞINDA AÇABİLİRİZ"

17. faslın açılmasına ilişkin soru üzerine Hahn, üye devletlerin verdiği sinyallerin önemli olduğunu vurgulayarak, "Bir ya da birden fazla müzakere başlığını önümüzdeki dönem başkanlığında açabiliriz diye düşünüyorum. Neden yapmayalım. Bunun için bir sebep de göremiyorum. Her şeyin doğru yönde ilerlemesi gerekli tabii ki" dedi.


ERDOĞAN, AB HEYETİNİ CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NDA KABUL ETTİ

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.


BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, AB HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilianidis ile görüştü.

AB resmi temsilcilerinin Ankara ziyaretleri sırasında, Türkiye'yi Rusya karşıtı yaptırımlara katılmaları konusunda ikna etmeye çalışacakları öğrenildi. Başbakan Davutoğlu'nun AB heyeti ile yaptığı görüşmeye AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

AB, Türkiye'nin mevcut durumu kötüye kullanmaması ve AB ülkelerinin Rusya'ya göndermesi yasak olan ürünleri Rusya'ya ihraç ederek ek kar sağlamaması konusunda anlaşma sağlamak istiyor.

IŞİD İLE MÜCADELE KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ YAPMA KONUSU MASAYA YATIRILACAK 

Ayrıca, Türkiye'ye resmi ziyaretleri sırasında AB yetkilileri Ankara ile IŞİD ile mücadele konusunda işbirliği yapma konusunu masaya yatıracak. 

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, bu ortak ziyaretin Türkiye'nin aday ülke, kilit partner ve komşu olarak AB için önemini gösterdiği belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Bu komisyonun Türkiye ile AB'nin ilişkilerini geliştirmek istediğine ve ilişkilerimizin stratejik önemini göstermek istediğimize dair bir sinyaldir."

1848742-ab-heyeti-chp-ve-hdpyi-ziyaret-etti-.jpg
AB HEYETİ CHP VE HDP'Yİ ZİYARET ETTİ

AVRUPA Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Başkanlığı'ndaki AB heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu CHP Genel Merkezi'nde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı da TBMM'deki makamında ziyaret etti.

AB heyetinin HDP ile olan görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede, Ortadoğu'daki ve Rojava'daki son gelişmeler, Suriye krizi, çözüm süreci ve Türkiye- AB ilişkileri ele alındı.

Kaynak:Haber Kaynağı